ГЕРБ отново предлага изяден и лишен от всякакви приоритети бюджет

Окт 06, 2012 Новини БСП 0 1052

  „В този бюджет е по- лесно да се отговори какво няма, отколкото какво има

 

„В този бюджет е по- лесно да се отговори какво няма, отколкото какво има. Единственното различно в него е предизборното вдигане на пенсиите. 4 години управление и точно 3 месеца преди изборите те ги увеличават". Това каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на посещение в Ямбол и областта. Станишев е там по покана на МО в БСП и областната организация на БСП в Ямбол, които организират дискусия на тема „Безработицата в условия на криза". Според лидера на БСП предвиденото от управляващите предизборно вдигане на пенсиите не може дори да покрие инфлацията. „Пенсиите са изядени", каза лидерът на БСП. Според него увеличението няма да покрие дори покупателните нива от 2009 година.

„Истината е, че с бюджет 2013 управляващите не прокарват никаква сериозна политика. Политика, която да доведе до индексации на доходите или до откриването на нови работни места", счита Станишев. По думите му настоящите управляващи нямат никаква идея как да управляват икономиката на страната. „Напротив, те сринаха дребния и среден бизнес, закриха хиляди работни места, а безработицата нарастна до 250 000", заяви лидерът на БСП. По думите му, към този момент неофициалните безработни, заедно с обезкуражените българи са близо 700 000 хиляди. „Това е ужасно", възмути се Сергей Станишев.

По отношение на идеите на управляващите за различна минимална работна заплата в отделните райони на страна Сергей Станишев каза, че целта е да се намалят заплатите в цялата страна с изключение на тези в София. „Това е пълна гавра с българския народ. Все едно ние не знаем каква е ситуацията в различните градове извън София. Та това е подигравка с всички българи, които не живеят в София", убеден е лидерът на БСП.

Според него това нарушава основни европейски принципи, като принципът за равно заплащане за равен труд. „Това противоречи на всички европейски и социални принципи и няма да го допуснем. Г-н Дянков може да си изхвърля всякакви идеи в пространството, но слава богу им остава много малко време от този мандат", категоричен бе Сергей Станишев. Той допълни още, че на хората им е писнало от постоянните експерименти на правителството, тъй като те се стоварват на гърбовете им.