Бойко Борисов мисли само как да цензурира опозицията, за да не излезе истината наяве

Окт 05, 2012 Новини БСП 0 1053

Има сериозен, вече системен проблем с българската демокрация, заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев в парламента, след като стана ясно, че правителството, начело с Бойко Борисов, планира специализирана операция за заглушаване на опозицията

Има сериозен, вече системен проблем с българската демокрация, заяви председателят на ПГКБ Сергей Станишев в парламента, след като стана ясно, че правителството, начело с Бойко Борисов, планира специализирана операция за заглушаване на опозицията. „Това отразява начина на мислене на тази власт. В съзнанието им водещо е запазването на властта, цензурата и как истината да не излезе наяве", коментира лидерът на БСП.  Станишев подчерта, че изявлението на Борисов е скандал за всяка демократична страна. „Не знам дали може да си представите в някоя европейска страна министър-председател публично да заповяда на министрите да организират акция за заглушаване на опозицията", обърна се Станишев към журналистите.

Според председателят на ПГКБ изказването на Борисов напомня за времето от преди 1989г. „Сега за вражески глас се възприема всеки, който критикува и поставя неудобни въпроси. Няма защо да се чудим, че всеки човек, който изразява различно мнение, потенциално е клиент на прокуратурата и следствието", заяви Станишев. Той изтъкна, че скандалът с песента на Мишо Шамара се дава от BBC като много негативен пример. „Няма защо да се учудваме, че България е на последните места в класациите в ЕС за свобода на словото и на медиите", коментира лидерът на БСП. Той даде пример и с протеста на полицаите, при който заради цензура от страна на властта водещи медии отказват участия на опозицията.

Станишев напомни и за скандала тази сутрин в парламента и за възражения на депутатите от левицата към Цецка Цачева, която тенденциозно слага чадър над Бойко Борисов и министрите. „Отхвърля въпроси, които са важни за хората и нарушава духа на Конституцията. Това е наистина е скандално. Нищо не може да се попита в тази държава", възмути се председателят на ПГКБ. Той изтъкна, че от началото на работата на този парламент отхвърлените въпроси и питания на ГЕРБ са 4, а на ПКГБ са 267. „Официално предупреждаваме г-жа Цачева, че ако не промени това поведение, ще има проблем", заяви Станишев. Той добави, че рано или късно истината за гафовете и безобразията на ГЕРБ ще излезе наяве.