Сергей Станишев: Мирослав Найденов е министър на поскъпването, не на храните

Окт 04, 2012 Новини БСП 0 1488

„Мирослав Найденов е министър на поскъпването, не на храните", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Първенец

„Мирослав Найденов е министър на поскъпването, не на храните", заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в Първенец. Той посети зеленчуковата борса, за да види на място условията, при които българските производители продават продукцията си. Близо два часа десетки земеделски производители споделяха проблемите си и търсиха отговор от Станишев за мерките, които БСП може да предприеме в тяхна защита.

Сергей Станишев отбеляза, че правителството на ГЕРБ гази дребния и средния бизнес, а поощрява монопола на големите фирми. Лидерът на БСП  даде пример с новите наредби, които функционират от тази година и които мачкат дребните и средните производители и те трудно могат да достигнат до потребителите. „Мирослав Найденов не е направил нищо за тях", добави Станишев. По думите му обещанията на земеделския министър за замразяване на цените са само пиар акции. „Всички стоки в магазините поскъпват, при това драматично", напомни лидерът на социалистите. Той беше категоричен, че това се дължи на политиката на монополизация на управляващите - от производството и търговията  до крайния потребител се поощряват големите, а накрая цената я плащат хората.   

Станишев се позова и на изследване на Института за модерна политика, според което лобистките закони, приети от управляващите са между 60 и 80. Председателят на БСП подчерта, че повечето от тези закони са в областта на земеделието и горите и създават по- добри условия за подбрани от мнозинството фирми. Станишев отбеляза, че  никога в България не е имало толкова много лобистки закони. „Сезирали сме прокуратурата и други институции, но отговор няма, защото съществува натиск. Така както и данъчните, които ви проверяват са задължени да ви глобят, пък после като обжалвате някой друг ще плаща", каза още лидерът на социалистите.

Станишев коментира и темата за референдума за АЕЦ Белене. Според него ГЕРБ се страхуват от волята на българските граждани, от това, че гласът на повече от 700 000 българи ще бъде чут. По думите му правителството се е паникьосало и всяко тяхно действие в последните две седмици е опит да се манипулират хората, да се опорочи референдумът и по възможност той да не се проведе. „Плашат с увеличение на данъците, ако се строи централа, но никой не казва, че още от самото начало това не е проект, който ще се прави с бюджетни пари. Това увъртане, тази игра на - ще строим, няма да строим, е доказателство, че цялата им теза, че проектът АЕЦ Белене не е жизнеспособен,  е разбита на пух и прах", коментира Станишев. Според него създаването на поредната анкетна комисия в Народното събрание е лишено от всякакъв смисъл. „Така само се хвърлят пари на данъкоплатците за евтин популизъм и за политическо обслужване на ГЕРБ", каза лидерът на БСП.

***

Държавата престана да е предсказуем фактор в икономиката и не се ръководи от икономическата логика и общи интереси, заяви по- късно днес Станишев пред близо сто представители на бизнеса от Пловдив и региона. Той изтъкна, че се създават изкуствени монополи и изкуствени правила, които убиват конкурентната среда. „Без нея няма развитие - монополите, картелите са огромна пречка за излизане от кризата", обобщи Станишев. Той отбеляза, че монополи и картели има във всеки сектор - търговията, услугите и успоредно с това ГЕРБ  имитират въвеждането на ред. Председателят на БСП подчерта, че последната година в България са забавени темповете на износа, вътрешният пазар е много слаб и имаме минимален растеж. Станишев обърна внимание и на проблема с корупцията, която по думите му е много по-тежка и е най-системна от 1997г. насам. „В България са нарушени всички базисни принципи, на които се опира  държавата. Всички институции са подчинени на една воля и една власт,  общините са смазани. Как да се развива бизнес?", попита риторично лидерът на БСП.

„Ние предлагаме няколко прости правила, които държавата трябва не само да въведе, но и да спази", отбеляза Станишев. Според него трябва да се възстанови  държавната стабилност и държавата трябва да  изпълнява своите законови задължения. Лидерът на БСП изтъкна, че правилата трябва да са еднакви за всички и да бъдат поощрени инвестициите във всеки сектор на икономиката. „И не на последно място държавата трябва да очертае националните приоритети", добави Станишев.

***

Минимум 150 милиона евро ще е загубата на европейски средства в областта на земеделието, прогнозира лидерът на БСП Сергей Станишев пред студенти и преподаватели от Аграрния университет в Пловдив. Причината според него е некомпетентността на управляващите. Станишев напомни, че пет пъти се сменя шефът на фонд „Земеделие" и се назначават навсякъде само политически лоялни служители. Лидерът на социалистите участва в дискусия за развитието на селското стопанство като икономически отрасъл и участието на младите хора в реализирането на успешни политики в него. В разговора се включиха още  председателят на БСП в града и областта Георги Гергов, председателят на МО в БСП  Явор Гечев - и двамата възпитаници на висшето училище, както и депутати от БСП.

Студентите споделиха с гостите, че Аграрният университет осигурява качествено и перспективно обучение, но разкритикуваха политиката в образованието като цяло. „Как е възможно и в следващия републикански бюджет да има най-много средства за МВР и Министерството на отбраната", възмути се третокурсник. Негов колега изрази недоволство от размера на стипендиите. „Програмата „ Млад фермер" е толкова бюрократизирана, че с административни пречки те отказва още в началото", отбеляза друг студент и добави - „Ако пък си селскостопански производител и  имаш готова продукция, монополът на хипермаркетите те смазва".

Сергей Станишев отговори последователно на въпросите, с което очерта стъпките, планирани от БСП за излизане на сектора от кризата. На първо място - да не се допусне намаляване на европейските средства за селското стопанство. Следва защита на производители, собственици и потребители от монополите, едновременно с намиране на възможност за справедлива комасация, а не концентрация на земята. Станишев изтъкна, че целенасочената държавна политика може да стимулира интензивните култури, животновъдството и достигането до краен продукт, т.е. хранително-вкусовата промишленост. По думите му за да се увеличи експортът, е необходимо да се изпълнят две условия - конкурентоспособна продукция и добри политически отношения.

Депутатът от БСП Захари Георгиев припомни, че миналият кабинет създаде Гаранционен фонд, за да се стимулира малкия и среден бизнес при експортно ориентирани производства, но сегашните управляващи го ликвидираха.  Той поясни също, че в перспектива е нужен държавен стимул на клъстерите в областта на земеделието. Явор Гечев изтъкна, че БСП има секторна политика, която предвижда делът на селското стопанство в БВП да се повиши два пъти. Георги Гергов посъветва младите да бъдат амбициозни и да искат да  успеят. Сергей Станишев им пожела академични постижения и добави - „Българският народ е преживял какви ли не периоди, ще преживеем и този. Но аз искам да живеем в модерна държава, в която вие, младите, да намирате смисъл да останете".