Президентът Росен Плевнелиев и посланикът на Холандия поздравиха Сергей Станишев за избирането му за президент на ПЕС

Окт 04, 2012 Новини БСП 0 1098

„Приемете моите поздравления по случай избирането Ви за председател на Партията на Европейските социалисти

„Приемете моите поздравления по случай избирането Ви за председател на Партията на Европейските социалисти. Заставането Ви начело на едно от Водещите политически семейства в Европейския съюз издига престижа на нашата държава и доказва, че българските политици могат да имат значим принос към развитието на европейската идея", пише президентът на България Росен Плевнелиев до лидера на БСП Сергей Станишев. Плевнелиев изтъква, че изборът на Станишев начело на ПЕС е признание и същевременно отговорност България да докаже своята ясна принадлежност към демократична Европа. „Убеден съм, че като председател на ПЕС ще работите активно в търсене на диалог, обмяна на идеи и постигане на консенсус в интерес на европейските граждани и на успяваща и просперираща Европа", отбелязва още президентът.

 

Своите искрени поздравления до Сергей Станишев за избирането му за президент на ПЕС изпрати посланикът на Холандия в България Карел ван Кестерен. „Вашия мандат съвпада с времена на значими предизвикателства за Европа. Желая Ви мъдрост и успех начело на ПЕС и в поддържането на доверието в Европейския проект", пише посланик Кестерен.

„Когато посетите Вашингтон, за мен ще бъде удоволствие да ми гостувате и да ви представя инициативите на Делегацията на ЕС в САЩ", изтъква в писмото си до Станишев посланикът на Делегацията на Европейския съюз в САЩ Жоао Вале де Алмейда. Посланикът поздравява лидерът на БСП и споделя добрите си спомени от съвместната им работа, когато Станишев беше премиер, а Алмейда ръководеше кабинета на Барозо.

 

„От името на Конфедерация на труда „Подкрепа" и от мое име Ви поздравявам с избирането Ви за президент на Партията на европейските социалисти. Ще следим с внимание изготвянето на ясна алтернативна политика за икономически растеж, за социална справедливост и подотчетни пред гражданите демократични институции. Пожелаваме Ви успехи в трудната, но благородна и благодарна борба за свобода, солидарност и справедливост" пише в поздрава изпратен от президента на КТ Подкрепа Константин Тренчев.

Поздравителен адрес изпрати и Цветан Райчинов, председател на УС на Българския лекарски съюз. „Безспорно това е оценка за Вашите личностни качества, но сме убедени, че това е и признание за България с международни измерения. Вярваме, че във Ваше лице ПЕС се оглавява от един активен лидер и този пост ще Ви даде нови възможности за взаимодействие с всички европейски институции в полза на страната. Пожелавам Ви неизчерпаема енергия и креативност и за отстояване на интересите на обществото в областта на здравеопазването с оглед превръщането му в част от модела на успелите световни практики", пише Райчинов.

„2012 година е тежка за българските предприемачи. Ние трябва да се съобразяваме с последиците от тежката криза, както и да оцеляваме, за да има страната ни стабилна и развиваща се във възходящ тренд икономика. Само за последните няколко месеца бяха закрити повече от 90 000 работни места. Инвестициите в страната ни не само не се увеличават, но и инвеститори се оттеглят. В качеството Ви на председател на ПЕС ще взимате сложни и важни решения. Ще трябва да защитавате интересите на едни с ясната мисъл, че интересите на други ще пострадат. Важно е, обаче, да се водите от интересите на икономиката, защото тя създава работни места, развива иновации и генерира добавена стойност за всяка държава. Ние приемаме, че Вашето избиране е ясен знак за възможностите Ви като политик, но и напомняме, че оттук насетне предстои трудното. Изразяваме готовност да сътрудничим с Вас за по-добро място на България в обединена Европа", пишат от Българска стопанска камара.

 

„Вярвам, че възможностите които Ви дава този пост, ще ги използвате за добро за страната ни", пише Пламен Бараков, заместник кмет на община Гълъбово. Кметът на Чирпан Кичка Петкова пожелава на лидера на БСП високият поста да му помогне да постигне целите, които си е поставил.

 

„За всички нас - членовете и симпатизантите на БСП от Шуменския край сте ръководител и политик от ново поколение, докрай верен на идеите за свобода, солидарност и справедливост", обръщат се към Станишев от Областния и общинския съвет на БСП в Шумен. Поздравления са изпратили още - Областен съвет на БСП-Разград; Общински съвет на БСП-Ивайловград; Общински съвет на БСП-Мизия; Общинският съвет на БСП-Генерал Тошево;  Общински съвет на БСП-Поморие, Районен съвет на БСП-район „Лозенец", София; Общински съвет на БСП-Грамада; Общински съвет на БСП-Харманли; Общински съвет на БСП-Благоевград; Общински съвет на БСП-Мадан; Общински съвет на БСП-Горна Малина; социалистите от район „Северен"-Пловдив; Областен съвет на БАС София-област; ОПО"Клуб 41-94" - Видин, Обединение на жените социалистки - гр. Брегово.

 

Своите поздрави до Сергей Станишев изпращат от Политическо движение „Социалдемократи", партия „Обединена социалдемокрация", партия  „Нова Зора", Комунистическа партия на България.