Сергей Станишев: Красотата на Европа е в многообразието

Окт 03, 2012 Новини БСП 0 954

Президентът на ПЕС прие представители на социалистически и социалдемократически партии от Югоизточна Европа и Черноморския регион   Красотата на Европа е в многообразието й

Президентът на ПЕС прие представители на социалистически и социалдемократически партии от Югоизточна Европа и Черноморския регион

 

Красотата на Европа е в многообразието й. То я обогатява и я прави по-силна. Точно затова разширяването трябва да продължи. Това каза лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев пред млади политически лидери от Югоизточна Европа и Черноморския регион. Младежите са в България, за да участват в Международната програма за млади лидери от Югоизточна Европа и Черноморския регион, която Националният съвет на БСП организира за пета поредна година. „Много се гордея, че процесът на европейска интеграция и регионално сътрудничество в нашия регион в голяма степен се движи именно от социалистическите и социалдемократическите партии,  а на европейско ниво- от ПЕС", каза Сергей Станишев.

По думите му процесът на европейско разширяване става все по-труден заради икономическата криза и противопоставянето на десните политически формации. Той припомни, как точно десните в Европа са решили да намалят темпото, с мотивите че ЕС е станал твърде голям и няма нужните институционални и легални ресурси, за да приеме нови страни членки. „За разлика от тях, ние поддържаме политиката за разширяване, особено за западните Балкани. Там постигнахме голям успех и вярвам, че през лятото на следващата година ЕС ще има нов член- република Хърватия, начело с премиер социалдемократ и президент, подкрепен от социалистите в страната", категоричен е президентът на ПЕС. Сергей Станишев припомни, че вече са започнали преговорите за присъединяване на Черна Гора, а Сърбия е получила статут на страна- кандидат. „Тези три успеха се дължат на много добро взаимодействие на социалистите на европейско ниво и правителствата, оглавявани от социалисти и социалдемократи", категоричен бе Сергей Станишев.

Според президента на ПЕС, точно по тази причина е била създадена и програмата на Националния съвет на БСП. По думите на Сергей Станишев с програмата за млади лидери се развива сътрудничество, партньорство и приятелство между народите в Югоизточния район и в Черноморския регион. „Искаме вие да опознаете по-добре България, нашия политически, институционален, обществен и икономически живот, но също така да опознаете по- добре и вас самите, да имате неформална мрежа от контакти и да търсите решения на общи проблеми и предизвикателства", обърна се към младите лидери президентът на ПЕС.

В периода 30 септември- 6 октомври 2012г. в страната ни ще бъдат представители на социалистически и социалдемократически партии от Албания, Армения, Азербайджан, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия и Хърватия.