Българите ще платят цената на безотговорния, антинационален и лековат подход на ГЕРБ за АЕЦ Белене

Окт 02, 2012 Новини БСП 0 834

Управляващите искат да откраднат референдума на гражданите   Потресен съм от безотговорния, антинационален и лековат подход на ГЕРБ по темата за АЕЦ Белене

Управляващите искат да откраднат референдума на гражданите

 

Потресен съм от безотговорния, антинационален и лековат подход на ГЕРБ по темата за АЕЦ Белене. Управляващите подлудиха всички в България и в света с постоянната промяна на позицията си, а цената за това в крайна сметка ще я плащат гражданите. Това заяви председателят на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев на пресконференция след заседание на ръководството на социалистите. „ГЕРБ вкараха българската енергетика в такъв батак и не знаят как да излязат", възмути се Станишев. Той изрази притеснението си от непрекъснатите завои на ГЕРБ, издаващи тяхната паника, некомпетентност и опит да принизят референдума за АЕЦ Белене.

Лидерът на БСП беше категоричен, че няма как управляващите да избягат от референдума, каквито и фокуси да правят. Станишев даде пример с кризисния пиар на ГЕРБ с представянето на новия инвеститор, след като вече са знаели резултатите от референдума. Председателят на БСП остро критикува опитите Бойко Борисов да обяви, че хората, подписали се за референдум, са едва ли не купени. „Не прави чест на Бойко Борисов. Срамно е", възмути се Станишев. Той изрази категоричната си позиция срещу идеята референдумът да се проведе по електронен път. Лидерът на БСП подчерта, че от една страна това е незаконно, а от друга - едва 40% от българите имат достъп до интернет. „Това е подигравка", отбеляза Станишев и добави - „Ако едно правителство не се съобрази с гласа на хората, трябва да си ходи". По отношение на въпроса на референдума, лидерът на БСП напомни, че той ясно е формулиран в подписката и Народното събрание няма право да променя съдържанието му. Станишев предупреди, че ГЕРБ ще искат да откраднат референдума на гражданите като подменят въпроса и заяви, че БСП ще се противопостави категорично на подобни опити.

Председателят на социалистите настоя да стане кристално ясно, че проектът АЕЦ Белене е планиран като проектно финансиране, така че да не се харчат бюджетни пари. „Крайно време е ГЕРБ поне това да научат. Или не разбират, или лъжат съзнателно", добави Станишев. Според него проектът има смисъл, когато държавата има контрол върху централата. Той обясни, че това е гаранция, че ползите ще бъдат не за някоя частна компания, а за гражданите, включително по отношение на цената на тока. По този въпрос лидерът на БСП отбеляза, че управляващите или са абсолютно некомпетентни, или готвят сделка, която да напълни нечии частни джобове и да ощети националния интерес. Станишев изтъкна, че абсолютна мъгла цари и за преговорите с Южен поток. Евродепутатът Илияна Йотова сподели, че много нейни колеги също питат какво се случва с АЕЦ Белене и добави, че в момента енергийната тема занимава цяла Европа.

Йотова коментира и една от най- големите новини от изминалата седмица, каквато безспорно е избирането на Сергей Станишев за президент на ПЕС. Тя отбеляза, че лидерът на българските социалисти заема поста в много важен за Европа момент, когато предстои да се определят парите за следващите пет години. Евродепутатът предупреди, че има опасност да бъдат намалени средствата от кохезионните фондове и да бъдат ощетени най-бедните държави-членки. По тази причина социалистите виждат в Станишев човекът, който е способен да застане зад интересите на тези страни, сред които е и България. Президентът на ПЕС ще работи активно и за отстояването на демократичните принципи в Европа. Илияна Йотова отбеляза, че през последните години по този показател страната ни бележи регрес и добави, че ГЕРБ ще се стреми към служебна победа на парламентарните избори.

Председателят на МО в БСП Явор Гечев обяви на пресконференцията новата инициатива на младежите - „Обратно броене". На входа на централата на БСП младежите ще поставят часовник, който ще отброява дните, оставащи до падането на ГЕРБ от власт. „ГЕРБерите вехнат, а розите цъфтят през юли", добави Гечев.