Общественици, политици и граждани поздравяват Сергей Станишев за избирането му за президент на ПЕС

Окт 01, 2012 Новини БСП 0 1617

      Стотици поздравления от държавни институции, неправителствени организации, фондации, областни, градски, общински и основни организации на БСП, политици, граждани и членове на партии от целия политически спектър от цялата страна пристигат в централата на БСП на Позитано 20 по случай избирането на Сергей Станишев за президент на ПЕС

 

 

 

Стотици поздравления от държавни институции, неправителствени организации, фондации, областни, градски, общински и основни организации на БСП, политици, граждани и членове на партии от целия политически спектър от цялата страна пристигат в централата на БСП на Позитано 20 по случай избирането на Сергей Станишев за президент на ПЕС.

Сред множеството емоционални послания е и писмото на Иван Искров: „Уважаеми господин Станишев, Приятелю! Позволете ми от името на Управителния съвет на Българската народна банка и лично от свое име да Ви поздравя най-сърдечно по случай избирането Ви за президент на Партията на европейските социалисти", пише управителят на БНБ.

„Това е признание не само в персонален план, но и за мястото и ролята, която българската левица е имала и играла през изминалия повече от век в световното и европейското ляво движение, както и за пътя, който тя извървя в своето развитие и обновление в съвременните условия, като един от основните фактори на демократичните промени в българското общество", пише  Георги Първанов до Сергей Станишев.

В писмо от Председателя на Земеделският съюз „Александър Стамболийски" Спас Панчев се казва, че „председателството ще е в интересно време, когато начело на ЕП е социалистът Мартин Шулц и когато предстоят европейски избори през 2014 г." Спас Панчев изразява убеждението си, че новата позиция на лидера на БСП ще бъде гаранция за свободни и демократични парламентарни избори у нас през следващата година.

Приемете най-сърдечни поздравления по повод избирането Ви на изключително високия международен пост - ПРЕДСЕДАТЕЛ на ПАРТИЯТА НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ СОЦИАЛИСТИ! Този избор е високо доверие и признание за Вашия принос в европейското и световното социалистическо движение, както и за мястото и ролята на оглавяваната от Вас Българска социалистическа партия. Да бъдеш първият източноевропеец, избран на подобен пост, при това с толкова впечатляващ изборен резултат, означава силни очаквания и надежди, но и огромна отговорност, пише  Пламен Димитров, президент на КНСБ

От името на Националния съвет на Българския Червен кръст и лично от свое име Ви поздравяваме с избирането Ви за президент на Партията на европейските социалисти. Пълната подкрепа на Вашата кандидатура е признание за неуморната Ви работа във второто по големина политическо сдружение в парламента на Европа, но и за страната ни, която гради своя авторитет и доказва възможностите си в европейското семейство, казва Христо Григоров, Български червен кръст

За мен е удоволствие да Ви поздравя по повод избирането Ви за Президент на Партията на Европейските социалисти. Поемате поста в труден за европейската социалдемокрация момент, затова Ви пожелавам да бъдете упорит в отстояването на позициите си и смел в преодоляването на предизвикателствата, пише Регине Шуберт Директор, Фондация Фридрих Еберт.

От името на хилядите членове на Съюза на инвалидите в България и лично от мое име приемете поздравления за избирането Ви за Президент на Партията на европейските социалисти! Надявам се, че сега с още по-голяма амбиция ще работите за истинска социална справедливост и в нашата страна, и в цяла Европа, че сега ще направите много повече и за една от най-проблемните групи граждани - хората с увреждания, пише в писмо Красимир Коцев, председател на Съюза на инвалидите в България

"Изборът ви показва, че България има достойни политици на европейско равнище, целеустремени да защитават както европейските, така и българските ценности", пише в поздравлението на БСП-София, подписано лично от Анна Янева, председател на Софийския градски съвет на БСП

Поздравления са получени и от Съюз на Тракийските дружества в България, с Председател Красимир Премянов; БАС (Български антифашистки съюз) с председател Чавдар Стоименов и Политическо движение Евророма

На Позитано 20, поздравителни адреси са изпратили още областните и градските съвети на БСП от София, Благоевград, Пазарджик, Силистра, Търговище, Добрич, Хасково, Ямбол, Бургас, Велико Търново, Стара Загора, Варна и Монтана.

Поздравления са изпратили и Общински, районни и основни организации на партията от Доспат, Раднево, Пещера, Златоград, Петрич, Плевен, Ивайловград, Видин, Пазарджик, Димово, Димитровград, Бяла Слатина, Велико Търново, Русе, Стара Загора, Белоградчик, София, район Надежда, 140 ОПО на БСП в район Искър, Районен съвет на БСП - Връбница,  Градски съвет - Пловдив, II-ОПО - с.Ново село, Монтана, районен съвет Възраждане, Гърмен, Красно Село - София, Областно ръководство на жените социалистки  от Видинска област, Младежко обединение - Видин, Обединението на жените социалистки - Варна, Поздравителен адрес МО Обл.Варна, Движението ветераните в БСП - Видин.

Лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев е получил и многобройни телефонни обаждания от цялата страна, сред които изключително емоционални са били разговорите с баба Уляна от Добрич и народната певица Любка Рондова.

 

Европейски лидери и посланици

поздравяват Сергей Станишев

 

 

„Скъпи Сергей, Бих искал най- чистосърдечно да те поздравя за избирането ти за президент на Партията на европейските социалисти и да ти пожелая много сили, умения и успехи в предстоящите задачи. Европа днес е изправена пред големи предизвикателства. Затова е още по-необходимо ние, европейските социалдемократи, да бъдем единни и да дадем наш общ отговор на кризата в Европа. ПЕС под твоето ръководство през последните месеци даде нов импулс за това ние да предложим убедителна програмна алтернатива на едностранната политика на орязване на разходите, прилагана от консерваторите и либералите. През следващите месеци основната задача пред нас ще бъде да създадем условията за една успешна изборна кампания на европейската социалдемокрация за предстоящите през 2014 година избори за Европейски парламент". Това пише в поздравителен адрес от Зигмар Габриел, лидер на Германската социалдемократическа партия.

„Уважаеми господин Станишев, сърдечно Ви поздравявам за избирането Ви за президент на Партията на европейските социалисти. Дадените повече от 90% гласове за вас са показател за огромното доверие на Вашите съмишленици от цяла Европа. Убеден съм, че вашият опит в държавните дела ще Ви помогне да направите всичко възможно, за да стане светът в който живеем по-добър за всеки отделен човек. Уверен съм, че високата Ви позиция в ПЕС ще помогне на БСП да придобие нови сили, необходими за да разкрие на гражданите своя огромен  потенциал на съвременна партия, интегрирана в европейските структури. Разчитам, че и занапред ще си сътрудничим в диалог на традиционна доброжелателност и взаимно уважение", казва Юрий Исаков, посланик на Руската федерация във България.

„Приемете поздравленията ми по повод избирането Ви за президент на Партията на европейските социалисти. Пожелавам Ви добро здраве и успехи в изпълнението на тази висока функция. Убеден съм, че с избора Ви за президент  на Партията на европейските социалисти, не само България, но и целият регион на Югоизточна Европа ще получи още по-силен глас в Европа и Вие ще представите и неговите интереси на най-високо равнище", четем в писмо от посолството на Република Македония в София.

„Присъединяваме се към очакванията на много хора, не само европейци, които гледат на ПЕС като на гарант за това, че европейската общност ще продължи да се стреми към хуманност и да се придържа към универсалните принципи на общочовешкия морал, правата на човека и социалния облик на политическите решения". Това пише посланикът на Палестина, д-р Ахмед Ал-Мадбух.

 

***

 

Трети ден, на Позитано 20 продължават да пристигат поздравления за избирането на Сергей Станишев за президент на ПЕС от държавни институции, неправителствени организации, политически партии, областни, градски, общински и основни организации на БСП, политици и граждани от цялата страна.

„Убедени сме, че ще лобирате и защитавате националните интереси по обществено значими теми, че ще работите за интеграцията на уязвимите групи в обществото, за да може страната да се превърне в държава на благоденствието, справедливостта, солидарността и равноправието", се казва в поздравителен адрес, изпратен от Комисията за защита от дискриминация.

За нас е удоволствие и чест да поднесем поздравленията си по случай избирането Ви за председател на Партията на европейските социалисти! Вярваме, че под Вашето ръководство европейските социалисти ще предложат по-ясна социално-икономическа алтернатива и конкретни мерки за излизане от кризата и осигуряване на инструменти за стимулиране на инвестициите в растеж и заетост". Това пише в писмото на Асоциация на индустриалния капитал в България. Поздравления за избора са изпратени и от Българската търговско-промишлена палата.

„Убедени сме, че на този пост Вие ще продължите да работите за високия авторитет на България като страна член на ЕС. Убедени сме, че във Ваше лице НАПОС-РБ ще продължи да има истински привърженик за силно местно самоуправление и за превръщане на Европа в Европа на регионите, за да може властта да бъде по-близко до обикновените хора", пишат от Националната  асоциация на председателите на Общински съвети в Република България. Подравнения изпращат и представители на Неправителствената организация „Спринг".

„Надяваме се на ползотворна съвместна дейност за защита на българските граждани от всякакви форми на дискриминация и нетолерантно отношение. Надяваме се да продължим утвърдената практика на конструктивен диалог и ползотворно сътрудничество", се казва в писмото от ПП „Българска левица".

„Този избор доказва, че България има политици на европейско ниво. От тази висока трибуна бихте могли да отстоявате правата и интересите на гражданите, които са водещи в процесите на Евро Съюза. Желаем успех във високо отговорната Ви работа като лидер на ПЕС". Това пише Божидар Томалевски, председател на ПП „Другата България". Поздрави за Президентът на ПЕС Сергей Станишев са получени и от Зелена партия- гр. Благоевград, областното и общинското ръководства на ПП "Движение за социален хуманизъм"- Благоевград, и Християнски съюз.

„Драги Сергей, честит избор за председател на партията на европейските социалисти. Това е голямо признание за теб и за БСП. Ти израсна до него и напълно го заслужаваш. Не се съмнявам, че ще се справиш. Моментът е труден, но благоприятен за политика. Търси се нов европейски ляв лидер в една нова историческа епоха. Бъди ти! С топлота!", подписва писмото си Александър Лилов.

„Вашето избиране ние приемаме  и като заслужено връщане на социализма в Европа. Идва ново време, с нови лидери, с нови идеи. Щастливи сме, че това ново начало се слага именно с българско лидерство на ПЕС", се казва в поздрав от кмета на община Стралджа Митко Андонов.

„Избор, който е израз на висока оценка за дейността на българските социалисти и в същото време е отговорност,която ни задължава, заедно с вас, да дадем всичко от себе си, за да има България едно ново, социално правителство начело с БСП", пише в поздравителното си писмо кметът на гр. Брегово, инж. Милчо Лалов

„Пожелаваме Ви много здраве, силна мотивация и висок дух и изразяваме убеждението си, че Вашият опит, професионализъм и безкомпромисност са гаранция, че ПЕС ще печели все по-високо доверие и ще бъде силна с вярата и подкрепата на БСП", се чете в поздравителния адрес от Общински съвет на БСП, гр. Сливен.

Поздравления са изпратили още: Областен съвет на БСП-Враца, Областен съвет- гр.Видин, Областен съвет Хасково, Общински съвет- гр. Видин, Общинска организация-гр.Банско, Общинска организация-гр.Карлово, Айтос, Симитли, Стражица, Брегово, Кула, Златоград, Стралджа, OПО- „Отечество"-гр.Сливен, ОБК „ОЖС"-гр.Брегово, Обединението на жените-социалистки за паритет и солидарност в БСП. Поздравителна телеграма е получена и от Станойка Стайкова от Разград.