БСП предлага възможност за по-ранно пенсиониране

Окт 01, 2012 Новини БСП 0 1011

      „Хората, на които не им достигат 2 години осигурителен стаж или 2 години пенсионна възраст да мога да се пенсионират по-рано с редуцирана пенсия", това внесено предложение на левицата оповести народният представител от ПГКБ Емилия Масларова

 

 

 

„Хората, на които не им достигат 2 години осигурителен стаж или 2 години пенсионна възраст да мога да се пенсионират по-рано с редуцирана пенсия", това внесено предложение на левицата оповести народният представител от ПГКБ Емилия Масларова. Тя обясни, че пенсията ще се намалява с 0,4% при липсата на всеки един месец -или общо с 9,6%.  Масларова посочи, че тази възможност за по-ранно пенсиониране се регламентира в излязлата преди 6 месеца Бяла книга на ЕС и допълни, че това е практика в  18 стани от съюза . Според нея тази промяна ще засегне между 4500-5000 души за 2013г., което ще струва 7,9 млн.лв за Бюджет 2013. „Не е тежко бреме, а справедливост", коментира Масларова и обясни, че тази промяна ще облекчи много хора, които са останали без работа и не могат да се пенсионират. Тя напомни, че българите живеят най-малко след пенсиониране- 9 години за българските мъже, а в страни като Австрия-17г, Чехия-18г,Италия-23г.

„Ще внесем предложение за увеличаване на максималния осигурителен доход на не по-малко 3000лв."- каза Емилия Масларова. БСП предлага да се увеличи бонусът за осигурителен стаж, за да излезе икономиката на светло, както бонусът за работа след пенсионна възраст.

"80% от пенсионерите живеят в тежки материални лишения", това каза председателят на Комисията по труда и социалната  политика  в парламента и председател на Съвет по социална и демографска политика на НС на БСП  Драгомир Стойнев.Той настоя увеличението на пенсиите да бъде най-късно от 1 януари 2013г. и обясни, че 1 април е много погрешно избрана дата за увеличаване на пенсиите, защото на 1 април правителството  прие и антикризисния план, който бе съгласуван с работодатели и синдикати, но за съжаление се провали напълно. Депутатът предложи и размерът на майчинските да следва размера на минималната работна заплата,  както беше по времето на кабинета Станишев, и от 1 януари 2013г. да станат 310лв, което ще струва на бюджета около 30 милиона. БСП настоява да се върне и периода от 12 месеца върху, който се начисляват обезщетения при раждане. Стойнев изнесе данни, че през последните 20г. децата до 18годишна възраст са намалели с 900 000хил. „Това сериозен удар върху българската икономика", притеснен е  той.  Драгомир Стойнев е категоричен, че БСП няма да отстъпи от предложения си, защото става въпрос за националната сигурност.

 „Най- важният път за намаляване на бедността е увеличаването на заетостта"- това отговори Емилия Масларова на журналистически въпрос и допълни,че правителството е намалило с 2/3 парите по националния план за заетост. Масларова изтъкна, че е некоректно увеличението на пенсиите да се прави няколко месеца преди изборите, един път за цял мандат. „Трябва поне по 150 лева еднократно да се даде на всички пенсионери през октомври", предложи тя.

Емилия Масларова и Драгомир Стойнев поздравиха възрастните хора по случай Международния им празник и ги призоваха смело да отстояват правата си и да не позволяват да бъдат лъгани с илюзорни обещания.