Сергей Станишев: Европейските социалисти сме тук, за да променим Европа и да я върнем на нейните граждани

Сеп 29, 2012 Новини БСП 0 884

  Не заемаме високи постове само заради престиж

 

Не заемаме високи постове само заради престиж. За нас е важно да свършим работа като служим на гражданите на Европа, заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в заключителното си слово пред Конгреса на евросоциалистите. „Ние от ПЕС изразяваме тревогите и надеждите  на европейците и нито един човек няма да бъде изоставен в тази тежка ситуация, в която се намира Европа", добави Станишев. Той изрази тревогата си, че в момента хората не виждат в Европа гаранция за по- добро бъдеще. „Проблемът не е в Европа, а в консервативната политика, която разруши европейската мечта и надеждата в Европа", категоричен беше президентът на ПЕС. Той подчерта, че 1 трилион евро струва на глобалната икономика управлението на десните.

Станишев изтъкна, че ПЕС предлага своята алтернатива, така че да се излезе от кризата чрез растеж. „Това е наша мисия и отговорност", уточни лидерът на европейските социалисти. По думите му европейският социален модел е уникален и трябва да бъде развиван. „Колкото повече работим заедно, толкова повече шансове имаме да постигнем целите си", каза Станишев. По думите му посланието на ПЕС трябва да бъде - европейските социалисти сме тук, за да променим Европа и да я върнем на нейните граждани.

Станишев сподели пред Конгреса и личната си радост от първото участие в политическа кампания на дъщеря са Дария - на рождения й ден на 1 май. Лидерът на БСП изрази надеждата си, че след 20 години тя ще може да разказва как Европа се е превърнала в едно по- добро място благодарение на социалистите. „Да каже, че европейските социалисти са спечелили евроизборите през 2014г., постигнали са мнозинство в ЕП и Европейския съвет и имат председател на ЕК", сподели желанието си президентът на ПЕС под аплодисментите на делегатите в залата. 

 

ЗАКЛЮЧИТЕЛНО СЛОВО

на президента на ПЕС Сергей Станишев

пред Конгреса на ПЕС

 

Бих искал да благодаря на всички вас, които сте днес тук. Мисля, че денят беше изключително вълнуващ и ползотворен. Успяхме да приемем декларацията, която обсъждаме вече в продължение на много седмици в нашите партии.Този документ ще стане изключително важен елемент от нашите политики през следващите месеци до европейските избори.

Харесахте ли екипа, с който ще работя? Радвам се, че сте го харесали, защото и аз го харесах. Бих искал да споделя с вас, че имам голям опит като лидер на партия в своята собствена държава, формирал съм много подобни екипи, сформирал съм и коалиция в България, но това не беше лесна задача, защото ПЕС има повече от 30 члена. В рамките на съгласувателните срещи ние обсъждахме как да създадем екип, който да обхваща силни личности с добър политически опит. Хора, които да допринесат за нашата обща кауза, хора, които ще бъдат ефективни и ще работят като един истински екип.

Ние не заемаме тези позиции, само защото постовете са престижни. Не го правим и за да си сложим определени титли пред собствените си имена. За нас важното е да свършим добра работа - за нашето политическо семейство, за ПЕС и в крайна сметка са свършим добра работа като служим на гражданите на ЕС.

Мартин днес заяви, че европейците днес имат нужда от нас. Аз бих казал и нещо повече - ние, европейските социалисти изразяваме притесненията, надеждите на всички европейци. Това е така, защото сме партия, основана на солидарността. Ние сме партия, която не иска нито един европейски гражданин да бъде изоставен в тези тежки времена. Ние ще покажем това чрез своите политики и своето поведение.

Бих искал да започна речта си като изразя своята благодарност на Пол Нируп Расмусен - човекът, който заемаше тази позиция преди мен. Пол е човекът, който в седемте години на своя мандат направи ПЕС една видима, разпознаваема партия, партия, всичките компоненти на която са добре интегрирани. Той превърна ПЕС в партия, която следва нашите принципи. Поучих се много от Пол - от него се научих да бъда предвидим в политиката, научих се да спазвам думата си. Когато кажеш да означава да, когато кажеш не, това означава не. От него научих да бъда последователен в своето поведение. Много съм благодарен за всички уроци, които съм научил от него. Благодарен съм и за разговорите, които сме провели заедно. Бих искал да ви уверя, че Пол е готов да сътрудничи с всичкия си опит - политически, икономически, който той има и съм сигурен, че скоро отново ще го видим сред нас. Той знае, че винаги е добре дошъл на всички събития, които ПЕС организира. Той не е просто активист, той е човек, който ние всички искрено обичаме.

Бих искал да отправя своята благодарност към цялото семейство на ПЕС. Искам да ви благодаря за подкрепата, Филип, Рори, Кайзер, Зита - благодаря ви за работата ни през последната година. Сега обръщаме нова страница и започваме да пишем нова глава. Бих искал да благодаря на Мартин и на Ханес, на нашите представители на най- високо ниво в ЕП, които правят нашето семейство наистина видимо и разпознаваемо в медиите и сред общественото мнение. Както вече казах, Марин наистина постигна нещо изключително - ЕП в момента е политическа институция, гласът й се чува, това е единствената демократична институция в ЕС, демократично избрана. Според мен това е едно голямо постижение за нашето семейство.

За мен ще бъде голямо лично удоволствие да работя с всички вицепрезиденти - Елена, Катерина, Жан, Жан-Кристов. Ще бъде удоволствие да работя с новоизбрания генерален секретар, ние се познаваме добре, приятели сме, имаме обща кауза и вярвам, че ще създадем един истински дух на сътрудничество, за да можем да работим заедно и да постигнем своята цел.

Искам да изразя и своята благодарност на членовете на ПЕС и на хората, които работят за нея. Благодарен съм за вашата ангажираност, за вашата ефикасност, за вашите експертни познания. Почти чудо е, че в рамките на по- малко от месец ние успяхме да реорганизираме мястото, където ще се състои целият Конгрес, да преместим Конгреса на друго място. Аз очаквам да работя така добре с вас и за в бъдеще. Благодаря ви, смятам, че заслужавате големи аплодисменти днес.  

Разбира се, Конгресът на ПЕС не трябва да се занимава само с нашите вътрешни въпроси, не трябва да се занимава само с избирането на нов лидер или пък само с въпроси, свързани с нашата организация. Ние трябва да се занимаваме с въпроси свързани с това какво се случва в Европа. Тук отново мога да споделя това, което много от вас вече изразиха в рамките на днешните панели и дебати. Всички ние сме силно притеснени по отношение на това какво се случва с ЕС, как изглежда той в очите на европейците. Казвам това като един страстен европеец, като човек, който е работил усърдно в продължение на много години за интегриране на моята партия в ПЕС и за интегрирането на България в ЕС. Правех това, вярвайки, че това е правилното нещо, което трябва да бъде направено.

Вярвам, че ЕС е най- успешният и най- красивият проект в историята на 20 век. В продължение на десетилетия той беше истински успешен процес, защото много държави, много нации искаха да влязат в ЕС. Има нации, които все още искат да влязат в ЕС, но има други, които започват да се колебаят. Въпросът е защо се случва така? Защо в момента ситуацията изглежда много по- зле? Защо става така, че вече членството в ЕС, което беше гаранция за по- добро бъдеще на хората, които живееха в нашите държави, когато искахме да станем членове на ЕС - това вече не е така? Отговорът, който аз си давам е, че проблемът не е Европа. Проблемът не е Лисабонският договор или пък някоя от институциите. Проблемът е консервативната политика, която разрушава европейската мечта, разрушава надеждата в Европа.

Ясно си спомням как през 2008г. в началото на кризата посланието, което се изпращаше към всички беше ясно. Спомням си какво пишеше в Нюзуик по това време. На корицата пишеше - всички ние сме социалисти. Така ли е обаче? Спомняме си изказванията на Саркози и на Меркел - изказвания, в които се искаше регулация на финансовите пазари, правеха се апели за това да покажем, че Европа е Европа на солидарността. Проблемът във всичко това е, че това бяха празни думи без същина. Същината е много различна.

Посланието на консервативните партии в резюме е - оцелява този, който е най- силен. Пазарът все още си е справедлив, въпреки че той не се отнесе справедливо към никого. Те продължават да смятат, че пазарът ще регулира нещата по естествен път. Да, обаче няма да стане така. Няма да стане, защото във финансовия сектор бяха излети трилиони буквално. Но консерваторите отказват да подкрепят и да изразят своята солидарност към държавите-членки, които са изпаднали в затруднение. А това не е пътят за излизан от кризата, защото липсата на действия убива Европа, убива шансовете ни за икономическо възстановяване.

Три години слушаме - да, не, може би, добре, отново може би, когато в крайна сметка трябва да изразим солидарност на практическо ниво, солидарност между държавите-членки. Консерваторите се връщат обратно зад националните си граници. Отново са егоисти и казват - няма да помагаме на мързеливите испанци, португалци и т.н. смятам, че ако в началото на кризата на европейско ниво бяха предприети ясни политически действия, много от проблемите, пред които са изправени държавите-членки на ЕС, нямаше да ги има. Можеше да избегнем тези проблеми. Можеше да се предприемат действия по евро облигациите, във връзка с данъка върху финансовите транзакции, по отношение на банковия съюз. Можеха да се предприемат много други действия.

Тази сутрин си говорихме за това, че ние имаме собствена алтернатива. Да, имаме, но искаме политически дебат и в крайна сметка искаме да излезем от кризата чрез растеж. Добро утро на консерваторите, които чак сега стигнаха до това заключение, чак сега установиха, че мерките за орязване на разходите не са достатъчни. Те бяха абсолютно вманиачени по отношение на тези мерки и действаха наистина безпощадно спрямо европейските граждани. А когато един човек стои пред телевизора и гледа как се провежда една мисия на хората с костюми, отиват в Атина и поставят много твърдо своите искания, раздават заповеди - разбира се хората ще поставят под въпрос същината на ЕС. Те ще си кажат - дали ЕС наистина прави нещо положително за нас? И когато си отговорят на този въпрос с не, трябва да си признаем, че не е никаква изненада, че антиевропейските настроения се разрастват. отново бих искал да подчертая, че не Европа трябва да бъде винена за това. Консервативното мнозинство в Съвета и в другите институции е виновно за това. За това са виновни и консерваторите в националните правителства. Мисля, че това е пределно ясно.

Наскоро прочетох интересно проучване, в което  се казва всичко. Заглавието е - ужасната цена на липсата на действие в Европа. Знаете ли, че всъщност при това проучване се изчислили колко струва липсата на действия - струва 1 трилион евро - това е цена, която е платила глобалната икономика. Наистина ужасен факт. Трябва да ви кажа, че ме заболя от това, защото в крайна сметка до тук стигнахме заради липсата на действия от страна на консервативните партии. Това стана и в Ирландия, и в Испания, и в Португалия.

 Сега бихме искали да дадем една алтернатива, надежда на европейските граждани.  Това е предизвикателството пред нас, това е нашата мисия и отговорност. Хората имат нужда от помощ. Преди една година, когато станах временен президент, тогава казах, че пред нас има сериозен шанс, но трябва да се разграничим ясно от консервативните политики. Ако не го направим, ще пропуснем този шанс. Нямаме право да го пропускаме, защото европейските социалистически партии трябва да свършат тази работа.

Къде се намираме в момента? Мисля, че ситуацията е проста - европейската икономическа политика изглежда много сложна, много дистанцирана от обикновените граждани. Непрекъснато чуваме за безкрайни дебати по отношение на фискалния съюз, банковия съюз, по различни технически теми. И хората просто не разбират тези дебати. На тях тези теми са им чужди. Но в крайна сметка става въпрос за едно много просто нещо, а именно- солидарността, дали има солидарност, или тя липса. Да, пазарите са важни, но политиката трябва да идва на първо място. Защото това би било правилното, ако ние сме съюз и едно голямо семейство. Първо трябва да е политиката, а след това пазарите трябва да следват политическите решения и политическите отговорности. Защото в момента финансовите пазари имат огромна власт, а ние не считаме тази власт за нещо приемливо. Ние бихме искали и ще го променим.

Ние сме партия, която днес предлага конкретни алтернативи в много сектори. Предлагаме алтернативи по отношение на нуждата и нашата ангажираност с Европейския социален пакт. Ние трябва да рестартираме ЕС въз основа на нуждите на гражданите. Чували сме Барозо да говори за съюз на федерални държави. Какво означава това обаче? Отново зад затворени врати те ще взимат решения и след това ще информират европейските граждани за решенията. Дали ще говорим за един съюз на елити? Ние нямаме нужда от такъв съюз. В момента консерваторите казват - европейската социална държава струва твърде скъпо, трябва да орежем разходите. А ние не приемаме това. Европейският социален модел е уникален и той трябва да бъде запазен и развиван. Именно затова ние настояваме да има Европейски социален пакт и Пакт за заетост. Целта е да се балансира Фискалния пакт, защото в противен случай е пределно ясно, че европейските институции ще гледат прецизно какви са изискванията и наказанията в рамките на този Фискален пакт, а от друга страна институциите ще действат доста размито по отношение на социалните ангажименти. Именно затова бихме искали да предприемем такива мерки, за да постигнем промяна.

Бихме искали да видим напредък по отношение на евро облигациите. Бихме искали да се приеме данък върху финансовите транзакции. Защото това не е само въпрос на икономически решения, това е въпрос свързан с морала, с честността. Всички трябва да поемат своя товар при вземането на тези решения. Трябва да спрем орязването на финансирането по отношение на социалния и кохезионния фонд. Искаме да създадем инвестиционен инструмент, защото без такъв инструмент няма да има растеж и заетост.

Вярвам, че през последната година отбелязахме напредък в рамките на координацията помежду си, координацията с нашите министър-председатели. Смятам, че гласът на социалдемокрацията се чува по- ясно в Европейския съвет. Имаме напредък по отношение на нашата брилянтна кампания, свързана с младежта и заетостта - отбелязахме напредък по отношение на  Младежката гаранция. Искам да благодаря на Кайзер, на Зита, на ЕКОСИ, на всички наши активисти, които направиха тази кампания един толкова мощен инструмент, който доведе до конкретни резултати. Ние ще продължим да работим по този начин.

Мисля, че можем да научим един урок от това - колкото повече работим заедно, толкова по- силни ще бъдем и толкова по- големи шансове ще имаме да постигнем резултатите, които бихме искали да постигнем. Именно това възнамерявам да направя аз с подкрепата от ваша страна.

Изправени сме пред година и половина - две, които ще бъдат от ключово значение за бъдещето на ЕС. Посланието на нашия конгрес е ясно - европейските социалисти отново са тук със своята сила, надежда и амбиция, за да постигнат промяна в ЕС и да върнат ЕС на неговите граждани, да го върнат към целите, с които е създаден. Няма да намерим покой докато не успеем да постигнем тази своя амбиция. Вярвам че можем да го направим въз основа на нашата солидарност, на общата ни ангажираност, усърдна работа и страст. Ние вярваме в нашите идеали, те не са празни думи или формалност. Смятам, че искреността в нашите намерения и в начина, по който говорим, е ключово условие за нашия успех.

Вчера говорихме с лидера на PVDA г-н Самсон по отношение на това как стана така, че в Холандия, когато проучванията в началото бяха отрицателни и през цяла кампания това беше така, в крайна сметка лейбъристката партия в Холандия успя да постигне такива добри резултати. Той каза - много е просто - първо направихме кампания по улиците, говорихме с хората и слушахме какво имат те да ни кажат. Това беше от ключово значение. Освен това каза - ние бяхме честни, искрени, не им обещавахме, че няма да дадем и едно евро повече на Гърция. Казвахме им, че Гърция е член на Еврозоната, на ЕС и ако е необходимо, при ясни програми, ние ще ги подкрепим.

Според мен това е изключително важен урок за всички нас. Защото нашата партия е основана на солидарността, но също така на искреността, на истинските чисти послания. Пред нас се откриват две години на усърдна работа. Вярвам, че със своята ангажираност и като работим заедно, с всеки член на нашето семейство във всички държави-членки и на европейско ниво, ние можем да постигнем своята цел.

Надявам се, че си спомняте, че когато бях избран, обещах да продължа традицията, която Пол започна преди мен. Той непрекъснато говореше за Лукас. Миналата година ви разказах история за моята собствена дъщеря Дария и мога да ви информирам, както обещах, че тази година тя участва за първи път в политическа кампания. Това стана, когато празнуваше първия си рожден ден - на 1 май. Тогава я заведох на едно събитие в София, столицата на България. Трябва да ви кажа, че тя наистина се наслади на това преживяване. Ще ви споделя личната си амбиция - надявам се след 20 години, когато тя порасне и се превърне във възрастен човек, който има политически убеждения и позиция - доста съм сигурен в кое политическо пространство ще бъдат нейните идеи - моята амбиция е по това време дъщеря ми да може да каже, че младите хора от нейното поколение през далечната 2014г. са направили нещо, нещо се е случило. Тогава европейските социалисти са спечелили изборите за ЕП, успели са да имат свой собствен председател на ЕК, постигнали са мнозинство в парламента и в Съвета и това било хубаво нещо за всички европейци. Искам дъщеря ми да каже, че фактът, че Европа ще съществува след 20 години и ще бъде по- интегрирана и отново ще бъде една социална Европа, се дължи на победата на социалистите през 2014г, защото от това са имали нужда европейците тогава. А плодовете на този труд ще видим по- късно.

Бих искал да ви благодаря за подкрепата. Очаквам с нетърпение да преодолея всички предизвикателства, пред които ще се изправя. Както ви казах, нашата мисия е възможна. Победата е възможна и ние ще я постигнем. Благодаря и успех на всички.