Декларация на ПГКБ

Сеп 28, 2012 Новини БСП 0 1122

ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от народния представител Румен Овчаров     В последните дни сме свидетели на поредния епизод от политическия сериал с главен режисьор Бойко Борисов и Политическа партия ГЕРБ

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от народния представител Румен Овчаров

 

 

В последните дни сме свидетели на поредния епизод от политическия сериал с главен режисьор Бойко Борисов и Политическа партия ГЕРБ. Този сериал се разиграва вече четири години. Бихме могли да го наречем, ако използваме един цитат от Луис Карол и „Алиса в страната на чудесата": „Като не знаеш къде отиваш, няма как да стигнеш там, където трябва". Можем да го наречем и по български: „Тука има - тука няма". Можем да използваме и класиците на марксизма-ленинизма, чийто почитател е Бойко Борисов, примерно: „Крачка напред - две назад". Всъщност този път епизодът е „АЕЦ „Белене". Него пък можем да кръстим „Бойко Борисов отвръща на удара".

Щеше да бъде смешно, ако не беше тъжно!

Ако трябва да кажа обаче - Българската социалистическа партия и левицата, е основният печеливш от всичките тези хаотични движения, Браунови движения напред или назад, защото ние спечелихме референдума преди да сме го провели.

Сценките от последните седмици публично удостовериха най-големия провал на ГЕРБ и на Бойко Борисов - провалът на енергетиката и в частност по проекта „Белене". След като изхарчиха милиард и половина лева, задължиха страната с още милиард и половина, вчера стана ясно, че всичките аргументи, с които беше спрян проектът „Белене" и хвърлени на вятъра общо около 3 милиарда, са напълно лъжливи. Спукаха се балоните, с които ГЕРБ пълнеше главите на българските граждани, затова че проектът „Белене" е икономически неизгоден; затова че за електроенергията от „Белене" няма пазар; затова че не може да се структурира финансово проектното финансиране за този проект.

Всички тези балони са спукани от вчерашната поява на така наречения нов стратегически инвеститор и от новата опозиция и на парламентарното мнозинство, и лично на Бойко Борисов.

Заедно с това, разбира се, отидоха в небитието и другите твърдения на псевдоенергийни експерти, бивши лекари „Уши, нос, гърло", бивши ченгета и самозвани експерти по енергийна сигурност, които твърдяха, че проектът е технологично изостанал, че не е „трето плюс" поколение, че на площадката е земетръсно и страшно.

Всичко това, което се случи вчера, за съжаление е един панически кризисен PR на Бойко Борисов и Политическа партия ГЕРБ. Те очевидно разбраха, че след внесените над 800 хил. подписа, темата „Белене" и „Енергетика" става решаваща за предстоящите парламентарни избори.

Дискусията - и експертната, и политическата, която се води през последните месеци ги убеди, че се губят и в двете посоки, затова възприеха вчерашния кризисен PR.

Аз даже съм изключително умилен от изненаданите действия на Бойко Борисов, който вчера разбрал за новия инвеститор, при положение, че самият той преди месеци се е срещал с тях и не само им е дал разрешение, ами ги е насърчил да работят, а той вчера разпоредил на службите да ги проучват!?

За съжаление се страхувам, че начинът, по който бяха представени инвеститорите, които бяха докарани спешно от целия свят, а някои от тях даже не можаха да си хванат и самолетите, само и само да се покажат тук в опит да се отклони вниманието на българската общественост и да се намали ефектът от референдума, може да компрометира и тези инвеститори, ако те наистина са сериозни.

Нашата позиция - на Българската социалистическа партия, е следната: ние няма да подкрепим решение, внесено от група народни представители на ГЕРБ, което не отменя решението за спиране на Проекта „Белене". Ние ще внесем собствено решение, което ще бъде по-близко до конституционните правомощия на Народното събрание и на народните представители.

Ние просто ще поискаме отмяна на предишното решение на Народното събрание, с което беше спрян Проектът „Белене".

Заедно с това продължаваме да настояваме за провеждането на референдум, защото нито Бойко Борисов е човекът, нито пък правителството на ГЕРБ е правителството, което може да проведе последователна политика в областта на енергетиката.

Ние също така държим на продължаването на изграждането на Проекта „Белене" при ясно формулиране на националните интереси и държавно участие в него. България не може да бъде само територия, поемаща рисковете и гарантираща печалбите на чужди инвеститори, които и да са те.

Не е работа на Народното събрание да води преговори, да търси чуждестранни инвеститори, да поставя търговски условия. Това е работа на Министерския съвет. Ако Бойко Борисов е решил да се отказва от функциите си на министър-председател, то това се прави  по начин, който също е описан в Конституцията: идва тук и си връчва оставката. България няма да остане без правителство!

Заедно с това на всички български граждани трябва да е ясно, че цената за тези провали в енергетиката я плащаме всички ние: всички ние ще платим за изхарчените на вятъра 3 млрд. лв. за „Белене"; всички ние ще трябва да платим 1 млрд. евро иск в Парижкия арбитраж; всички ние ще трябва да платим за фалиралите НЕК  и „Булгаргаз"; всички ние ще трябва да платим за източваната от софийските брокери Николов и Стануков АЕЦ „Козлодуй"; всички ние ще трябва да платим за предстоящия технологичен срив в мини „Марица изток"; всички ние ще трябва да платим за нереализираните проекти за диверсификация на доставките на природен газ и двойно увеличените за трите години управление на ГЕРБ цени на природния газ; всички ние ще трябва да платим за хаоса и изгонените чуждестранни инвеститори в сектора на възобновяемите енергийни източници само и само да се гарантират печалбите на герберските фирми; всички ние ще трябва да платим за безвъзвратно закъснелите програми за удължаване на ресурса на V и VІ блок, заплашващи България да остане без атомна енергетика. И още много други безумия.

Всъщност българите вече плащат. Само тази година всеки един от нас ще се бръкне в джоба си с поне 500 лв. Толкова е 13‑процентното увеличение и е 700 лв., които ще излязат от джоба на всеки един от нас. За догодина сумата ще бъде още по-висока.

Ще трябва да се плаща и кредита по „Белене", взет от Би Ен Пи Париба, ще трябва да се плащат безумията по възобновяемите енергийни източници, което ще доведе до минимум 1000 лв. от джоба на всеки българин. Толкова струват безумията на ГЕРБ!

Както се казва: „Който има очи - да гледа, който има уши - да слуша!"

Бог да пази България от енергийната политика на ГЕРБ!