Държавният бюджет се ощетява със 750 000лв. заради търг за доставка на горива за Селскостопанската академия

Сеп 27, 2012 Новини БСП 0 1579

  БСП настоява да бъде освободен Петър Славейков от поста на ръководител на Академията   Настояваме да бъде освободен Петър Славейков от поста на ръководител на Селскостопанската академия

 

БСП настоява да бъде освободен Петър Славейков от поста на ръководител на Академията

 

Настояваме да бъде освободен Петър Славейков от поста на ръководител на Селскостопанската академия. В противен случай считаме, че цялото правителство е съучастник в кражба на държавния бюджет. Това заяви на брифинг в парламента депутатът от ПГКБ Димчо Михалевски. Той сигнализира за престъпление на ГЕРБ, извършено от Селскостопанската академия, което пряко ощетява бюджета на държавата. Депутатът обясни, че след встъпването в длъжност на Петър Славейков, се открива търг за доставка за три години на моторни горива за всички поделения на Академията, като става дума за около 3,6 млн. литра. Въпреки че обемът на поръчката е почти 10 млн.лв. и отговаря на изискванията по Закона за обществените поръчки, отново е използвана Софийската стокова борса. Михалевски напомни, че в началото на годината именно тази борса беше използвана да се продават огромни количества дървесина, беше намалена цената в полза на частните купувачи и бюджетът беше ощетен с около 2,5млн.лв. „Сега същата стокова борса се използва, за да се купят по- скъпи горива, отколкото могат да се купят на свободния конкурентен пазар в България", отбеляза Михалевски. По думите му практиката е, че при такива количества и срокове, основният производител на горива дава отстъпка около 4% от стойността. Същевременно когато има такива мащабни доставки, търговците на едро доставят горивата на нулева цена, обявена към датата на доставката. Михалевски изтъкна,  че договорът за доставката е сключен на 2,3лв. на литър за дизеловото гориво, докато в същия момент цената на бензиностанциите е 2,2лв. на литър на дребно. „За бензина положението е подобно", добави депутатът. Той обобщи, че държавният бюджет е ощетен с около 750 000лв. „Това са годишните надбавки за пенсиите на 36 000 българи", изчисли Михалевски.

Депутатът Пенко Атанасов напомни, че именно Славейков разпореди всички семена, които произвежда Селскостопанската академия, да минават през борсата. „Оказа се обаче, че се е объркал", изтъкна Атанасов. По отношение на стоковото зърно Атанасов подчерта, че сега всички директори на институти са поставени под натиск от председателя на Академията - да бъдат продавани на борсата, като това, което се предлага е 400лв., а иначе търговията със зърно е около 450лв. на тон. „Къде отива тази разлика?" - попита депутатът от левицата.

Димчо Михалевски изрази възмущението си и от поредната лъжа на Бойко Борисов. Той и лидерът на БСП Сергей Станишев са подписали отворено писмо, с което опровергават твърдението на Борисов, че предишното правителство е дало разрешение за концесия на баластрата в участъка при гара Яна по АМ Хемус. Социалистите напомниха, че тези концесии са дадени от правителствата на Костов и на Сакскобургготски. „Борисов да спре да изопачава фактите и да лъже", призова Димчо Михалевски.

 

Писмото може да изтеглите от тук >>>