Сергей Станишев: Няма да позволим младите хора да се превърнат в изгубеното поколение на Европа

Сеп 27, 2012 Новини БСП 0 1056

  Ново европейско признание за БСП - Маруся Любчева е избрана за член на Бюрото на ПЕС-Жени     Кампанията на ПЕС за Младежката гаранция бележи изключителен успех

 

Ново европейско признание за БСП - Маруся Любчева е избрана за член на Бюрото на ПЕС-Жени

 

 

Кампанията на ПЕС за Младежката гаранция бележи изключителен успех. Една от причините е, че получихме силната подкрепа на жените социалистки и на младежите от ЕКОСИ. Това заяви президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев по време на годишната конференция на ПЕС-Жени в Брюксел. Станишев изтъкна, че кампанията на европейските социалисти срещу младежката безработица е показала, че когато всички в ПЕС работят заедно, са по- силни и посланията им достигат до повече европейци. „Това е от голямо значение за предстоящите европейски избори", подчерта Станишев и добави - „трябва да убедим европейските граждани, че ние чуваме проблемите им, имаме отговорите за тях и могат да ни се доверят".

Лидерът на ПЕС обърна внимание на мотото на кампанията срещу младежката безработица - „Моето бъдеще е и твое бъдеще". Според него то ясно показва същността на идеята Младежката гаранция да се превърне в своеобразен договор между поколенията и договор между държавата и младите хора. „Това е част от визията ни за една нова Европа, която дава предимство на солидарността пред санкциите", изтъкна Станишев и добави - „няма да изоставим младите хора, няма да предадем тяхното доверие и да позволим да се превърнат в изгубеното поколение на Европа".

По основната тема на тазгодишната конференция - борбата с безработицата сред младите жени, Станишев заяви, че е важно жените да имат равен достъп до нови работни места. Според него ако се реализира предложението на ЕП - 40% от ръководните позиции да се заемат от жени, те ще имат много повече възможности. „Ще станем свидетели на истинска социална промяна и Европа ще има различен облик през 2020г.", каза президентът на ПЕС.

По време на форума бяха избрани новите органи на ПЕС-Жени. Зита Гурмай, евродепутат от Унгария, бе преизбрана за председател на организацията. Представителката на българските социалистки Маруся Любчева бе избрана за член на Бюрото на ПЕС-Жени. На конференцията участваха председателят на Обединението на жените-социалистки в БСП и секретар на НС на БСП Катя Николова, членът на ИБ на НС на БСП и вицепрезидент на Социалистическия интернационал на жените Деница Златева, председателят на ГС на БСП-София Анна Янева и членът на ИБ на НС на БСП Дора Янкова.