Румен Овчаров: АЕЦ Белене е най- големият провал на ГЕРБ и лично на Бойко Борисов

Сеп 27, 2012 Новини БСП 0 1210

  ПГКБ внесе предложение за отмяна на решението на НС за спирането на проекта АЕЦ „Белене"     „Очевидно сме свидетели на най- големия провал в чисто политически план на ПП ГЕРБ и лично на Бойко Борисов

 

ПГКБ внесе предложение за отмяна на решението на НС за спирането на проекта АЕЦ „Белене"

 

 

„Очевидно сме свидетели на най- големия провал в чисто политически план на ПП ГЕРБ и лично на Бойко Борисов. Имам предвид провала в енергетиката и специално проекта АЕЦ „Белене". Това каза депутатът от ПГКБ Румен Овчаров след поредния завой на управляващото мнозинство по проекта „Белене". Думите му бяха по повод внесения от ГЕРБ нов проект за решение, в който се предлага преразглеждане и рестартиране на изграждането на проекта за Втора атомна. „Вчерашната сценка тотално спука балоните, с които ГЕРБ пълнеше главите на българските граждани- за това, че проектът Белене е икономически неизгоден; че за електроенергията от Белене няма пазар и че не може да се структурира финансово- проектното финансиране по проекта. Всичките тези балони са вече спукани от вчерашната поява на т.н. „нов стратегически инвеститор", заяви Румен Овчаров.

Той бе категоричен, че новата позиция на парламентарното мнозинство и лично на Бойко Борисов е формирана, след като управляващите са се стреснали от внесените 800 000 подписа на български граждани с искането за референдум за АЕЦ Белене. „Всичко това, което се случи вчера, е просто един кризисен пиар на Бойко Борисов и ГЕРБ. Те очевидно най- накрая осъзнаха, че след внасянето на 800 000 подписа, темите -енергетика и АЕЦ „Белене" стават решаващи за предстоящите парламентарни избори", обясни още Овчаров. По думите му продължаващата повече от месец дискусия по темата е убедила управляващите, че те ще изгубят и по двете теми.

Според Румен Овчаров начинът, по който са били представени, докараните от цял свят инвеститори е опит да се отклони вниманието на българската общественост и да се намали ефектът на искането за Референдум. „Това само може да компрометира и тези инвеститори, ако те наистина са сериозни", обясни депутатът от левицата.  ПГКБ няма да подкрепи предложението, внесено от група народни представители от ГЕРБ. „Ние ще внесем собствено решение, което ще бъде по- близко до конституционните правомощия на НС и народните представители. Ние просто ще поискваме отмяна на предишното решение на НС, с което беше спрян проектът „Белене", категоричен бе Румен Овчаров. Той изтъкна, че БСП ще продължи да настоява за провеждането на референдум, защото правителството на ГЕРБ е доказало, че не е правителство, на което може да се разчита и не провежда сериозна и последователна политика в областта на енергетиката. „Не съм против американските инвестиции в България, но съм против надбягванията с един кон и гарантираните печалби, които всички ние ще плащаме", обясни още Румен Овчаров.

„Внасяме проект за отмяна на решение на Народното събрание от 29.03.2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене", обяви зам.- председателят на ПГКБ Михаил Миков. Той прочете мотивите на 26-те депутати от ПГКБ, според които с решението на НС за замразяването на АЕЦ „Белене" се слага преграда пред бъдещето на атомната енергетика и технологичното развитие на България. „Това значително ще засили енергийната зависимост на страната от доставките на природен газ и ще се застраши националната ни сигурност", отбеляза Миков. По думите му само след няколко години България ще се превърне във вносител на електроенергия, а цената й ще надмине тази в съседните страни, от които ще внасяме.

 

 

ДО

Г-ЖА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

 

 

 

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО ПРЕДСЕДАТЕЛ,

 

 

 

На основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 78 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание предлагаме Проект за решение за отмяна на Решение на Народното събрание от 29.03.2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене", обнародвано в ДВ, бр. 29 от 6.04.2012 г.

Моля проектът да бъде подложен на разглеждане и гласуване съгласно установения ред.

 

 

 

                                                ВНОСИТЕЛИ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Р Е П У Б Л И К А  Б Ъ Л Г А Р И Я

 

ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЪРВО НАРОДНО СЪБРАНИЕ

 

Проект!

 

 

Р Е Ш Е Н И Е

 

За отмяна на Решение на Народното събрание от 29.03.2012 г.

за прекратяване изграждането на ядрена централа на

площадка „Белене", обн. ДВ, бр. 29 от 6.04.2012 г.

 

 

Народното събрание на основание чл. 86, ал. 1 от Конституцията на Република България и чл. 78, ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание

 

 

Р  Е  Ш  И:

 

 

1.Отменя решение на Народното събрание от 29.03.2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене".

2.    Възлага на Министерски съвет да осигури реализацията на проекта за изграждане на АЕЦ на площадка „Белене" като защити националния интерес чрез държавно участие в него.

3.    Възлага на Министерски съвет да предприеме незабавни действия по реализирането на програма за удължаване на срока на експлоатация на 5-ти и 6-ти блок на АЕЦ „Козлодуй".

4.    Задължава министъра на икономиката, енергетиката и туризма да информира Народното събрание на всеки три месеца за изпълнението на т. 2 и т.3.

 

 

ВНОСИТЕЛИ:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

М О Т И В И

 

 

На 29 март 2012 г. Народното събрание на Република България прие решение за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене". С така взетото решение се слага преграда пред бъдещето на атомната енергетика и технологичното развитие на България. Значително ще се засили енергийната зависимост на страната от доставките на природен газ и ще се застраши националната сигурност. След няколко години България ще се превърне във вносител на електроенергия. Електроенергията ще поскъпва бързо и цената й ще надмине тази в съседните страни, от които ще внасяме.

Това решение е с тежки социални последици, защото ограничава възможностите за създаване на заетост и доходи и ще се плаща от поколения български граждани.

С оглед на последните изявления от страна на правителството за възможно строителство на АЕЦ „Белене" предлагаме да бъде отменено Решение на Народното събрание от 29.03.2012 г. за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка „Белене".

 

 

ВНОСИТЕЛИ: