Сергей Станишев: Служителите на МВР обедняха при управлението на Бойко Борисов

Сеп 25, 2012 Новини БСП 0 1287

  Продажбата на земеделска земя от Държавния поземлен фонд се извършва непрозрачно     ГЕРБ да си изпълнят обещанията към полицаите от преди изборите

 

Продажбата на земеделска земя от Държавния поземлен фонд се извършва непрозрачно  

 

ГЕРБ да си изпълнят обещанията към полицаите от преди изборите. В противен случай всичките им обещания за увеличаване на доходите са чиста предизборна демагогия към всички съсловия и всички българи. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Цинизъм, наглост и арогантност бяха думите, с които Станишев характеризира отношението на Бойко Борисов и Цветан Цветанов към протестиращите служители на МВР. „Три години ГЕРБ лъжат полицаите", отбеляза председателят на БСП. Той напомни как през 2009г. Борисов и Цветанов подкрепяха исканията на полицаите и говореха, че заплатите им трябва да се увеличат. Оказа се обаче, че последното увеличение на заплатите на служителите в МВР се случи по време на правителството на Станишев, при това в условията на криза.

Според лидера на БСП е налице огромна промяна на отношението на полицаите към управляващите. „В началото на мандата на ГЕРБ служителите на МВР имаха високи очаквания. Сега обаче хората казват - тези ни излъгаха, злоупотребиха с нашето доверие, нкога не сме били толкова зле", отбеляза Станишев. Той цитира надпис от протеста на полицаите - „Няма да ви пазим от народната любов". Председателят на социалистите изтъкна, че служителите на МВР са обеднели при управлението на Бойко Борисов. Станишев напомни за приказките на ГЕРБ за увеличение на доходите, което обаче не покрива дори инфлацията. Вчера самият Борисов обяви, че няма да има увеличение на заплатите на полицаите. „Това се случва на фона на предизборната логорея и поредни лъжи как на всички ще се увеличат доходите три месеца преди изборите", коментира Станишев.

Лидерът на БСП определи като нагъл опита на Цветан Цветанов да свърже протестите на полицаите и случая със застреляното от полицай момиче в Ловеч. „Кой носи отговорност за това, че не е реагирано от ръководството на МВР? Жалбите нямали острота, но има труп", възмути се Станишев. Според него случаят в Ловеч е пряко следствие от това, че вътрешният министър винаги е поощрявал прекомерната употреба на сила. Станишев напомни и за скандалния случай от Горна Оряховица, когато Цветанов обвини лекари, които в последствие бяха оправдани в съда.

Председателят на Съвета на НС на БСП по селско и горско стопанство и развитие на селските райони Светла Бъчварова коментира търга за продажба на 154 000 дка земеделска земя от Държавния поземлен фонд, като предупреди, че се създават условия за непрозрачност. Тя отбеляза, че в пуснатата от министъра заповед липсва мотивация. Същевременно началните тръжни цени са определени служебно от служители на земеделското министерство и са много далеч от реалността. Така например в Добрич, където цената на земеделската земя е над 1200лв на декар, се предлага масив от 325 декара на цена от 80лв на декар. „Ако реално се оценява земята и се продава, няма да бъдат 47млн.лв. средствата, които ще бъдат разпределени като компенсационни бонове, а най-малко 200млн.лв.", заяви Бъчварова. Тя коментира, че търговете ще се осъществяват от служители на министерството без необходимата прозрачност. По тази причина БСП настоява процедурата да бъде спряна и да има нова. Социалистите искат земеделският министър да даде подробна информация за това какви имоти се предлагат, колко и защо се предлагат на съответните цени. Бъчварова предупреди, че тази зима домакинствата, които се отопляват с дърва, ще имат проблеми, защото няма как да намерят обещаните евтини дърва за огрев за 35-40лв. за кубик. „В България дървесина и дърва за огрев няма, те не са добити и не могат да се доставят на населението", заяви Бъчварова. Тя се спря и на проблемите в Напоителни системи и непрекъснатата продажба на тяхно имущество. Само за четири месеца са бракувани тръби на стойност над 20 млн.лв.  

„Законът за ВЕИ е абсолютно суспендиран", категоричен беше депутатът от ПГКБ Петър Курумбашев по повод на въведената, по криминален начин според него, такса за достъп до мрежата. Депутатът отбеляза, че парите от таксата отиват в джоба на 4 дружества в България, като сумата е към 220млн.лв. годишно. Курумбашев попита защо таксата не е еднаква за всички и защо не е за всички производители на електроенергия.