Петър Курумбашев: Бойко Борисов тича за всеки проблем при премиера

Мар 09, 2009 Новини БСП в медиите 0 1463

Мария Филева, агенция „Всеки ден"   Г-н Курумбашев, очаквате ли ГЕРБ да ви предложат прекратяване на концесионния договор с "Новера" на извънредното заседание на Общинския съвет? Налага се да се занимаваме с гадателска дейност

Мария Филева, агенция „Всеки ден"

 

Г-н Курумбашев, очаквате ли ГЕРБ да ви предложат прекратяване на концесионния договор с "Новера" на извънредното заседание на Общинския съвет?

Налага се да се занимаваме с гадателска дейност. Чуваме само от медиите, че ще се предложи тъкмо това - прекратяване на концесията.

От "Новера" твърдят, че няма основания, нито клаузи в договора, които да доведат до подобно решение...

Именно тук са въпросите, които възникват - ако се прекрати концесията, дали общината след това не може да бъде съдена и да вкараме общината в още по-голяма юридическа разправия. И второ, като прекратяваш една концесия или като казваш кой няма да върши една работа, трябва да кажеш и кой ще я върши.

Ако се прекрати този договор, колко време ще отнеме цялата процедура - обявяване на нов конкурс, приемане на оферти, излъчване на победител и реално стартиране на дейността?

Както виждате, при този административен хаос на сегашното мнозинство и една година няма да им стигне, за да се избере нов изпълнител. Според мен целта на мнозинството е да не обявява конкурс, а просто да възложи всичките дейности в 19-те района на общинската фирма "Чистота Искър", която вече има скандална слава.

Какво имате предвид?

Това е фирмата, която няма нито един камион, но пък вози балите към Силистра. Това е фирмата, чийто шеф е съдружник с Красимир Арсов, който пък е подизпълнител на "Чистота Искър" и има очевиден конфликт на интереси. Вижте, гражданите изобщо не се вълнуват чии са кофите - дали са частни или са държавни. Той се интересува само градът да е по-чист и това да става на по-нормална цена. Предстои като общински съветници да разберем дали тези, които ни се предлагат сега, ще чистят на по-високи или на по-ниски цени и дали ще го правят по-добре. Това са единствените въпроси, които вълнуват гражданите.

Каква е разликата в цените, на които отделните фирми извършват почистването?

Не са ни запознали до този момент на какви цени са сключени договорите с тези фирми. Предстои, предполагам, да бъдем запознати.

Общинските съветници не знаят колко ни струва почистването?

Знам старите цени, на които чисти старият концесионери. Не знам новите - за петте района, чиито договори изтекоха на 1 март - "Люлин", "Младост", "Овча купел", "Триадица", "Витоша". Три от районите ги чисти "Чистота Искър", а "Витоша" и "Младост" са поети от "Титан".

Имате ли сигнали дали гражданите са доволни от тези фирми?

Моите преки наблюдения са, че в "Младост" се оправят добре, а примерно в "Люлин" - много зле. Това са много важни и много чувствителни квартали на София, тъй като са и най-големите в столицата.

Може ли да синтезирате от какво точно сте недоволни от ГЕРБ?

Просто всичко се възлага в една общинска фирма, която след това е напълно свободна да източва средствата, които получава от общината, тъй като тази фирма не работи съгласно Закона за обществените поръчки. Не може непрекъснато форсмажорно да се купуват кофи, камиони. Чували ли сте по Закона за обществените поръчки да е избран изпълнителят на поръчката за возене на балите към Силистра? Трябва да е абсолютно ясно, че както този закон важи за държавата, така и важи за всяко едно общинско дружество, което си получава приходите от общината.

Преди колко време сигнализирахте, че има проблем?

Специално за "Чистота Искър" поне от половин година задаваме въпроси, особено по организацията за това извозване на балите, но към момента нямаме конкретен отговор. Даже последният път попитахме защо кофите и камионите да са собственост на дружеството, нека ги купим и да са собственост на самата община. Защото това е важно - собствеността да си седи в общината, пък кой ще е оператор на кофи и кой - на камиони, ще направим конкурс. Тогава няма да могат да ни извиват ръцете като община. Тъй и тъй харчим общински пари, нека тогава собствеността си е на общината.

Колко годишно се харчи все пак за почистване на София?

Годишният бюджет за почистване на София е 161 млн. лв. За сметосъбиране и сметоизвозване е 81 млн. лв., останалите пари са за други дейности, свързани с управление на отпадъците - подготовката на прочутия завод за боклука, извозване на бали, почистване на вътрешноквартални пространства, издръжка на инспектората, който контролира тази дейност.

Учуден ли сте, че и този път кметът Бойко Борисов поиска съдействието на премиера за решаване на проблема с боклука?

Борисов тича за всеки проблем при премиера. Ако 260-те български кмета се обадят на премиера, какво ще стане? Кметът на София не се оправя и не може да реши нито един сериозен проблем. Четири години обяснява как все някакви други хора му пречат - наследството, Вълка, "Новера", БСП, ДПС. Представете си, че след конфликта на интереси в Пътния фонд от БСП бяхме казали - "Това е политическа атака, организирана примерно от ДСБ и ГЕРБ". Няма такова нещо! Питаме има ли конфликт на интереси, има, тогава да си отива шефът на фонда.

Тук има ли конфликт на интереси?

Естествено, че има. Този, който е написал концесията на Вълка, влиза сега като подизпълнител на "Чистота Искър" - Красимир Арсов. Това е човекът, който е внесъл доклада за съществуването на тази концесия.

Ще поискате ли оставката на Борисов, ако той не успее да се справи с кризата?

Още вчера я поискахме. Няма друга процедура.

Е, как тогава му я искате - излизате пред медиите и обявявате, че той трябва да си върви?

Единственият начин е такъв, за разлика от парламентарната процедура, където премиерът се избира от Народното събрание. Затова там има регламентиран вот на недоверие. Такава процедура обаче законодателят не е предвидил в Общинския съвет, където определена политическа група или определен брой съветници, да поиска оставката на кмета и тя да бъде гласувана. Логиката е, че кметът е избран директно.

От ДСБ пък твърдят, че ще подкрепят изкупуването на дела на "Новера". Вие ще ги подкрепите ли?

Това са взаимоизключващи се неща. Как да изкупим дружество, на което ще му прекратим концесията? Или купуваме дружеството и то продължава да си действа с концесията до 2014 г., или му прекратяваме концесията и на негово място влиза прочутото общинско дружество "Чистота Искър".

Кой е по-добрият вариант?

Общинските дейности, които са важни за хората - например градският транспорт, водоснабдяването, събирането на боклука, трябва да се извършват от общинска фирма. Тя не би искала да прави печалба като едно частно дружество. Единственото, което трябва да поддържа като печалба, са средствата, необходими за инвестиции. До тези изводи са стигнали и общините и в Гърция, и в Германия, време е и ние да се сетим.

Ще искате ли свикване на Кризисен щаб?

Ако един такъв щаб би подпомогнал дейността на кмета, който очевидно не се справя с тази задача, бихме подкрепили тази идея.