Изборът на Сергей Станишев за президент на ПЕС ще покаже доверието на Европа към БСП, на фона на сваленото европейско доверие към ГЕРБ

Сеп 25, 2012 Новини БСП 0 1348

Ако получа подкрепата от партиите от ПЕС, това ще бъде висока оценка за работата ми като временен президент на европейските социалисти, ще бъде огромен шанс за БСП и възможност за България

Ако получа подкрепата от партиите от ПЕС, това ще бъде висока оценка за работата ми като временен президент на европейските социалисти, ще бъде огромен шанс за БСП и възможност за България. С тези думи председателят на БСП Сергей Станишев коментира кандидатурата си за президент на ПЕС само няколко дни преди ключовото събитие в Брюксел, на което европейските социалисти предстои да изберат своя лидер.  

На 29 септември от 9.15 часа в „Square-Brussels meeting centre" ще се проведе редовният Конгрес на ПЕС. Очертава се повече от 30 водещи европейски политически сили от левицата да подкрепят кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС. „Това е голяма чест за мен", коментира председателят на социалистите и отбеляза, че изборът ще бъде показателен за доверието на Европа към БСП, на фона на сваленото европейско доверие към ГЕРБ. „Винаги съм работил и ще продължавам да работя за България и за нейните национални интереси", каза още Станишев. Той изтъкна, че  възнамерява да отстоява членството на страната ни в Шенген и повече ресурси в следващата финансова рамка за кохезионната и селскостопанската политика. Лидерът на БСП пое ангажимента да направи всичко възможно хората в България да гласуват свободно на предстоящите избори.

На 21 юли тази година Националният съвет на БСП единодушно издигна кандидатурата на Сергей Станишев за президент на ПЕС. Лидерът на БСП е единствен кандидат за поста, което е израз на голямото признание за дейността му и на доверието на всички леви партии-членки на ПЕС. Изборът на Сергей Станишев за пълен мандат като президент на европейските социалисти ще бъде важен знак в две посоки. От една страна ще  бъде показателно за нарастващото политическо значение и тежест на ПЕС, след като лидер на партия-член се ангажира пряко с нейното ръководство. От друга страна ще бъде знак за нарастващата солидарност и единство на европейската левица, която 22 години след промените в Източния блок, за пръв път ще бъде водена от представител от нова страна-членка на ЕС.

През изминалата година като президент на ПЕС, Станишев показа, че е способен да организира и координира успешно дейността на европейските социалисти. В този период партията очерта ясна икономическа алтернатива на дясната политика в ЕС и засили осезаемо участието и ангажимента на левите европейски лидери. Лидерът на БСП последователно отстоява една от най-успешните кампании на ПЕС за борба с младежката безработица. Резултатите не закъсняват и днес става ясно, че въвеждането на Младежката гаранция ще бъде приоритет на Ирландското председателство на ЕС. По време на председателството на Станишев ПЕС стана първата европейска партия, която излезе с категорична позиция срещу споразумението АКТА. Същевременно активно продължава разработването на Фундаментална програма на ПЕС и се подготвят правилата за номиниране на единен кандидат на европейската левица за председател на Европейската комисия. Сергей Станишев работи усилено в подкрепа на лявата вълна в Европа, като през мандата му левите спечелиха властта в редица страни - например - Белгия, Словакия, Румъния и Франция.

През последния месец Сергей Станишев представи приоритетите си като кандидат за президент на ПЕС: засилването на солидарността в ПЕС; изработването на алтернатива на ПЕС като противовес на провежданата от десницата политика; засилване на единодействието на ПЕС в рамките на европейските институции; представянето на евроизборите и издигането на обща кандидатура на ПЕС за председател на ЕК; сътрудничество с партньорите на ПЕС от Западните Балкани и Северна Африка.