Михаил Миков: Блокираната реформа в системата отново изкара полицаите на улицата

Сеп 24, 2012 Новини БСП 0 1909

Нагъл е опитът на вътрешния министър да обвърже повишаването на заплатите в МВР и случая със застреляното момиче в Ловеч   Това, че Цветан Цветанов обвинява протестиращите полицаи в цинизъм показва пълната му неадекватност в тази ситуация и липсата на съзнание за личния му принос за проблемите на МВР

Нагъл е опитът на вътрешния министър да обвърже повишаването на заплатите в МВР и случая със застреляното момиче в Ловеч

 

Това, че Цветан Цветанов обвинява протестиращите полицаи в цинизъм показва пълната му неадекватност в тази ситуация и липсата на съзнание за личния му принос за проблемите на МВР. Блокираната реформа в системата отново изкара полицаите на улицата. Това коментира зам.-председателят на ПГКБ и член на ИБ на НС на БСП Михаил Миков. Той напомни как през 2008г. Цветанов насърчаваше недоволството на полицаите, прогнозираше протести, които после с охота коментираше. В края на управлението на ГЕРБ обаче вътрешният министър вече е забравил думите си, че „дори петдесет човека да излязат, това ще бъде ясен сигнал към правителството". „Ние в БСП разчитаме сигнала така - хората в страната мизерстват и не вярват на обещанията на Цветан Цветанов за чудеса", заяви Миков. По думите му повече от три години оправдания с предишните, политизация на системата и хвалби без покритие не могат за заменят реалните действия по реформиране на МВР.

Михаил Миков напомни, че в министерството заплатите не са вдигани от януари 2009г. и междувременно се орязаха някои придобивки на обикновените служители. Депутатът обясни, че едно увеличение от 5% - 7% няма да покрие дори натрупаната за този период инфлация. „Това важи не само за полицаите, но и за всички българи, чиито доходи ГЕРБ замрази", изтъкна Миков и добави - „да не говорим за неосигуреността на ежедневието на редовия полицай, което го прави неефикасен в борбата с престъпността". Според членът на ИБ на НС на БСП все повече българи ще проглеждат, въпреки стремежа на управляващите да прикриват провалите си и да залъгват хората. „Опитите на министъра да потуши протеста на полицаите няма как да скрие факта, че проблем има", каза Миков.

 „Очевидно Цветанов е забравил, че е министър на вътрешните работи", отбеляза още депутатът от левицата. Той изрази крайното си възмущение от неадекватния опит на Цветанов да прехвърли вината за собствените си провали върху полицаите и да дискредитира служителите на реда пред обществото. „Нагъл е опитът на вътрешния министър да обвърже повишаването на заплатите в МВР и случая със застреляното момиче в Ловеч. Ловешкият случай е симптоматичен за функционирането на системата и няма нищо общо със социалните искания на полицаите. Абсурдно е по този начин  да се манипулира и настройва обществото срещу всички служители на МВР", категоричен беше Миков. Той подчерта, че Цветанов носи отговорността за дисциплината и за кадрите във вътрешното министерство. „Той трябва да отговаря как така се случва, че все повече българи са потърпевши от подобни действия на отделни полицейски служители", заяви Миков.

Според зам.-председателя на ПГКБ структурата на бюджета на МВР е неефективна заради провежданата политика. Той отбеляза, че въпреки сериозните средства, заделяни за сектора, гражданите са недоволни от резултатите. „Политизираното управление на системата генерира хроничен недостиг на средства, въпреки заделеното от държавния бюджет", каза още Миков.