Декларация на ПГКБ

Сеп 21, 2012 Новини БСП 0 1284

ДЕКЛАРАЦИЯ на Парламентарната група на Коалиция за България прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев     Наблюдавам днес спокойствието в пленарната зала - по време на контрола нищо не се случва, страстите от вчера са уталожени, няма емоции и вълнения

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Парламентарната група на Коалиция за България

прочетена от председателя на ПГКБ Сергей Станишев

 

 

Наблюдавам днес спокойствието в пленарната зала - по време на контрола нищо не се случва, страстите от вчера са уталожени, няма емоции и вълнения. Само че искам да ви припомня, както и на медиите и хората, които гледат парламентарния контрол, че днес сме 21 септември 2012г. Ако се вярваше на оптимистичните прогнози на управляващите, към днешна дата вече трябваше да има заключение на Съвета по вътрешни работи на ЕС, който да реши за членството на България в Шенгенската зона.

В продължение на три години управляващите от ГЕРБ заявяваха, че всичко е наред, че това е водещ приоритет на държавата и лично на министър-председателя, естествено и на министъра на вътрешните работи и че всички сигнали и притеснения са безоснователни, защото ние си вършим работата, преборена е организираната престъпност, корупцията, има доверие в България и оставаше по едно време, близо преди две години, една стена да се измаже с боя, за да бъдем в Шенген. Е да, ама не.

Минаха три години от управлението на ГЕРБ. България си беше поставила за цел през март 2011г. да бъде пълноправен член на Шенгенското пространство. И това беше заявено като водещ приоритет на правителството. Въпросът е защо този национален приоритет не се изпълни към днешна дата и няма ясна перспектива да се случи до края на този мандат. Причините са ясни и видими.

След първоначалното доверие към партията ГЕРБ, след констатациите на ЕК за политически устрем в борба с корупция, организирана престъпност, започнаха да изплуват на повърхността реалните факти, реалните тенденции в това управление. Именно поради некомпетентността, поради развихрянето на контрабандата, организираната престъпност и несправянето с корупцията - за първи път членството ни в Шенген беше обвързано с резултатите от проверките в механизма за правосъдие и вътрешни работи. Това не беше допускано от предишното правителство, защото са две различни теми. Само че сега се случи.

Още през 2010г., през есента, започнаха да се появяват негативните сигнали. Първо от френския министър по европейски въпроси, след това през ноември 2010г. и от тогавашния френски президент Никола Саркози, който изрази позиция, че трябва не само да се обвърже членството в Шенген с мониторинговия доклад на комисията, но и членството в Шенген да се случи при отпадане на механизма по правосъдие и вътрешни работи. Как реагира правителството? Лекомислено - проблем няма, имаме доверие. И всеки следващ сигнал беше подминаван или с усмивка, или с конфронтация с европейски държави, от чиято позиция зависеше членството на България в Шенген. Защото пак през есента на 2010г. и Франция, и германия, и Холандия официално заявиха позиции за обвързване на двата механизма - на членството в Шенген и резултатите за България в правосъдието и вътрешните работи. Нямаше никаква адекватна реакция.

Искам да ви припомня - членството на България в Шенген беше приоритет поне на хартия на четири вече председателства на ЕС. И трябваше все да се случи. Не се случи в Унгарското председателство, не се случи в Полското председателство, не се случи в Датското председателство, явно няма да се случи и в Кипърското председателство, което тече сега. Защото въпросът изобщо е свален като несвоевременен и като въпрос, по който няма съгласие. Каква е реакцията на правителството? Къде е отговорността на правителството за всичко това? Реакцията е мълчание. Само че позата на щраус, заровил глава в пясъка и който смята, че няма проблем, по никакъв начин не помага на България и на българските граждани, за които това е важно.

Все пак възниква логичният въпрос - защо се обвърза Шенген с доклада за организираната престъпност и корупцията? Защото след първоначалните окуражаващи признаци във все повече държави и институции в ЕС стана ясно - че резултати няма, няма истински системни резултати, че се правят показни арести, пиар акции, но наред с това има огромна селекция и че всъщност държавата превръща в част от механизма на корупцията и на организираната престъпност, при това като система, която прониква навсякъде, във всички обществени поръчки, в цялото законодателство. Защото неслучайно независими наблюдатели като Института за модерна политика констатира 80 лобистки закона, обслужващи конкретни икономически интереси от различни сектори - закони, гласувани от мнозинството. И когато има обслужен интерес, има някой, който е получил парите, за да може този интерес да получи печалби.

Много са констатациите, в това число последния юлски доклад на ЕК, който дава изключително тежки, убийствени политически характеристики. Един ден преди него вицепремиерът Цветанов обяви, че са разбити 660 организирани престъпни групи - смях в залата. Защото на следващия ден ЕК каза, че има 12 големи организирани престъпни групи, които имат оборот близо 2 млрд.лв. годишно и очевидно функционират необезпокоявани и с покровителство. Има ли отговор на този въпрос, поставен от ЕК? Няма. Няма, защото отговорите няма да са удобни за правителството и управляващите.

Кой плаща сметката за всичко това? Сметката я плащат обикновените български граждани. Първо - с невъзможността да се възползват от предимствата на участието на България в Шенгенското пространство, да могат да пътуват из цяла Европа както вътре в България. И отговорност за този провал носи правителството на ГЕРБ. Това е единственото правителство от повече от 10 години, което не е постигнало нито една европейска национална цел. Правителството на г-н Костов постигна началото на преговорите, правителството на Сакскобургготски постигна приключване на преговорите за членството в ЕС, моето правителство постигна пълноправното членство в ЕС и отвори възможности за България да печели от него. Това правителство какво постигна, след като заявявахте, че имате толкова голяма европейска подкрепа. Заявявахте, но фактите говорят обратното.

Ясното е, че европейската подкрепа вече я няма. Но българските граждани - и това е по-лошото и по-драматичното - ще платят и плащат всеки ден сметката за това, че при това управление монополизацията в икономиката, облагодетелстването на близки икономически кръгове и техните интереси и корупцията станаха истинска държавна политика. Това е тежката констатация. И след като в четири председателства на ЕС не се постигна членството в Шенген, последният доклад на ЕК от юли дава едно заключение - следващият доклад за напредъка на България по правосъдие и вътрешни работи ще бъде след като приключи този мандат. Това означава само едно - доверието в ГЕРБ в Европа е свалено, чакат се изборите и се чака промяна, за да може нещо реално да се свърши в тази посока.