Сергей Станишев: Зад всеки мъж стои една жена, която му дава сили и обич

Мар 08, 2009 Новини БСП 0 1627

  Премиерът и председател на БСП  гостува на групата за автентичен фолклор „Бистришките баби" по случай Международния ден на жената               Зад всеки мъж стои една жена, която му дава сили и обич, а всичко хубаво в живота до голяма степен се дължи именно на жените

 

Премиерът и председател на БСП  гостува на групата за автентичен фолклор „Бистришките баби" по случай Международния ден на жената

 

            Зад всеки мъж стои една жена, която му дава сили и обич, а всичко хубаво в живота до голяма степен се дължи именно на жените. Без вас ние сме загубени. С тези думи премиерът и председател на БСП Сергей Станишев се обърна към жените от групата за автентичен фолклор „Бистришките баби" и техните последователки. Премиерът им благодари за запазването на прекрасната традиция и подчерта, че е изключително важно това, че тя не само че не замира, но и се подмладява.

България вече е страна членка на Европейския съюз и правата на жените и по отношение условията на труд и социалните и политическите права трябва да бъдат на още по-високо ниво. Затова, искахме днес да се видим с едни от уникалните български жени, които са обявени за част от световното нематериално културно наследство, и които от десетилетия опазват фолклорната традиция, каза още Сергей Станишев.

На празника в Бистрица заедно с премиера присъства и министърът на културата Стефан Данаилов, който съобщи новината, че България ще стане център за изучаване на фолклорните изкуства и ще се превърне в регионалният център на Балканския полуостров за автентичен фолклор. Първите носители на нематериалното културно наследство са именно „Бистришките баби", каза още Стефан Данаилов. От министерството на културата се ангажираха и с подпомагането на състава за неговото участие във фолклорния фестивал в Загреб през тази година, както и с осигуряването на 15 хил. лв. за техника  на специалното студио в Бистрица.

През 2005 г. на официална церемония в централата на ЮНЕСКО в Париж, Генералният директор Куичиро Мацуура, обявява вписването на българската кандидатура „Бистришките баби - архаична полифония, танци и практики от региона на Шоплука" в списъка „Световни шедьоври на нематериалното културно наследство". Ето защо жените от фолклорната група са наричани  „живите човешки съкровища от полите на Витоша".