ГЕРБ се проваля в управлението на държавната собственост

Сеп 15, 2012 Новини БСП 0 976

Неефективно управление на държавната собственост и използването й за частни интереси, безогледен лобизъм - с тези думи Петър Димитров обобщи оценката на БСП за политиката на ГЕРБ в управлението на държавната собственост и приватизацията

Неефективно управление на държавната собственост и използването й за частни интереси, безогледен лобизъм - с тези думи Петър Димитров обобщи оценката на БСП за политиката на ГЕРБ в управлението на държавната собственост и приватизацията. Димитров изтъкна, че ГЕРБ прави бюджетна политика, използвайки държавните предприятия. Така от държавните дружества са събрани 630млн.лв., като на практика им е иззета цялата печалба, за да се запълнят дупки заради некадърността на ГЕРБ. Петър Димитров остро критикува популистките опити на правителството да провежда социална политика чрез НЕК и Булгаргаз, заради което те са в несъстоятелност. Загубите на Булгаргаз например са 142 млн.лв. само за първото полугодие заради игрите на ДКЕВР с цените. „Тези 142 млн. са влезли в нечии частни джобове", отбеляза Димитров. По думите му е драматично положението с приходите на Български пощи, Летище София, Пристанище Бургас, БДЖ. Налице е драстичен спад на капиталните инвестиции в здравеопазването, които при предишното правителство бяха 600 млн.лв., а сега са едва 248 млн.лв. Депутатът не пропусна и скандалната продажбата на земя от държавния поземлен фонд. Той подчерта, че от занижени приватизационни сделки България е загубила над 1 млрд.лв. Други 440 млн.лв. от приватизация, които трябваше да влязат в Сребърния фонд, също отидоха за запълване на дупките на ГЕРБ. Петър Димитров определи като пълна безотговорност факта, че се губят документи за приватизацията на 2500 обекта. По думите му негативните резултати от политиката на ГЕРБ са налице - не се запазват работни места в приватизираните обекти и липсват инвестиционни програми за тяхното модернизиране. Задълбочава се деиндустриализацията на страната и се задушава родното производство.

Петър Димитров представи предложенията на БСП в сферата на управлението на държавната собственост и приватизацията. На първо място той посочи равноправното третиране на държавната собственост. На второ място е преразглеждането на философията за цялостно либерализиране на сектора на естествените монополи. Третото предложение е за създаване на самостоятелна инвестиционна компания, която да стопанисва държавните дялове в търговските дружества. Социалистите настояват да бъдат спрени незаконните приватизационни процедури и да има непрекъснат парламентарен контрол върху ДКЕВР.