ГЕРБ ограби парите, свободите и надеждите на българите

Сеп 15, 2012 Новини БСП 0 1484

С избора на Сергей Станишев за президент на ПЕС БСП ще бъде разпозната като европейската сила в България     България е държава ограбена от ГЕРБ

С избора на Сергей Станишев за президент на ПЕС БСП ще бъде разпозната като европейската сила в България

 

 

България е държава ограбена от ГЕРБ. Ограбени са парите, свободите и надеждите на хората. Злото не просто чука на вратата, а се е настанило в дома и се разхожда в живота на всеки човек. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на заседание на Националния съвет на партията. Той беше категоричен, че е настанало време разделно, в което всеки трябва да избира - дали да приеме покорно властта на ГЕРБ, или да бъде свободен. Българите ще трябва да избират дали да останат хора, или да бъдат кученца на каишката на Бойко Борисов.  „Аз съм оптимист, защото в България има много хора, които имат силата да превъзмогнат страха. Хората искат гласът им да бъде чут", заяви Станишев и напомни за повече от 700 000 граждани, които имаха смелостта да се подпишат под референдума за Белене.

Председателят на социалистите изтъкна, че битката на предстоящите избори ще бъде между БСП и ГЕРБ. Станишев предупреди, че ако ГЕРБ имат и един депутат повече, ще направят всичко възможно да си осигурят безконтролна и ограничена власт. „Това означава още четири години безвремие, което ще съсипе България", категоричен беше лидерът на БСП. Той отбеляза, че след като управляващите не могат да представят реални резултати на хората, те ще залагат на манипулациите и на технологиите. Станишев подчерта, че управляващите планират гигантски финансов ресурс от държавата и бизнеса, насочен към купуване на следващите избори. Наред с това, МВР работи като изборен инструмент - за страх и натиск, а контролът върху немалка част от медиите се засилва от страна на управляващите. Станишев изтъкна, че има гигантски брой калинки в администрацията, които си пазят хляба. Същевременно има хора, които са изпаднали в такава мизерия, че са готови да продадат гласа си и да повярват в обещаните чудеса на Цветанов. Лидерът на БСП добави, че ГЕРБ готвят партийно инженерство за разпиляване на протестния вот и даде пример с Янев и Марешки. Станишев предупреди още, че ще действа и машината за дискредитация на БСП. „Убеден съм, че имаме силите да се противопоставим на това", заяви председателят на социалистите. Той добави, че все повече хора си дават сметка какво реално се случва в страната и търсят алтернатива.

Станишев очерта стожерите на БСП, с които партията да постигне най- важната си цел - победа на изборите. На първо място той постави категоричната опозиционност срещу ГЕРБ и разкриването на техния порочен и вреден модел на управление. На второ място лидерът на БСП акцентира върху конкретните алтернативни предложения на левицата и отбеляза, че във всеки сектор е необходимо да са ясни ангажиментите на БСП. Станишев изтъкна и организацията като основно оръжие в политическата битка, особено за гарантиране на честността на изборите и подготовката на системата за обучение  на изборния актив. Лидерът на социалистите обърна внимание и на значението на диалога с другите политически сили.

Сергей Станишев отбеляза, че ако получи доверието за президентския пост в ПЕС, ще използва позицията за интересите на България и като политически капитал за БСП. По думите му това доверие ще е израз на европейската подкрепа за БСП и партията ще бъде разпозната като европейската сила в България. „Тази позиция е и сериозен инструмент за гарантиране на честните избори", добави Станишев. Той увери, че БСП ще получи подкрепата на европейските социалисти и призова ГЕРБ да не си въобразяват, че ще правят избори, както е описал Алеко Константинов. Станишев добави, че в Европа правителството на Бойко Борисов губи все повече доверие и е налице огромно разочарование. „Мина периодът на потупване по рамото и очакването, че нещо ще направят. България изглежда все по- екзотично и далече от европейските ценности", заяви Станишев. Той напомни за промяната на тенденцията в Европа и отбеляза, че БСП трябва да бъде част от оформящата се лява вълна.

„Готов съм да работя и да вложа всички сили за успеха на БСП", заяви Станишев и се обърна към съпартийците си - „готов ли е всеки от нас да си сложи главата в торбата в името на страната? Ако не дадем пример, как ще вдъхнем кураж на другите?". Лидерът на БСП изтъкна, че енергията на партията трябва да бъде насочена към най- важната цел - победата на изборите и всяко решение на партията да е съобразено с постигането й. „Толкова енергия е хвърлена в разпри. Моля ви, да минем на друга фаза", призова Станишев и заяви, че ще бъде безкомпромисен към всичко, което отклонява БСП от голямата цел. „Време е да заровим различията, да преодолеем лични разочарования и вражди. Приемаме грешки, но не толерираме предателства", добави лидерът на социалистите.

 

 

 

 

ИЗКАЗВАНЕ

 

на председателя на НС на БСП Сергей Станишев

на заседанието на НС на БСП

 

 

Уважаеми другарки и другари, добре дошли на първото заседание на Националния съвет на БСП след лятната ваканция!

Преди да започна със същината на това, което искам да споделя с вас, искам да ви разкажа едно впечатление, случка от вчера. Знаете, че завчера и вчера бях в Лондон на среща с лидера на Лейбъристката партия и също така проведохме заседание на Президиума на Партията на европейските социалисти, който подготвя политическите документи и организацията на конгреса на ПЕС в края на този месец. И снощи на летището преди да отпътуваме с Кристиан Вигенин и Деница Златева за София, срещнах един познат от дълги години, който от дълги години също така живее в чужбина, работи там и малко се е пооткъснал от българската държава. И ме пита той: "Разкажете какво се случва в България напоследък?"

Опитах се да синтезирам в един кратък разговор това, което се случва през последните дни и то е много показателно. Започнах от поредицата от вицове, които се появиха в българското обществено пространство, пряко свързани с управляващите и техните злоупотреби. Предполагам, че са ги прочели по вестниците, а и в наши изявления, в т.ч. на пресконференцията във вторник Явор Гечев разказа един от тях.  Човекът се смее: "Много хубави вицове, значи е живо гражданското общество."

Разказах му за това, че през последните няколко дни стана известно, че Европейската комисия е предупредила България, че само по Програма за развитие на селските райони има риск до края на годината да се загубят 385 милиона евро.

Разказах му, че за тази година от планираните по бюджета европейски средства, които трябва да се разплатят от правителството, са платени до края на август само 12% от 3 милиарда и 800 милиона евро.

Споделих информацията, че има реален риск 1 милиард лева по Програмата за развитие на селските райони да не бъдат възстановени. Сиреч да бъдат плащани от всеки данъкоплатец. И това само в рамките една седмица като новини.

И ме пита човекът: "Добре и каква е реакцията на правителството?" Казвам му - два вида реакции: "Вземаме мерки. - А досега какво са правили? - възниква въпросът. И втората - „общините са виновни, затова тях ще ги санкционираме."

Също така му споделих за големите международни бисери, които сътвори правителството през последните дни. Министърът на финансите и вицепремиерът на България само за няколко дни успя да заплаши Русия, че "ще я напляска", а също така Холандия, че "ни играела по нервите и търпението ни свършвало". Човекът ме гледа все едно че съм паднал от Луната и казва: „Разбира ли г-н Дянков къде се намира, в кой свят - заплашва Русия, заплашва Холандия и пита какъв Шенген, ще дразниш една държава, която и без това има немалко претенции към работата, свършена от това правителство?" И аз му казвам: чакай, чакай, това не е всичко. Министърът на икономиката и енергетиката г-н Делян Добрев съвсем се оплете в своите обяснения за "Белене". Те имали план „Б", който отдавна готвели. Едва ли не обвинява БСП, че ние сме били предизвикали и сме знаели за иска на "Атомстройекспорт".

Но, разбира се, и министър-председателят, който е специалист по всички, не изостана в своите изявления. Обяви Русия във вероломство, заплаши Путин с трудни разговори през ноември. Както разбирам, няма планирано посещение на руския президент. И вчера, на топа на всичко призова ОЛАФ да се занимава с един проект, който не се финансира от европейски пари. Естествено от Брюксел веднага му отговориха, че ОЛАФ не се занимава с това.

Разказвам всички тези неща, защото това е, което вижда всеки българин, което четат хората в медиите, гледат по телевизията. И човекът се залива от смях, ама смее се на глас. Казва: "Как може? Те са като малки кучета, които лаят, за да им обърнат внимание и да мислят, че са страшни?! Но - казва - никой не им обръща внимание."

Ясно е, че всичко това се прави за вътрешна употреба, за да изглеждат ГЕРБ, правителството делови, силни, да мислят, че всеки се съобразява с тях в света и естествено да се замислят българските граждани.

И така, двамата се смеем на тези истории на тези истински случки, факти. По едно време той се смее, аз вече не се смея и мисля: добре, той идва в България за няколко дни и ще се върне на другата си работа. Ами всички ние, хората, които живеем в България, българските граждани, които сме тук? Нали за тези глупости, безобразия, безотговорности и некомпетентност, в крайна сметка кой плаща? Всеки един от българите, при това много скъпи сметки от собствения си джоб.

Във вторник дадохме пресконференция, свързана пак с енергийната политика, нагласената процедура за VІІ блок на АЕЦ "Козлодуй", с предизвестен резултат, да не говорим, че е много опасен от чисто техническа гледна точка. И направихме една груба сметка, че всъщност в резултат на политиката на ГЕРБ през следващите 15-20 години всеки българин ще плати, от най-малкото бебе, до най-възрастния пенсионер, по 5500 лева минимум повече сметка за ток. И изобщо не е смешно, не е смешно!

Всички виждаме и това не се крие, то е начин на мислене и на г-н Борисов, и на управляващите като цяло, че държавата се управлява като лична собственост, принадлежаща на един човек. Държавността е в разпад, а хората - на мизерия и на безпросветност. Икономиката - абсолютно в точката на замръзване, при всичките хвалби на управляващите. Защото какво означава да има немалко енергетици, потребление от 2 хиляди мегавата? В нормална ситуация, без някакви икономически чудеса винаги сме потребявали около 3 хиляди мегавата на ден. Имало е много повече пикове в годините на икономически растеж. Какво означава това? Че енергетиката работи само за потребление, туризмът и основни търговски обекти, че няма реално производство и това е страшно.

Отгоре на всичкото се краде открито, безогледно и безнаказано. И днес, на 15 септември 2012 г., можем да кажем ясно и категорично: България е държава ограбена от ГЕРБ! Ограбени са парите на хората, ограбени са свободите ни. Ограбени са нашите надежди. България се превръща в страна, в която дори „да си гербер е трудно", както се пее в поредния химн на политическото самодоволство и самохвалство на управляващите.

В България младите хора нямат работа и напускат страната. В България да си лекар е мръсна дума. И лекари, и медицински сестри масово заминават и се изнасят в чужбина. В България да си учител, учен, интелектуалец, означава да оцеляваш на инат. В България на ГЕРБ да си предприемач, производител, земеделец е ежедневно състезание за оцеляване на живот и смърт. Да не говорим за това, че в България да си пенсионер или безработен е истинска човешка трагедия. Това е картината в резултат на повече от 3 години управление на ГЕРБ.

И, разбира се, някой от вас и от публичното пространство ще запита: „Добре, вие постоянно казвате, че ви предстои най-тежка кампания, политическа кампания, най-тежки манипулирани и контролирани избори - защо смятате така? Та нали тази картина, която не е измислена, тя не е съчинение, не е научна фантастика, би трябвало да води до ерозиране на доверието на ГЕРБ, би трябвало да води до едва ли не автоматична победа на опозицията?"

Да, тази картина е истинска, но тя отразява само част от действителността и не изчерпва действителността, в която живеем,  и която ще формира нагласите за изборите. Защото сме наясно и трябва да бъдем откровени, че постоянното пропагандиране, налагане на темата за магистралите, метрото, строежите, за вечната вина на тройната коалиция, измислена от ГЕРБ, дават своя ефект. Има немалко хора, които още вярват на всички тези измислени приказки.

Наясно сме, че управляващите са заделили и са планирали гигантски финансов ресурс - държавен и от бизнеса, който ще бъде насочен към изборите, към тяхното купуване, като се действа много ясно, както и в случаи на местните и президентските избори, с рекет към бизнеса чрез разпределения и задания кой бизнесмен колко гласове трябва да осигури. И хората - едни по неволя, други  доброволно, защото получават облаги, действат. Защото сме наясно, че медийната пропаганда и ресурсът, и контролът върху немалка част от медиите не само се запазва, но и се засилва от страна на правителството и на властта. Защото ясно е, че МВР работи най-вече и все повече като изборен инструмент за страх, за натиск, в т.ч. и за фалшификация на изборите. Също така хората са в такава мизерия, че са готови да повярват и в обещанията за чудесата на г-н Цветанов, които обещава и заявява, само и само да ги изберат при следващ мандат. А немалко хора дори са готови да продадат гласа си, въпреки че със сигурност разбират, че тази сметка ще им излезе после през носа, че те ще я върнат многократно.

Наясно сме също така с реално съществуващата немалобройна клиентела на управляващите, с гигантския брой "Калинки" в администрацията, които си пазят хляба, които знаят, че при друго управление няма да могат да реализират своите лични интереси.

Видимо е също така, че ГЕРБ готвят сериозна политика, партийно инженерство и строителство за разпиляване на протестния вот с всевъзможни мюрета, с партията на Яне Янев, с новоучредената партия на г-н Марешки. Водят се разговори и с други - "Лидер" и пр. Убеден съм в това. С предварителни договорки и за преди, и за след изборите, с подкрепа от страна на ГЕРБ за подобни формирования - финансова, медийна и всякаква.

Наясно сме също така, че действа и ще действа все по-силно машината за дискредитация на БСП, на БСП, на фигури от нашата партия и това е един гигантски арсенал, машина за избори. Тя е подредена, ешелонирана, стратегията е измислена и е в изпълнение. И ще продължи да работи много здраво през следващите 10 месеца. Ясно е, че след като не могат реално да представят резултати на хората, убедителни резултати, реални, ГЕРБ ще залагат на една кампания на манипулациите и на технологиите.

Затова следва друг въпрос: Добре, ако са толкова мощни, каквито са, ние имаме ли силите да се противопоставим на това безобразие? Аз съм убеден, че да. Първо, защото все повече българи осъзнават какво се случва. Огромна е вече ножицата между виртуалния свят, представян от ГЕРБ, и реалния живот на всеки един човек - безработен, младеж, пенсионер, дребен и среден бизнес, мислещ човек, който вижда какво му се случва на него и на неговото семейство. И хората търсят и алтернативна информация, и се оглеждат за политическа алтернатива.

Няма да се спирам днес върху основните теми на нашите политически действия през този сезон. Те бяха ясно очертани и от парламентарната група при откриването на сезона, 10 водещи теми, които са актуални за страната, за гражданите. Но искам да се спра върху двете основни направления на нашата работа - двата стожера на постигането на нашите политически задачи. Първият - това е категоричната опозиционност с конкретни факти и данни срещу злоупотребите, безобразията, некомпетентността и гафовете на това правителство и на ГЕРБ като цяло. Разкриване на самата същност на тази власт. Защото същността, моделът са порочни и вредни за страната. Ние трябва да помогнем и на тези, които още не го осъзнават, да го разберат.

И второ - конкретност в алтернативните политически предложения и платформи. Нашата последователна опозиционност в продължение на повече от три години е огромен капитал на нашата партия. Това се случва в условия, когато отношението към ГЕРБ все повече се поляризира и негативният полюс към управляващите се разраства. Това пролича още на президентските избори, когато на първи тур получихме почти 1 милион гласа именно защото хората видяха в БСП предсказуемост именно в тази опозиционност. Не на Кунева повярваха, не на други, не на Яне Янев, който щеше да уволнява Борисов - знаете какво се случи. И затова милион и половина гласуваха за Ивайло Калфин и Стефан Данаилов на втори тур. Убеден съм, че сме постигнали немалко, но трябва да бъдем още по-активни и динамични, и адекватни в нашата опозиционност. И вчерашният парламентарен ден и контрол са много добро доказателство, че можем да го правим.

Аз искам да благодаря на всички, които участваха във вчерашния парламентарен ден пред очите на българските граждани - и на Георги Пирински, и на Пламен Орешарски, и на Илияна Йотова, и Петър Курумбашев, и Корнелия Нинова (извинявам се, ако изпускам някой, защото имаше и други депутати, следях от президиума на ПЕС тези неща, които се случват). Да, имаше много силно съчетание и на тези сериозни теми лъсна абсолютната неподготвеност, неадекватност на премиера и на правителството по европейска тематика, и по интересите на България най-вече - какво защитават, какви приоритети имат. Лъсна и безобразието с „Авиоотряд 28", който премиера призна, че го дава на всеки, който го поиска, защото били лоши самолетите. Ами защо се вози тогава с тях? И не е толкова трудно, както виждам. И тази линия трябва да продължи и да се засили.

Нашата алтернативност вече е достатъчно развита, убеден съм и съм го казал при формирането на този Национален съвет, при формирането на съветите, очаквам още по-голяма конкретика, както споделих - всеки съвет трябва да има по една сериозна, реална реформа, която подобрява работата на съответния сектор. Водеща задача към всеки съвет е да бъдат привлечени външни експерти, не да се затваря в себе си. Да прави публични, а преди това непублични обсъждания, по същината на политиките. Да поема ангажименти, защото крайният продукт на това, което ще произведем, трябва да имаме във всеки един сектор на икономиката, социалната сфера, обществения живот - обществени договори с неправителствените организации и тези, които имат отношение, със съсловия, синдикати, работодатели. Да знаят - БСП печели изборите прави това и това и няма мърдане. Ние не сме като ГЕРБ и сме доказали, че ако поемем ангажимент, го изпълняваме. Не си меним позицията на 24 часа. И затова този сезон е изключително важен от гледна точка на продукцията и работата на съветите.

Третият водещ инструмент в нашето противопоставяне на ГЕРБ, това е организацията, защото е основно оръжие в политическата битка, особено за гарантиране на честността на изборите.

И, другарки и другари, ние много обичаме да говорим за нашата организационна сила или немощ - в двете крайности. Нещата не са нито в едната, нито в другата крайност. Много са различни картините по места. Много зависи от централното ръководство, но немалко зависи и от местните ни структури и тяхната адекватност, от техния хъс за работа.

Аз настоявам и то не само аз, в Изпълнителното бюро го обсъдихме, всеки общински съвет трябва да си направи свой анализ за резултатите от подписката за Белене. Това не е единственият универсален показател за кондиция. Но всеки усети в кампанията къде са ни слабостите, къде са ни белите петна, къде имаме почва. И съм сигурен, усетихте и резервите, и потенциала. Такъв анализ и такива мерки трябва да бъдат взети във всяка община и във всяка област в следващия месец, месец и половина, за да се извърви целия процес. И това е изключително важно от гледна точка на подготовката на кампанията. Вече имаме решение и готвим и системата за обучение на нашия обновен изборен актив, тъй като тези хиляди и хиляди наши активисти ще имат изключително тежката мисия и отговорност да бъдат преградата срещу фалшифицирането и подмяната на резултатите от изборите. Не само за кампанията - и това трябва да го довършим докрай, защото това е наша отговорност пред страната.

Неведнъж съм говорил, продължавам да говоря, че на места имаме партийни структури, които са си затворени в своя сос. Гигантски потенциал от разговори, диалог с хора, не само от лявото пространство, със съсловия - с учители, с лекари, с местни авторитети, за да направим и адекватните листи, и адекватните послания и да знаят какво да се очаква от нас след изборите. Хората да бъдат въвлечени в нашата кауза, която не е просто партийна. По всичко това ще говорим и отделно, на отделно заседание на Националния съвет. Но искам и да се спра и върху медийното ни поведение.

Да, БСП има много по-добро самочувствие като политическа сила сега отпреди 2 или 3 години. Всеки го вижда. Изчезна в много отношения и страхът, и стъписването пред арогантността, наглостта и лъжите на ГЕРБ, но трябва същевременно да кажем, че средата, в която работим и ще трябва да говорим и да убеждаваме хората, ще бъде все по-трудна. Все повече канали за комуникации ще ни бъдат запушвани и отрязани, това се случва. В някои национални медии вече трудно може да се намери политическо предаване, където може да пробиеш, освен в сутрешните блокове може би. И да се чуе автентичният глас на БСП. И това е голям проблем, това означава, че ние трябва да отговорим на тази политика на управляващите за контрол върху медиите чрез много по-голяма гъвкавост и динамичност, чрез много по-бърза кратка и ясна реакция, защото няма как само чрез пресконференции на групата или на Бюрото след няколко дни да даваме тежка политическа оценка. Трябва на деня да има реакция то съответните говорители на съвети, естествено на говорители на Националния съвет и всички водещи фигури. Потенциалът не е малък. И когато имаме ясни тези и събития, които създаваме, колкото и да контролира ГЕРБ, не могат да запушат всичко. Тази тема трябва отделно да се разгледа и на Изпълнително бюро разбира се - най-малко.

Обръщам внимание и върху нуждата от разширяване на диалога и взаимодействието с всички други - политически партии, синдикати, неправителствени организации. По този въпрос отговорниците в Изпълнителното бюро са водили специални обсъждания и заседания и всеки има план за действие. Но това трябва да се структурира във времето. Не всичко трябва да бъде публично и официално, но важното е да го имаме този реален диалог.

И аз много се радвам, че призива, който отправих през пролетта в Народното събрание и към всички други политически сили, започва да набира сила и да се възприема. През последните дни виждаме - и г-жа Кунева вчера говори за нечестни избори, които ще бъдат и ни предстоят, и в декларацията на ДПС. На тази тема говорят и всички други партии в опозицията. Ами, стига сме се жалили, нека да седнем и да разговаряме и да взаимодействаме реално - и по Изборния кодекс, и в политическите движения и в медийното говорене, защото има неща които, както съм казал, са над разделението ляво и дясно, които са същностни за бъдещето на България, за свободата в страната, за нашата демокрация.

Имаме и още един все по-голям ресурс, който БСП никога не е имала в този мащаб - това е външната подкрепа за нашата партия. Другарки и другари, в Европа правителството на Бойко Борисов все повече губи доверие. Минаха периодите на потупвания по рамото, радостта от екстравагантността на българския премиер и реалните очаквания, че нещо ще направят в борбата с организираната престъпност, корупцията или в икономиката. Има огромно разочарование, невинаги се декларира и явно. И България, за съжаление, в очите на все повече европейци и институции, и политически структури изглежда твърде екзотично и като страна, която няма нищо общо с европейските ценности и политики.

Тенденцията в Европа се променя и не само в резултат от изборите във Франция, в много провинции в Германия, в Англия - за регионалните власти. Допреди два дни лейбъристите в Холандия постигнаха най-добрия си резултат от 10 години, увеличиха значително своето представителство, най-вероятно ще участват в следващото правителство. защото проведоха ясна проевропейска кампания. И действително в Европа върви процес на разочарование от дясната политика, от консервативната политика, цената на която плаща всеки обикновен европеец. И ние сме длъжни да се възползваме и да бъдем част от това, от оформящата се лява вълна.

Искам да кажа във връзка с това, че моята позиция като президент на ПЕС и досега, и ако получа доверието на всички тези авторитетни, сериозни, влиятелни партии - управляващи и опозиционни в Европа, ще използвам, разбира се, на първо място за България, за интересите на нашата страна, за отстояването на нашите интереси пред всички европейски институции. Но също така, разбира се, и като политически капитал за БСП. Това е водещо в моите мотиви да се кандидатирам за президент на ПЕС за пълен мандат. Защото това доверие ще е израз на европейското доверие и европейския мандат за БСП. Ще разпознават в нас европейската сила в нашата страна. И ние нямаме право да пропилеем или да подминем този потенциал, хората да не знаят какво означава това. Ние да не сме го разяснили в кампанията, а извън нея - преди това.

Искам да кажа, че тази позиция разглеждам също и като сериозен инструмент за гарантиране на честни и свободни избори в нашата страна. Казвал съм го много пъти - по всичко, което е в интерес на България и правителството, въпреки че сме в опозиция, ще има моята подкрепа. Но по една тема - начина на правене на изборите, безобразията им - не може да има компромис! Не може в Европа в 21 век, в Европейския съюз да се допускат такъв тип избори! И всички институции в Европа ще знаят за плановете и действията на ГЕРБ и ще имаме много сериозна външна подкрепа и много наблюдатели, и много практическо съдействие от партиите от нашето семейство. Да не си мислят ГЕРБ, че живеят в Османската империя или че са в България в края на миналия век и изборите ще се правят и никой няма да им скача, както е описал Алеко Константинов. Искам това да го знаете и действително да използваме това не за нас, а в името на страната.

Знаете, другарки и другари, и БСП, и аз лично винаги сме търсили съгласие, национално, в името на интересите, диалог - да, когато сме били в опозиция, в т.ч. и по отношение на ГЕРБ по редица въпроси. Но то всичко има граница. Настанало е време разделно. Време, в което всеки трябва да избира - да приеме покорно властта на ГЕРБ и всички тези безобразия или да бъде свободен. И както преди десетилетия този избор не е просто политически или икономически, това е избор за самото ни съществуване като общество. Това е избор на себеуважението и свободата ни. Избор да останем хора, а не кученца, които ги водят на каишка и ако нещо не слушаме, я дърпат, а ако сме послушковци - ни хвърлят по една пържолка, както обича да се изразява министър-председателя на България. Това е екзистенциалният  избор, използвам тази фраза.

Аз съм оптимист, другарки и другари, защото в България има огромен брой хора, които мислят, които не се страхуват или които имат силата да превъзмогнат страха. И подкрепата за подписката за „Белене" показва това, че хората искат техния глас да бъде чут.

Искам да се поклоня пред всеки един, който си сложи подписа, личните данни, адреса под тази подписка, въпреки че знаят, че ги наблюдават, анализират Цветанов и неговата кохорта. Направиха го хората и това много ни задължава нас като партия, която беше в основата на целия процес на събиране на подписите. Битката на тези избори е между БСП и ГЕРБ. Трябва ясно да го кажем и да го осъзнаем, защото всичко друго са допълнителни сюжети и интриги. И трябва да кажем и да сме наясно, че ако ГЕРБ има и един народен представител от БСП, тези юнаци ще направят всичко възможно и невъзможно, ще купуват, шантажират, притискат, разбиват групи, да си осигурят комфортно мнозинство, както е сега, за безконтролна и неограничена власт. И ние обаче добре разбираме, че това означава още четири години безвремие. Това ще съсипе България. И го казвам не като лидер на БСП, а като човек, който иска да живее тук, в бъдеще децата да останат тук и да има бъдеще за страната. Нека го почувстваме като алтернатива,  всеки един от нас.

И аз питам в тази дата готов ли е всеки един от нас да си сложи главата в торбата, без задни мисли и интереси, в името на страната, не просто на БСП, както направиха това гражданите, които подписаха подписката за „Белене". Защото ако не сме готови, другарки и другари, кой ще тръгне след нас?

Ако ние не дадем пример, как ще вдъхнем кураж на другите хора? Затова съм категоричен - всички, всеки и всяко действие оттук нататък може да има само един критерий: за или против ГЕРБ работи? От личната позиция на всеки един от нас, във всеки един ден през следващите месеца, през позициите и работата ни като партийни дейци, депутати, кметове, общински съветници, коалиционни партньори - единственият критерий е този. Времето е разделно и пред България не съществуват никакви оправдания и аргументи да търпим повече това управление. Злото не просто чука на вратата ни, то е настанено в дома ни и се разхожда със самочувствие в живота на всеки човек.

Излизайки от тази зала, искам всеки да е взел своето решение. Надявам се то да е човекът да бъде част от БСП, която тръгва към победа.

Второ, да е изпълнен с ясното съгласие че всяко действие, позиция от днес до изборите са насочени единствено към постигането на тази победа. И всичко друго - вътрешни спорове, критики, проблеми, мнения, има си механизми партийни, вътрешни, не медийни първо, да се споделят, да се разискват и да се решават.

Трето, всяко решение от Националния съвет, Изпълнителното бюро до всяка общинска организация ще се вземат само съобразно един-единствен критерий - полезни ли са и помагат или пречат за постигането на нашата цел. Времето е малко, какво са 300 дни? Какво са 300 дни - един миг в живота на един човек, камо ли в развитието на една страна. Но тези 300 дни ще бъдат решаващи. Предстоят ни дни на лична битка и противопоставяне. Не го казвам, защото искаме да приличаме на опонентите си или да се отдаваме на пиар опиянение. Лична е, защото тя е и трябва да бъде битка на всеки един от нас. Лична е, защото кампанията на БСП е лична битка на всеки политик, активист и привърженик на нашата партия, на левите идеи за доверието на конкретните живи български граждани. Всеки един от нас е отговорен пред този момент за своя избор. Аз съм готов да работя, да вложа всички сили за успеха на предстоящата кампания, очаквам това от всеки член на БСП. Толкова енергия сме хвърлили през годините, в т.ч. и през последната година за вътрешни разпри и разправии. Моля ви, - дайте да минем в друга фаза.

И винаги съм казвал - не виждам врагове  за себе си в БСП, но това трябва да бъде общо разбиране. И разчитам всеки да направи същото. Но ще съм безкомпромисен и към всичко, което пречи и ни отклонява от нашата голяма цел. Не ни стигат външните опоненти и тяхната сила и атаки, ние сами ще си ги създаваме. Няма да го приема по никакъв начин! Ясно ще се противопоставям на всяко такова действие! Това не е лично, това е интересът на БСП.

Време е да преодолеем и нашата инертност и рутина, която идва и от добрите ни неща, от политическия опит. Време е да заровим различията, да вървим заедно и убедено към целта. И време е да преодолеем лични разочарования и вражди, защото в нашата къща има място за всеки, който споделя голямата кауза и голямата цел за следващите избори, в т.ч. и лична перспектива. Дошло е време да разчитаме безусловно на нашите другари и е дошло  време да приемаме техните грешки и да не толерираме предателствата. Да имаме доверие на себе си, че можем да се справим и да имаме доверие на българския народ, защото нашият народ е преживял много и както всеки човек и както всяка нация  е допускал и грешки, но винаги в крайна сметка е тръгнал по правия път. И това което говорим, за което се борим, е добро за България. В това съм убеден. Но не е достатъчно, трябва да убедим другите.

В тази кампания, другарки и другари, е ценен всеки човек и всеки ден, защото всеки ден трябва да постигаме поне една малка победа над безвремието, над арогантността и над унищожаването на България. Това е нашата мисия, това е пътят към успеха ни, така че, уважаеми другарки и другари, призовавам ви да се хващаме на работа и да не губим време.

Благодаря ви.