Пламен Орешарски: ГЕРБ не реализира нито една значима цел за европейското развитие на България

Сеп 14, 2012 Новини БСП 0 1297

Илияна Йотова: Според доклади от Комисията „Антимафия" на ЕП България е сред страните с най- голямо увеличение на организираната престъпност     ГЕРБ не реализира нито една значима цел за европейското развитие на България

Илияна Йотова: Според доклади от Комисията „Антимафия" на ЕП България е сред страните с най- голямо увеличение на организираната престъпност

 

 

ГЕРБ не реализира нито една значима цел за европейското развитие на България. Провали се членството в ERM2 и в Еврозоната. Още по-голям е провалът по отношение на Шенген. Това заяви депутатът от ПГКБ Пламен Орешарски, след като Бойко Борисов представи в парламента доклада за българските приоритети при Датското и Кипърското председателство на Съвета на ЕС. Орешарски напомни за редица негативни тенденции в страната ни при управлението на ГЕРБ - забави се социално-икономическото развитие, задълбочиха се проблемите в заетостта и социалната интеграция; влоши се инвестиционният климат, намаляха инвестициите и доходите; не беше реализирано по-нататъшно интегриране на страната в европейските структури. Орешарски отбеляза формалното отношение на правителството и изрази тревогата си, че формираните от ГЕРБ позиции не защитават еднозначно българския интерес. „От доклада не става ясно какви приоритети ще отстоява България по време на Кипърското председателство. Значимите за страната ни теми са разгледани прекалено общо и липсват аргументи", заяви депутатът от ПГКБ.

Евродепутатът Илияна Йотова коментира, че не вижда разлика с предишния доклад на управляващите и на практика е сменено само името му. „Вие, г-н Борисов, който толкова много искате да получавате потупване по рамото от висши европейски чиновници, не използвате ден като днешния да се похвалите с постиженията", обърна се Йотова към Бойко Борисов. Тя го увери, че никой не си позволява да се отнася толкова формално към европейските теми. Евродепутатът изрази разочарованието си, че България е извън вземането на важните решения в ЕС. Липсва яснота каква е позицията на правителството  по теми, които интересуват много българи - например по отношение на директивата, която ще забрани производството на ориенталски тютюн. Йотова помоли Бойко Борисов да каже каква е позицията му, ако случайно е успял да обсъди въпроса с Жозе Барозо между две спирки на метрото.

Евродепутатът подчерта, че от всички страни ни питат защо искаме повече европейски средства, след като сме до никъде с усвояването. Тя поправи депутата от ГЕРБ Моника Панайотова, която се похвали, че са договорени 82% евросредства. Йотова подчерта, че са договорени повече - 88,19%, но проблемът е, че едва 26,37% са разплатени. „Колапсът, в който е българското здравеопазване очевидно не е приоритет, защото той не фигурира в новата референтна рамка", каза още евродепутатът. Тя изтъкна, че един от най- големите провали на ГЕРБ е борбата с безработицата. Йотова сподели, че се е зарадвала на думите на премиера, че са усвоени 150млн.лв. за борбата с безработицата. „Трябва да знаете обаче, че това е едва 15% от онова, което ни се полага от европейските средства", обърна се евродепутатът към Бойко Борисов. Йотова изтъкна, че в Комисията „Антимафия" в ЕП постъпват доклади, според които България е сред страните с най- голямо увеличение на организираната престъпност. Евродепутатът изтъкна, че за България се говори като за страна, в която има заплаха за демокрацията и за честните избори и има намеса срещу съдебната система.