Лидерът на британските лейбъристи подкрепи Сергей Станишев за постоянен президент на ПЕС

Сеп 14, 2012 Новини БСП 0 1439

Лидерът на британските лейбъристи Ед Милибанд подкрепи председателя на БСП Сергей Станишев за постоянен прeзидент на ПЕС

Лидерът на британските лейбъристи Ед Милибанд подкрепи председателя на БСП Сергей Станишев за постоянен прeзидент на ПЕС. По време на срещата им в Лондон Милибанд даде висока оценка за дейността на Станишев, който през изминалите десет месеца ръководи европйските социалисти.

Двамата лидери обсъдиха възможностите за засилено сътрудничество между ПЕС и британските лейбъристи. Бяха набелязани конкретни области на по-тясно взаимодействие като - обмяната на добри практики и опит от провеждането на предизборни кампании; отварянето на партиите към симпатизантите и гражданите; провеждането на успешни общоевропейски кампании като тази срещу младежката безработица. Тема на разговора беше и предстоящото през месец ноември домакинство на Лейбъристката партия на среща на генералните секретари на партиите-членки на ПЕС.   

Станишев и Милибанд се обединиха около разбирането, че сред важните приоритети трябва да бъде подготовката за предстоящите европейски избори през 2014г. Победата на тези избори, заедно със спечелването на предстоящите национални избори от левите партии в ЕС, може да обърне посоката на развитие на Стария континент към Европа на  растеж и заетост.

Лидерът на БСП получи уверенинята на Милибанд, че британските лейбъристи ще следят внимателно политическата ситуация в България и ще окажат пълно съдействие, за да се гарантира провеждането на честни и демократични избори в страната през 2013г.

В Лондон Станишев беше придружаван от евродепутата и секретар на НС на БСП по външна политика и международна дейност Кристиан Вигенин и вицепрезидента на Социалистическия интернационал на жените и член на ИБ на НС на БСП Деница Златева. Днес президентът на ПЕС участва в заседание на Президиума на ПЕС в Брюксел. Ще бъдат обсъдени подготовката на предстоящия Конгрес на партията, предложените промени в Устава на ПЕС, приемането на нови членове и проектът на резолюция, която ще бъде приета на Конгреса.