Искът на Русия е заради отказа от АЕЦ Белене

Сеп 12, 2012 Новини БСП 0 1177

Българите ще плащат за бодряшките простотии на правителството на Бойко Борисов   Искът на Русия не е за това, че са сключвани договори

Българите ще плащат за бодряшките простотии на правителството на Бойко Борисов

 

Искът на Русия не е за това, че са сключвани договори. Искът на Русия е за това, че е прекратен договорът. Отговорността за прекратяването на договора е изцяло на това правителство. Плащаме цената на бодряшките простотии, направени от правителството на Бойко Борисов. Това заяви в парламента депутатът от ПГКБ Румен Овчаров по повод иска на Атомстройекспорт за 1 млрд. евро. след отказа на ГЕРБ от АЕЦ Белене. Овчаров коментира, че управляващите се държат все едно ги е ударила мотиката по главата. „Сетиха се, че когато си поръчал оборудване, когато си платил аванс за това оборудване, когато то е произведено, естествено е да се поискат парите за него", отбеляза депутатът. Той добави, че скоро ГЕРБ ще се сетят още, че проектното финансиране е хубаво нещо, когато проектът се реализира. Тогава от реализацията на продукцията започва да се плаща финансовият ресурс, който е привлякъл. Когато обаче проектът не се реализира, всички разходи остават за сметка на този, който го е започнал. „Това е държавната компания НЕК. Всички разходи оттук нататък ще се плащат от НЕК, тоест от българските граждани", обясни Овчаров. Той изтъкна, че първите 700 млн.лв. българите вече започнаха да ги плащат от тазгодишното увеличение на цената на електроенергията. Депутатът от левицата изчисли, че годишно „успехите" на ГЕРБ ще струват на хората около 2 млрд.лв.

Румен Овчаров коментира, че не е изненадан от опитите на СДС да се прикачат към ГЕРБ по темата. Депутатът напомни, че непрекъснато се повтаря стратегията на Бойко Борисов. „Когато не може да отговориш на някой въпрос, когато си се провалил в нещо, започваш да обвиняваш - дали този преди теб, дали този след теб или този до теб - за да прехвърлиш отговорността. Тази стратегия очевидно не работи", заяви Овчаров. По повод на идеята на десните договорите за Белене да се проверяват отново, депутатът от ПГКБ подчерта, че договорите вече бяха разследвани от т.нар Комисия Станишев. Миналата година имаше проверка и на Държавната финансова инспекция. „Южен поток е изгоден за Българи проект, както и проектът Белене. По- евтин проект от Белене няма не само в Европа, но и в света", каза още Овчаров.