Президентът на ПЕС Сергей Станишев става и вицепрезидент на Социалистическия интернационал

Авг 30, 2012 Новини БСП 0 1419

Президентът на ПЕС Сергей Станишев става и вицепрезидент на Социалистическия интернационал

Президентът на ПЕС Сергей Станишев става и вицепрезидент на Социалистическия интернационал. Тази новина дойде днес от Кейптаун, където е председателят на НС на БСП, за да участва в 24-я Конгрес на Интернационала. Сергей Станишев откри дискусиите на лидерите от цял свят с темата за световната криза. Той призова за възстановяване на конкурентоспособността на Европа  чрез защита на нейния социален модел и утвърждаването й като значим играч на световната сцена.

Президентът на ПЕС изтъкна, че бъдещето на Европа е в засилването на солидарността, координацията и интеграцията на икономическите политики, което в по-широк контекст включва и развитието на общо европейско икономическо управление. Това ще гарантира повишаване на заетостта и растежа в Европа, ще осигури устойчиви европейски финансови инструменти за подкрепа на инвестициите. Наред с това ще спомогне за разширяването  на регулациите и контрола върху финансовата система и за подобряването на координацията между общностния и националните бюджети.

По време на Конгреса Станишев проведе двустранни срещи с редица премиери и председатели на партии, сред които:  Елио ди Рупо - премиер на Белгия;  Виктор Понта - министър-председател на Румъния, Борис Тадич - бивш президент на Сърбия и председател на Демократическата партия; Ханес Свобода - председател на Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, Мустафа бен Джафер - председател на Учредителното събрание на Тунис, Мариан Лупу - председател на Парламента на Молдова.За утре е планирана среща и с президента на Република Южна Африка  - Джейкъб Зума.

 

 

 

 

Изказване на Сергей Станишев

 

„ Икономика, която създава работни места, растеж и социална защита: социалдемократическия отговор на финансовата криза"

 

 

 

 

            Много се радвам, че съм тук с вас сега.

            Първо бих искал да се присъединя към тези, почитащи паметта на загиналите на 16-ти август. Поднасям дълбоки съболезнования към близките на починалите.

 

            Днес нашата дискусия за икономическата криза трябва да се фокусира върху това, което можем да направим оттук нататък. След почти четири години на дълбока криза, трябва да погледнем към бъдещето.

 

            От началото на финансовата и икономическа криза през 2008г. европейската икономика е поставена пред изпитания във всички сфери: финансовата, бюджетната и най - важното, социалната. Липсата на солидарност между нашите взаимообвързани икономики даде възможност на кризата да се изостри и да повлияе на все повече и повече страни. Ние като социалисти и социалдемократи се борим да върнем елемента на солидарност в усилията за възстановяване на икономиката и социалната стабилност.

            С развитието на финансовата и икономическа криза видяхме как безработицата нараства до тревожни нива, как все по-трудно се стабилизират държавните бюджети и как се увеличават правителствените дългове. Продължаващата рецесия вреди на стандарта ни на живот, което от своя страна води до социално напрежение и до възход на екстремистки и популистки политически групи.

            Твърде дълго правителствата и гражданите са потърпевши от предприетите мерки в отговор на кризата. Твърде дълго на национално и европейскo ниво решенията се взимат от мнозинството на консерваторите при закрити врата. Техните политики на строги икономии поставят на колене нашите национални икономики, губят доверието на гражданите както на национално, така и на европейски ниво.

 

Нашата политическа програма

            Тази година сме свидетели на промяна в политическата посока. Все повече и повече социалистически и социалдемократически партии oглавяват правителства, една от ключовите изборни победи беше тази на Франсоа Оланд през месец май, и така ние започваме да възвръщаме политическото си влияние. Днес имаме нов стимул за своята политическа програма. За първи път по време на кризата, на заседание на Европейския съвет през юли се заговори за растеж. Това е голяма победа за нашето семейство. Ние ще продължим да се борим социалното измерение да бъде включено в планирането на икономическата политика и ще поддържане силно влиянието си върху политическия дневен ред.

            Трябва да бъдем внимателни да не допуснем консерваторите да си припишат нашите идеи. Защото, макар че те започнаха да говорят за растеж, ние трябва да обърнем внимание на обществото, че тяхното и нашето виждане за растеж и какво го стимулира, са напълно различни. Те не говорят за същите инвестиционни стратегии като нас, за тях растеж означава дерегулиране на пазара на труда, продължително намаляване на заплатите и приватизация на обществените услуги. Ние трябва да направим тези различия видими.

            Трябва ясно да разграничим нашата позиция от тази на консерваторите. Сега е времето да спечелим битката срещу социалните и икономическите неравенства и да върнем доверието на гражданите в икономиката и социалните системи.

            Нашата политическа програма се състои от мерки, които ще дадат нов старт на икономиката, като увеличават инвестициите. По-конкретно ще се фокусираме върху решаването на проблема с увеличаващата се безработица. Нашата цел е да подобрим стандарта на живот, да създадем работни места и да възстановим икономиката.

            Нашата програма се опира на два стълба, които трябва да се развиват успоредно. Първият стълб на нашия подход е ясен ангажимент за добро управление на бюджета и бюджетния баланс. Вторият стълб е абсолютната необходимост за възобновяване на икономическия растеж и трудовата заетост чрез прогресивен план за инвестиции и реформи.

 

Мерки за борба срещу безработицата

            Борбата с младежката безработица, която е една от най-тежките последици от кризата, е крайъгълният камък на нашата стратегия. Ние призоваваме за въвеждането на програма за младежката заетост, а кампанията на ПЕС за европейска младежка гаранция беше наш приоритет за тази година. Създаването на младежки гаранции в целия ЕС, които да подпомагат младите хора с намирането на нови и по-добри работни места е необходимо ако искаме възстановяване. Действията ни относно младежката безработица капсулират нашето виждане за различна Европа, Европа, която поставя солидарността пред санкциите. Това виждане няма да позволи да се загуби едно поколение.

            За да се преборим с безработицата в Европа, ние призоваваме за Европейски пакт за заетост, който да подсили активните политики на пазара на труда, като се инвестира в умения и учене през целия живот живот, като вниманието винаги е насочено към половото измерение.

            В по-широк мащаб, нашата цел е да се развие стабилен социален съюз, като се гарантира, че основни социални права не са подчинени на отделни свободи на единния пазар, както и въвеждането на общи социални стандарти.

            Основна предпоставка за повишаване на конкурентоспособността на Европа и за стимулиране на икономическия растеж е възстановяването и екологизирането на нашата индустрия. Ре-индустриализацията трябва да се подкрепи чрез подобряването на рамковите условия за ключови сектори.

 

Финансиране на нашата програма

            За да осъществим тази стратегия, призовахме за укрепване на капацитета и ролята на европейските институции като Европейската инвестиционна банка и Европейската централна банка, за да могат да финансират инвестиционни проекти и да предоставят гаранции за заеми.

            Настоявахме за създаването на банков съюз, който да позволи на банките сами да се капитализират, защото трябва да престанем да стоварваме тежестта на плещите на данъкоплатците. С въвеждането на рамка от правила за засилен надзор, възстановяване и преобразуване на банките и с разделянето на инвестиционните и търговските банки целим да засилим финансовата стабилност и платежоспособността на нашия банков сектор.

            Стабилността на нашата валута е постоянно застрашена, затова едно споразумение за създаването на европейски спасителен фонд или еврооблигации, което ще позволи споделяното на тежестта на европейските дългове,би било от историческо значение. Днес тези предложения се обсъждат плахо, но аз непрекъснато подчертавам нуждата за от по-смели действия по този въпрос.

            Предложихме разработването на регламент за растеж, който да позволи на страните-членки да имат пространство за маневриране в рамките на бюджета и да стимулират инвестициите. Регламентът ясно ще дефинира кои разходи за инвестиции могат да бъдат изключени от пресмятането на националните бюджети.

            Ако използваме съществуващите правомощия на европейско ниво, можем да намерим нови източници на приходи. Ние призовавахме незабавно да се въведе данък върху финансовите транзакции, да се разработи система за зелено и корпоративно данъчно облагане и да се води борба с данъчните измами и неплащането на данъци. С тези мерки можем да наберем милиарди евро, които могат да се използват за финансиране на инвестиционни проекти със средства от бюджета на ЕС.

 

Бъдещето на Европа зависи от създаването на европейско икономическо управление

            Бъдещето на Европа минава през по-голяма солидарност. Ние се опитваме да стигнем по-далеч като настояваме за засилена координация и интеграция на нашите икономически политики. В по-широк контекст наша цел е създаването на стабилно европейско икономическо управление, което ще включва по-добра икономическа координация за растеж, по-силни европейски инструменти в подкрепа на инвестициите, по-стриктна регулация и надзор на финансовите системи и по-ефективно емитиране на публичен дълг и по-добро комбиниране на европейския и националните бюджети.

 

 

            Основният принцип на нашата програма е да върне икономиката към първоначалната ѝ цел да служи на обществото, а не да поставя обществото в служба на икономиката както е сега.

            Успехът на нашата програма и бъдещето на Европа може да бъде постигнато само ако бъде подплатено с политическо единство и солидарност. Европа се нуждае от смели политически действия и ангажименти, за да се справи с тази криза. Трябва да останем единни и да подпомогнем страните-членки, които се сблъскват с икономически и финансови трудности. Гърция, Ирландия, Португалия, Италия и Испания усетиха тежко липсата на солидарност и политическо единство, затова възстановяването на единството в ЕС е от огромно значение.

            Нашата визия за бъдещето е да създадем онази Европа, от която се нуждаем. Европа, която ще уважава и ще се грижи за правата и нуждите на своите граждани и ще позволява на двигателите на икономиката да действат ефективно и устойчиво. Тези ценности ни представляват, европейските лидери трябва винаги да ги имат предвид и да не допускат отклонение от тях в нито едно свое решение.

 

            Най-важно е да останем обединени на международно ниво. Трябва да излезем от тази рецесия, в която е навлязла Европа. Нашата визия е да възстановим конкурентоспособността, като запазим социалния модел и доверието в Европа като световен играч и търговски партньор. Трябва да предприемем смели действия и да приложим на практика нашата програма, за да може хората, които ние колективно представляваме, да усетят ползите от икономическото възстановяване на Европа.