Нов международен успех за БСП – Деница Златева е избрана за зам.-председател на Социалистическия интернационал на жените

Авг 27, 2012 Новини БСП 0 945

  Членът на ИБ на НС на БСП и зам

 

Членът на ИБ на НС на БСП и зам.-председател на Обединението на жените-социалистки в БСП Деница Златева бе избрана за заместник-председател на Социалистическия интернационал на жените (СИЖ). Изборът беше оповестен по време на заседанието на Съвета на СИЖ в Кейптаун, Южна Африка. Златева спечели с убедително мнозинство гласуването в региона пред своята конкурентка за поста Нермина Заимович-Узунович (Босна и Херцеговина) с 9 на 3 гласа. В следващите три години тя ще бъде част от Изпълнителния комитет на  организацията и ще отговаря за региона на Централна и Източна Европа.

Социалистическият интернационал на жените обединява 145 организации на жените от социалистически, социалдемократически и трудови партии. На 27 и 28 август в Кейптаун се провежда Конгресът на СИЖ, в който участва Деница Златева. Акцент на форума е борбата с бедността и защитата на политическите права на жените. Ще бъдат обсъдени начините да се подобрят условията на работа и социалните предпоставки за жените в селските райони, както и справедливото разпределение на финансовите ресурси в световен мащаб. По време на Конгреса ще бъдат избрани и нов председател и генерален секретар на организацията.