Сергей Станишев: Столична община не се справя с нормалните си задължения

Мар 08, 2009 Новини БСП 0 1660

 Общинските съветници от БСП поискаха кметът Бойко Борисов да се оттегли от поста си

 Общинските съветници от БСП поискаха кметът Бойко Борисов да се оттегли от поста си. Според тях под предтекст да се направи общинско дружество, „Чистота-Искър" ще се превърне в черна каса  на ГЕРБ.Съветниците от БСП направиха кризисно почистване в столицата. Събраните боклуци те занесоха пред сградата на общината като във всеки чувал поставиха по един гербер.

Имам сериозни притеснения, че Столична община не се справя с нормалните си задължения. Това каза председателят на БСП и премиер Сергей Станишев пред журналисти. По думите му  това, което виждаме като публична информация, поставя много въпроси за цялостния начин на управление на сметосъбирането на София и управлението на битовите отпадъци. Има много непрозрачни неща, които пораждат сериозни съмнения за интереси, в т.ч. - партийни и корупционни. Това би трябвало да се провери и от прокуратурата, каза още Станишев.

Председателят на БСП изрази сериозните си съмнения за характера на тази криза и дали всъщност тя не е предизвикана, за да може да се вземе цялото стопанисване по този въпрос от едни ръце, тъй като и сега има много голяма разлика между сумите, които се плащат на досегашния концесионер и общинските фирми. Станишев припомни, че общинските съветници на БСП са предложили още през януари 2007 г. да се прекрати договора с "Новера". Това, което в момента столичният кмет предлага, всъщност не е изгонване на "Новера", а по-скоро - нахранване и плащане на значителни средства за сметка на бюджета на Столична община, заяви Станишев.

Председателят на БСП припомни, че преди три години и половина Бойко Борисов дойде на власт в София и обеща, че за две години и половина ще направи София като Виена. Минаха две години, станаха вече три години, но в София има поредна криза и ми се струва, че цялото управление на Столична община е в перманентна криза, коментира Станишев. Той подчерта, че тази криза беше предвидима, за нея се знаеше, че ще се случи, но доста време не са взети мерки.

Премиерът изрази опасения, че може да се наложи държавата да се намеси за разрешаване на кризата с боклука. Станишев каза още, че ще действа в рамките на законовите правомощия. По думите му - и в момента държавата прави много за разрешаването на кризата с боклука. Той визира средствата, отделени от бюджета, за да бъдат приети битовите отпадъци на София от градовете Пловдив, Карлово, Силистра, Харманли.

В България има 264 общини и само един кмет, който периодично търси помощ от държавата за какво ли не. С мен не се е свързвал нито варненският кмет, нито старозагорският, защото се справят със задълженията, които имат като кметове на общини, коментира още Станишев.

По- рано днес премиерът се срещна със общински съветници от групата на БСП в Столичния общински съвет Жельо Бойчев, Гергана Алексова и Росен Малинов. На срещата е бил обсъждан въпросът с боклука в София. Станишев е коментирал, че кметът на София се обръща към него когато има криза с боклука, когато не може да се построи метрото и все в подобни кризисни ситуации.

Общинските съветници от БСП поискаха кметът Бойко Борисов да се оттегли от поста си като кмет на общината, понеже градът се е превърнал в цирк, откакто той е на власт. Според съветниците от БСП - Борисов може да управлява само в ситуация на криза и когато някой му пречи.

Това, което се случва със сметоизвозването в София, е само поредната криза и тя е изкуствено предизвикана, категорични са общинските съветници от БСП. Според тях  „проблемът с "Новера" става проблем с фирма Далавера". „Изправени сме пред поредица действия от страна на кмета Борисов и неговата администрация, с които се прави опит да се овладеят финансовите потоци в дейностите по чистота и да се сложи ръка върху тях, каза председателят на съветниците на БСП Жельо Бойчев. Той заяви, че под предтекст да се направи общинско дружество, „Чистота-Искър" ще се превърне в касата на ГЕРБ. Може би каса на ГЕРБ за изборите, коментира Бoйчев. По думите му без никакъв контрол ще бъдат определяни подизпълнителите, ще им се възлага работа и ще им се плаща. Според Бойчев, гражданите на София ще станат свидетели на това как „гонейки Вълка, ще се плаща на Вълка.

Общинските съветници от БСП се събраха пред сградата на Столична община,  за да изразят позицията си спрямо сегашното управление на общината. Към тях се присъединиха недоволни от управлението на кмета Борисов граждани. „Защо не чистите", протестираха гражданите, обръщайки се към представителите на ГЕРБ. Разумен отговор така и не получиха.