Сергей Станишев: ГЕРБ управлява държавата като султанат

Авг 21, 2012 Новини БСП 0 1251

Правителството е отговорно за шоковото поскъпване на горивата     Поредното шоково поскъпване на цените на горивата е в голяма степен резултат от управлението на ГЕРБ и от липсата на достатъчна конкуренция на пазара

Правителството е отговорно за шоковото поскъпване на горивата

 

 

Поредното шоково поскъпване на цените на горивата е в голяма степен резултат от управлението на ГЕРБ и от липсата на достатъчна конкуренция на пазара. Това заяви на пресконференция председателят на НС на БСП Сергей Станишев. Той отбеляза, че от началото на управлението на ГЕРБ бензинът и дизелът са поскъпнали с над 50%, докато в други страни увеличението е далеч по- малко - например в Австрия е 40%, а в Словения - 27%. Според Станишев обясненията, че у нас горивата са най- евтини в ЕС, са лъжа и изтъкна, че в редица страни както бензинът, така и дизелът са по- евтини. Наред с това има 14 държави в ЕС, в които разходите на производителя са по- ниски, отколкото в България. „Въпросът опира до контрола от държавата и до това, че изкуствено се затваря възможността за внасяне на по- евтини горива", отбеляза лидерът на БСП. Той обясни, че причината е в много ограничителния режим за акцизните складове. „Необходимо е да се либерализира законодателството, което да позволи по-широко използване на акцизни складове от редица икономически субекти", заяви Станишев. Според него това ще направи възможно внасянето на по- евтини горива и ще се отрази на крайната цена за потребителите.

Социалистите настояха за съществено увеличаване на доходите, което да компенсира инфлацията. Станишев подчерта, че седемте процента увеличение, които ГЕРБ предизборно обещават на пенсионерите, е крайно недостатъчно. Според БСП догодина пенсиите трябва да бъдат увеличени с минимум 11%, а още този октомври пенсионерите да получат по 150лв.

Лидерът на БСП коментира и скандала с превозването на Бистришките тигри с правителствения самолет. „Бойко Борисов управлява държавата като султан, все едно това е негова бащиния. Ясно е, че това е направено в нарушение на правилниците за работа на Авиоотряд 28. Но най- голямото нарушение е моралното, защото Авиоотряд 28 се ползва като лично такси на министър-председателя - за негово удоволствие, за превозване на когото му хрумне. Това е злоупотреба с власт", заяви Станишев. Той определи случката като недопустима за европейска страна в 21-ви век. Лидерът на БСП отбеляза, че социалистите са подготвили редица парламентарни въпроси по скандала.

Сергей Станишев обърна внимание и на намерението на управляващите да преместят външно министерство в недостроената сградата на военното НДК.  Според лидера на БСП тази идея е пълно безумие и окончателно разбиване на министерството. „При такова отношение към българските дипломати не е учудващо защо правителството е изправено за пореден път пред провал по темата Шенген", каза още Станишев. Той  отбеляза, че ГЕРБ не са реализирали нито една национална водеща външнополитическа цел.

Членът на ИБ на НС на БСП Михаил Миков коментира изявленията на Симеон Дянков от тази сутрин по отношение на МВР. „Дянков завидя на полицаите заради високите заплати и големите отпуски, без да си дава сметка за различните категории служители в МВР", отбеляза Миков. Той изтъкна, че последното увеличение на заплатите в МВР е било в началото на 2009г., вече има осъдителни присъди за неизплатен извънреден труд и масово се нарушава допълнителното материално стимулиране. „Поредното напрежение в системата показва, че тези три години са изгубени за реформата, която да доведе до диференциране на отговорностите и на заплащането. Изявлението на Дянков е тежка оценка за резултатите по реформата на сектора за вътрешна сигурност и обществен ред", каза още членът на ИБ на НС на БСП.

Михаил Миков изрази тревогата си от пълното политическо късогледство на ГЕРБ по отношение на Шенген. Той подчерта, че само след месец Съветът на министрите предстои да се произнесе за членството на България. Миков напомни, че още през 2010г. имаше тревожни сигнали от Германия и Франция, че ще блокират решението за членството ни с мотивите - проблеми с организираната престъпност и корупцията. След това през 2011г. бяха подценени Докладите на Европол и на ЕК. „Днес сме изправени пред посланията на германския вътрешен министър. Към него се присъедини и френският вътрешен министър. От страна на властта се чува странно мълчание. Тази картина вещае след месец провалa ни по отношение на пълноправното ни членство в Шенген", предупреди Михаил Миков.

По повод на подадената жалба, с която се оспорва Конгресът на БСП, Сергей Станишев коментира, че няма реално основание за подобен иск. „Подготвени са възражения, имаме солидна юридическа аргументация, изборът на НС е регистриран в съда", заяви лидерът на БСП и добави - „Нали всички разбирате, че в случая става дума за политически интереси". Станишев напомни, че още преди заседанието на най- висшия орган на партията имаше намеци, че Конгресът и неговите резултати могат да бъдат жалени.