Близки до ГЕРБ хора получават годишно над 70 млн.лв. от ВЕИ

Авг 17, 2012 Новини БСП 0 1513

Антон Кутев: Днес българският спорт ражда в пъти повече скандали, отколкото медали   При управлението на ГЕРБ са присъединени 10 пъти повече възобновяеми енергийни източници, отколкото при предишното правителство

Антон Кутев: Днес българският спорт ражда в пъти повече скандали, отколкото медали

 

При управлението на ГЕРБ са присъединени 10 пъти повече възобновяеми енергийни източници, отколкото при предишното правителство. В резултат на безумното присъединяване на ВЕИ при ГЕРБ всеки български гражданин ще плаща минимум по 12лв. на месец. Това заяви на пресконференция председателят на Съвета на НС на БСП по енергетика и енергийни ресурси Явор Куюмджиев. Той се позова на данни от правителствени източници, сред които Агенцията за устойчиво енергийно развитие. Куюмджиев отбеляза, че основната маса слънчеви централи, които са изключително скъпи и до голяма степен водят до повишаването на електроенергията, са присъединявани по времето на ГЕРБ. Най- фрапиращо е присъединяването на централи в периода юли 2011г. - юни 2012г. - общо 265 мегавата. Подобно е и положението с вятърните централи. „Това ще увеличи разходите на българските потребители с около 300 млн.лв. годишно", обясни Куюмджиев.   

Секретарят на НС на БСП Антон Кутев изтъкна, че хора, които пряко са свързани със сегашното управление, получават годишно над 70 млн.лв. приходи от мощности на ВЕИ. Кутев изброи фирми и лица, които стоят зад огромен брой ВЕИ и са свързани с ГЕРБ - Валентин Златев с приходи от тези дейности, възлизащи на около 18 млн.лв. годишно, Иво Прокопиев с приходи 9.4 млн.лв., Николай Вълканов също с 9.4 млн.лв, Цветелина Бориславова с 9.1 млн.лв, Тодор Начев със 7.6 млн.лв, Владимир Аличков с  6.7 млн.лв, Светослав Донев с 4.6 млн.лв. „Опитите да се хвърля вината на предишното управление означава пълна некомпетентност и Борисово дебелоочие", коментира секретарят на НС на БСП.

Антон Кутев напомни, че отговорност за състоянието на спорта носи правителството и отбеляза, че Олимпиадата в Лондон е на-слабата за България от 60 години насам. „Днес българският спорт ражда в пъти повече скандали, отколкото медали. Като се тръгне от бистришките тигри и се мине през всичко останало, в което се намесва Бойко Борисов - дали във волейболната федерация, дали в ЦСКА, или в което и да било друго - накрая единственото, което произтича, са само скандали. Това е човекът, който през цялото време ни промива мозъците, че бил футболист, тенисист, каратист, шахматист, художник и какво ли още не", заяви секретарят на НС на БСП. Според него нахалството, което проявява правителството на Бойко Борисов, е обида към българските спортисти. „Не считам, че вината е в спортистите, а в начина, по който се управлява спортът в България", добави Антон Кутев.

Олимпийският шампион Георги Мърков, който е председателят на Съвета на НС на БСП по спорт, здравословен живот и хора в неравностойно положение, също даде своята оценка за участието на страната ни на игрите. „Представянето е много слабо. Не мога да разбера самочувствието на управляващите", заяви Мърков. Той изрази учудването си от думите на премиера, че докато в Англия се правели магистрали, в България се правели събрания и чинии. „Ние когато правехме събрания и чинии, тогава спортът беше на най- голямото ниво", напомни Мърков. Той беше категоричен, че това, което се прави в момента от правителството, с нищо не помага на спорта. „Казват, че се правят зали, но нямаме спортни площадки, няма къде да играят децата", заяви Мърков. Сред проблемите в спорта той открои загърбването на масовия спорт и липсата на връзка от децата до високото спортно майсторство. „Много наши специалисти отидоха в чужбина", добави Мърков. По отношение на финансирането той отбеляза, че пари има, но не се знае къде отиват.

Антон Кутев обяви, че днес в Народното събрание внася парламентарно питане до финансовия министър по отношение на работата на Комисията „Хохегер". Питането се отнася до решение на комисията, с което тя изисква от НАП да събере данни, които не се съхраняват в Агенцията, за дейността на фирмата Актив груп. Депутатът настоява да му се отговори на какво основание се иска НАП да събере тази информация. Той беше категоричен, че Агенцията няма право да иска тези данни и в случая става дума за политическо преследване и за използване на държавни органи за политически цели. „За мен няма никакво съмнение, че Комисията „Хохегер" е създадена с политическа цел и досега не е показала по никакъв начин, че работата й цели да се защитят интересите на гражданите. Има единствено политическата цел да уязви определени хора, включително председателя на БСП. Когато за тази цел започнат да се използват органи на изпълнителната власт, това означава, че партията ГЕРБ се слива с държавата. С тези си действия ГЕРБ ни връщат 50 години назад", заяви Кутев.