БСП настоява пенсионерите да получат по 150лв. през октомври и пенсиите да се увеличат с 11% от догодина

Авг 14, 2012 Новини БСП 0 1470

Драгомир Стойнев: ГЕРБ обещаха европейски доходи, а в момента имаме африкански доходи     Настояваме през месец октомври всеки пенсионер да получи по 150лв

Драгомир Стойнев: ГЕРБ обещаха европейски доходи, а в момента имаме африкански доходи

 

 

Настояваме през месец октомври всеки пенсионер да получи по 150лв. като компенсация на увеличаването на цените, заяви депутатът от ПГКБ Драгомир Стойнев на пресконференция. Стойнев уличи Симеон Дянков в лъжа по отношение на инфлацията. Депутатът напомни за твърденията на финансовия министър, че натрупаната инфлация от юли 2009г. до юли 2012г. е 7,3%. Истината според Стойнев е, че натрупаната инфлация е 10,2%, а що се отнася до стоките от първа необходимост, тя е 11%. Това според социалистите означава, че всички пенсии трябва да бъдат увеличени с 11% от 1 януари. „ГЕРБ обещаха европейски доходи, а в момента имаме африкански доходи", отбеляза Стойнев и даде пример с Мароко, където  минималната работна заплата е 240 евро. Депутатът от БСП уточни, че компенсацията на пенсионерите със 150лв. ще струва 340млн.лв. „Пари в държавата има, проблемът е, че приоритети няма", заяви Стойнев.

От БСП са категорични, че вече три години ГЕРБ не водят никаква политика за увеличаване на доходите и темата се подхваща точно преди изборите. „Да се сещаш, че в тази страна има бедни и гладни хора точно преди избори, е жив популизъм", коментира Драгомир Стойнев. Социалистите изтъкнаха, че не е ясно от кога управляващите планират увеличение на доходите и докато се вземе решение, ще има допълнителна инфлация. От друга страна не е ясно и на каква база е изчислен ръстът на пенсиите. „Ако действаше швейцарското правило, досега пенсиите трябваше да са увеличени с 13,6%", заяви Емилия Масларова.

Масларова отбеляза, че БСП застава изцяло зад младите семейства, които в момента имат готовност да съдят социалния министър за това, че детските добавки ще се плащат само за хората с ниски доходи. Депутатът от ПГКБ остро критикува ситуацията, при която всички социални плащания са замразени - какъвто е случаят с интеграционните добавки за хората с увреждания или с младите семейства. По повод замразените обезщетения за отглеждане на малко дете, които остават 240лв., Драгомир Стойнев коментира: „Смятаме, че тези 240лв. трябва да следват минималната работна заплата".

Според Драгомир Стойнев е напълно възможно тази зима да сме свидетели на социални вълнения. „Министър Мирослав Найденов обясни с треперещ глас как цените са полудели. Той трябва да внимава хората да не полудеят и Бойко Борисов да обърне внимание на това, че бедността и мизерията все повече се увеличават", добави депутатът от ПГКБ.

Според Емилия Масларова в период на криза трябва да се направи поне онова, което беше направено от предишното правителство. Тя напомни, че средната пенсия беше увеличена с 82%, а сега едва със 7%. Социалната пенсия беше увеличена с 68%, а сега вече три години не е увеличавана. При предишното правителство бяха разкрити 320 000 работни места, а за последните три години България изгуби 420 000 работни места. „Това означава, че минимум 800 000 българи са в по- тежка ситуация, отколкото преди три години", отбеляза Масларова. Тя изтъкна, че за 2010г. дефицитът в пенсионната система е бил 108млн.лв., а за 2011г. е с 255млн. лв. повече от планирания.

Социалистите настояват да се увеличи максималният осигурителен доход, което ще донесе повече приходи в пенсионната система. „За нас премахването на тавана на пенсиите е абсолютно задължително, както и повишаването на тежестта на всяка година осигурителен стаж", заяви Масларова. Според социалистите е нужно осъвременяване на пенсиите и стимулиране на всяка година стаж над пенсионна възраст.