Референдумът за АЕЦ Белене е в пъти по- евтин от подслушването

Авг 10, 2012 Новини БСП 0 1243

Светла Бъчварова: Проверките и замразяването на цените имат плачевен резултат     Цената на референдума не може да поставя под въпрос неговото провеждане, заяви зам

Светла Бъчварова: Проверките и замразяването на цените имат плачевен резултат

 

 

Цената на референдума не може да поставя под въпрос неговото провеждане, заяви зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов на пресконференция. Той отбеляза, че дори по изчисленията на управляващите, референдумът ще струва два-три пъти по- малко от средствата, отделяни за СРС. „Не може когато трябва да се чуе открито гласът на народа, да се поставят под въпрос тези разходи, а когато се дават неколкократно повече средства за подслушване, това да се смята, че е в реда на нещата", коментира Стоилов. Той обяви, че след 10 дни БСП ще поиска текуща информация за хода на проверката на подписката за референдум от страна на ГРАО.

По отношение на цената на АЕЦ Белене, Янаки Стоилов подчерта, че проектът остава един от най- изгодните ядрени проекти и е конкурентноспособен. Зам.-председателят на НС на БСП напомни, че кредитът, необходим за осъществяването на проекта, ще се изплаща от самата експлоатация, от произвежданата и продавана електроенергия. „Не бих искал да допускам, че някой от тези, които оспорват проекта, допускат той да бъде осъществен от частен консорциум, с който те да договарят личните си условия, а не да бъде осъществен като проект от национално значение", каза още Стоилов. Според него управляващите трябва да дадат възможност гражданите цялостно да се запознаят с доклада на HSBC, а не да се вадят избирателно отделни части от него.

Социалистите категорично отхвърлиха картелния подход, който предлага министърът на земеделието и който води до договаряне между големите търговски вериги за цените. Според Янаки Стоилов този подход е незаконен и не предлага трайно решение - нито за земеделските производители, нито за потребителите. БСП определиха като наивен подходът на СДС и на президента, които казват, че пазарът ще реши всички въпроси. „Необходимо е активно държавно регулиране в земеделския сектор, съобразявайки се с икономическите условия", заяви Стоилов.

„Замразяването на цените е мярка, която задълбочава кризата в животновъдния и в преработвателния сектор и ще рефлектира върху българските потребители", предупреди председателят на Съвета на НС на БСП по селско и горско стопанство и развитие на селските райони Светла Бъчварова. Тя беше категорична, че мерките на управляващите единствено влошават ситуацията. Според Бъчварова проверките и замразяването на цените имат плачевен резултат. От една страна цените продължават да се повишават, като е налице плавно и непрекъснато повишаване на цените на едро на всички продоволствени стоки. От друга страна секторите в земеделието влошават икономическата си ситуация. Бъчварова обърна внимание върху факта, че замразените цени са само за български производители. Това според нея означава, че цените на българските производители ще бъдат сринати така, че да не могат да се възстановят, независимо от субсидиите. „Проверките, които в момента се размахват по пристанища, са по- скоро начин да се стресира пазарът", каза още председателят на Съвета на НС на БСП по селско и горско стопанство и развитие на селските райони.

Светла Бъчварова напомни, че още преди десет дни БСП предложи пакет от мерки в земеделието. Според нея е необходимо да се направи и детайлна проверка на състоянието на държавния резерв, който трябва да съхранява стоки от първа необходимост, включително зърно. „Ако резервът реши сега да купува зърно, цените ще бъдат още по- високи", отбеляза Бъчварова. Тя беше категорична, че без индексация на доходите за тези цени, които предстоят спираловидно да се увеличават, няма как българските граждани да оцелеят през зимата.

„При посещението в Лондон министър-председателят не се ангажира с позиция относно извършителя на атентата на бургаското летище, което на този етап е правилно и разбираемо", заяви Янаки Стоилов. Той добави, че българските власти трябва да ускорят разследването и събирането на информация, така че да предоставят на българското общество това от което то се интересува - причините на атентата, неговите извършители и организатори.

Социалистите коментираха и състоянието на българския спорт. „Държавата трябва да развива основата на спорта, за да очакваме високи спортни постижения", изтъкна Янаки Стоилов. „Препоръчваме на министър-председателя да не се занимава с намирането на собственици на футболни клубове, заедно със свои подопечни депутати", каза още Стоилов и посъветва управляващите да насочат стремежите си към масовия спорт. Така например могат да се заделят средства и в училищата да се изградят повече спортни площадки, което ще гарантира на българските деца и младежи да спортуват.