БСП и ПГКБ подкрепят Росица Янакиева в яростната политическа кампания, която се води срещу нея

Авг 09, 2012 Новини БСП 0 1301

Ангел Найденов: Перник се превръща във витрина на безсилието и бездушието на държавата към проблемите на хората   БСП и ПГКБ заставаме с целия си политически и организационен ресурс зад Росица Янакиева

Ангел Найденов: Перник се превръща във витрина на безсилието и бездушието на държавата към проблемите на хората

 

БСП и ПГКБ заставаме с целия си политически и организационен ресурс зад Росица Янакиева. Ще се противопоставим на всички опити за нейното оклеветяване и злепоставяне, заяви говорителят на НС на БСП и зам.-председател на ПГКБ Ангел Найденов на пресконференция. Той определи като мръсна и непочтена кампанията, която се води срещу кмета на Перник. „Ако политическите опоненти на Росица Янакиева полагат толкова усилия, за да намерят решение на проблемите на Перник и на перничани, нямаше да се намираме на тези нищожни резултати, които има до този момент", коментира Найденов. По думите му Перник се превръща във витрина на безсилието и бездушието на държавата към проблемите на хората, засегнати от земетресението. „Търпението на перничани отдавна е изчерпано", заяви говорителят на НС на БСП и определи като гавра отношението, което демонстрират държавните институции към хората в Перник. Членът на ИБ на НС на БСП Дора Янкова също остро критикува поведението на управляващите: „Вчера видяхме ръководителят на Междуведомствената комисия как си прави морски пиар. Депутат на ГЕРБ от морето препоръчва какво да се прави в града, където 600 семейства още са на палатки и фургони. Това е отношението и солидарността на държавата с перничани".

         Според Ангел Найденов бездушието на държавата ясно личи в работата на Междуведомствената комисия, която е провела едва три заседания от земетресението насам. Наред с това от Междуведомствената комисия са отпуснати около 3,3 млн.лв., което е една трета от необходимите 9,5млн.лв. за неотложни аварийно-възстановителни работи по общинските обществени сгради. Найденов изтъкна, че сигналите за засегнати от земетресението домове са 8507. Образувани са 2700 преписки на стойност около 10 млн.лв. Само 10% от постъпилите преписки обаче са разгледани и на хората с пострадали домове са отпуснати едва 660 000лв. Наред с това 12 500 души са подали молби за помощи, а са удовлетворени само 2500.

Според кмета на Перник Росица Янакиева политически и чисто административни причини стоят зад яростната кампания, която се води срещу нея и срещу общинската администрация. „Не се притеснявам от никакви проверки. Успокоих се, когато в прокуратурата беше внесено предложението да се направи проверка, защото съм убедена, че там проверката ще се извършва не от филолози и няма да се измерва с крачки, а ще се направи от експерти, които са компетентни. Никой няма право в тази държава да казва, че някой е престъпник, че е лъжец, че е крадец, без това да е доказано", заяви Янакиева.

Според кмета на Перник най- трудният проблем е, че немалко хора ще останат на улицата. „Хората стоят пред общината с малки деца на ръце и питат къде да отидат", сподели Янакиева. Тя отбеляза, че на Община Перник към момента са предоставени средства в размер на 3 319 219лв. за аварийни неотложно-възстановителни и възстановителни дейности. „Никакви 13 млн. лв. не са постъпили", категорична беше Янакиева. Тя изрази недоумението си от факта, че Междуведомствената комисия, вместо наистина да се заеме със сериозната част на проблема, се занимава с „проверка на проверката", вече направена от ДНСК. Абсурдна е и ситуацията със създадената в Общинския съвет комисия, в която хората не са експерти в строителството, въпреки, че трябва да се проверяват обекти, в които са извършени строителни работи. Кметът на Перник отбеляза още, че в края на юли са изхарчени над 85% от целия годишен бюджет на Междуведомствената комисия и постави въпроса - какво би се случило, ако стане нещо, което изисква средства, за да се обезпечи нормалният живот в едно или друго населено място. Янакиева не остави без отговор и някои от най- нелепите обвинения, като например - че са дадени 1200лв., за застилането на училище с разгърната застроена площ над 7000кв.м.; че в училище е поставена мълниезащитна инсталация, без която такава обществена сграда няма как да функционира.  

Дора Янкова призова институциите да се обединят около хората и техните проблеми и да ги решават заедно с местната власт. „Тези разделителни линии, които политически се слагат, под дребните игри на общинските съветници на ГЕРБ, и с които искат да дискредитират кмета - това е политическа безотговорност спрямо гражданите на Перник", категорична беше Янкова.

Ангел Найденов обяви, че ПГКБ ще внесе в парламента предложение за възлагане на одит от страна на Сметната палата на Фонда за стихийни бедствия. Социалистите ще искат на заседание на бюджетната комисия да се представи пълен отчет за изразходването на средствата от фонда. „Настояваме Междуведомствената комисия да заседава по- често, защото темповете, с които работи, са израз на крещящо безхаберие", каза още Найденов и добави, че трябва да се увеличи и експертният капацитет на комисията. БСП ще предложи и промени в Закона за устройство на територията. Найденов обясни, че в момента няма специална процедура, по която хората със засегнати домове да правят аварийно-възстановителните дейности, следва се общия ред и се чака със седмици и месеци.