Сергей Станишев: Управлението на ГЕРБ- три години общи приказки и жалби

Юли 31, 2012 Новини БСП 0 865

„Управлението на ГЕРБ- три години минаха в общи приказки и жалби за лошото наследство

„Управлението на ГЕРБ- три години минаха в общи приказки и жалби за лошото наследство. Намираме се в четвъртата, Слава Богу, последна година от управлението им. Време е Борисов да се отчита за обещанията, с които дойде на власт". Така лидерът на БСП Сергей Станишев оцени изминалия политически сезон на редовна пресконференция след заседанието на ИБ на БСП.  Той припомни приоритетите на управляващите, с които дойдоха на власт. „Първият им и най- основен приоритет беше повишаване на жизненото равнище и доходите на българите. Тотален провал! През трите години, в резултат на политиката на управляващите, българската икономика е в точката на замръзване", каза Сергей Станишев. По думите му икономическият растеж на страната е близо до нулата, малкият и среден бизнес са сринати, а всяка втора средна по големина фирма в България е на прага на фалита. „И всичко това заради целенасочената лобистка политика на правителството в полза на монополите, на фирмите, близки до управляващите", категоричен е лидерът на БСП. Според Сергей Станишев всичко това е довело до безпрецедентните нива на безработицата „Повече от 27% от българите, или почти всеки трети се включват в дефиницията за бедност, а близо 1 000 000 души живеят на ръба на бедността. 400 000 българи днес са без работа! Ето това е политиката за повишаване на стандарта ни на живот според ГЕРБ", възмути се лидерът на БСП.

 Лидерът на левицата смята, че управляващите от ГЕРБ не са се справили в нито един от приоритетите си, особено в областта на корупцията и организираната престъпност. „В доклада на ЕК се говори за 12 организирани престъпни групи, с оборот 1,8 милиарда евро. Г-н Цветанов трябва да отговори кои са те", настоя Станишев. Той е убеден, че това управление ще отговаря за резултатите от действията си. „Имаме управление, което системно руши демокрацията в България, репресивно е и гази правата на хората. ЕК ясно казва, че съществува впечатление за неспособност да се следва принципът за разделение на властите", каза Станишев.

Лидерът на БСП определи правителството на ГЕРБ като едно отиващо си правителство. „Това е тяхната лебедова песен, въпросът е колко щети и вреди ще успеят да направят още ГЕРБ в оставащата една година от управлението им", притеснен е Сергей Станишев.

По темата за референдума за АЕЦ „Белене"- лидерът на БСП заяви, че всяка една от страниците на подписката е сканирана, за да се избегнат евентуални фалшификации. „Важно е проверяващите да знаят това", предупреди Сергей Станишев, който смята, че ГЕРБ вече са стартирали с манипулациите и лъжите по адрес на подписката. „Какво измисли министър Добрев- всеки, който се е подписал, да даде по 30 хиляди лева за строителството на АЕЦ „Белене". Като умножите броя на подписите по тази сума се получават 24 млрд. лева- ето ви поредната лъжа", даде  пример лидерът на БСП. В подкрепа на думите му, зам.-председателят на НС на БСП Янаки Стоилов заяви, че не се съмнява, че управляващите ще се опитат да саботират референдума за втора атомна централа. „БСП събра 773 хиляди гласа за провеждането на национално допитване, а подписката беше внесена миналата седмица. Въпреки това, правителството тиражира измислици, за да опорочи референдума", коментира Стоилов. Той даде за пример тезата на управляващите, че строителството на централата ще натовари значително бюджета на страната: „Строителството на АЕЦ „Белене" не е бюджетен въпрос и никога не е бил- за да не може по него да се прави референдум", убеден е Янаки Стоилов.

По темата за цените на основните хранителни стоки- зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков изтъкна, че правителството пее приспивни песнички на българите. „Пеят ни приспивни песнички как ще ядем най-евтиния хляб в Европа, вместо да вземат мерки срещу поскъпването му", възмути се Миков и припомни как месеци наред управляващите бягат от отговора- как ще компенсират доходите на хората заради поскъпването на цените и инфлацията. Според Миков управляващите трябва да се заемат със сериозен анализ на ситуацията, защото през последните 20 години не е имало друга жътва, когато цените на пшеницата да тръгват от 420 лева за тон. „От това възникват и тежки проблеми за оцеляването не само на малките производители, но и на всички нас, потребителите на хляб", убеден е социалистът.