Президентът на ПЕС Сергей Станишев към румънските институции: Обединете усилията си за разрешаване на социалните и икономически проблеми на народа ви

Юли 30, 2012 Новини БСП 0 972

„ПЕС отбелязва, че резултатите от провелия се Референдум в Румъния на 29 юли показват, че за неговата легитимност не е изпълнено конституционното изискване за избирателна активност на гласоподавателите

„ПЕС отбелязва, че резултатите от провелия се Референдум в Румъния на 29 юли показват, че за неговата легитимност не е изпълнено конституционното изискване за избирателна активност на гласоподавателите.  Същевременно- над 46% от имащите право на глас са упражнили своето демократично право на избор. Повече от 8 милиона румънски граждани- близо 90% са гласували „ЗА" отстраняването на румънския президент Бъсеску. Резултатът не е достатъчен за смяна на държавния глава, но създава нова политическа реалност, която не може да бъде пренебрегната." Този коментар направи президентът на ПЕС и лидер на БСП Сергей Станишев след провелия се в Румъния референдум. Той изтъкна още, че  всички трябва публично и недвусмислено да уважат този резултат, защото признаването му от целия политически спектър в Румъния ще възстанови доверието на европейската и световна общност в страната. Сергей Станишев напомни, че ПЕС и нейните партии - членки винаги са се придържали към най - висшите демократични стандарти.

„Оттук нататък е важно и необходимо всички институции в Румъния да обединят своите усилия за разрешаването на социалните и икономически проблеми на нейния народ, за преодоляване на трудностите, наследени от предишното правителство."- препоръча още Станишев. ПЕС ще продължи да следи политическата обстановка в Румъния и ще подкрепи страната в утвърждаването на демократичните принципи, включително и по време на предстоящата предизборна кампания.

В заключение Сергей Станишев изтъкна, че ще продължи сътрудничеството със Социалдемократическата партия на Румъния. По време на Конгреса на ПЕС в Букурещ , 28 - 29 септември 2012 ще се проведе открит и прозрачен дебат за бъдещето на Европа.