Сергей Станишев: Лицето на ГЕРБ са разбойници, облечени във власт

Юли 28, 2012 Новини БСП 0 891

  Над 40 000 социалисти се събраха на Бузлуджа за събора на Левицата   Това е лицето на ГЕРБ

 

Над 40 000 социалисти се събраха на Бузлуджа за събора на Левицата

 

Това е лицето на ГЕРБ. Те са разбойници облечени във власт, каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на откриването на традиционния национален събор на левицата на връх Бузлуджа. Тази година събитието е под мотото „Решимост за промяна" и събра над 40 000 социалисти от всички краища на България. Лидерът на БСП бе категоричен, че БСП е изправена пред трудно предизвикателство. „Всички разбираме, че имаме срещу себе си арогантна, безхаберна власт. Власт, която ще направи всичко възможно, без да има доверието на българите, пак да ги командва. Чака ни трудна година", категоричен е Сергей Станишев.

Той е убеден, че управляващите ще използват всички ресурси- власт, пари, натиск, страх, лъжи и компромати в предстоящата предизборна кампания. „И ние трябва да сме готови за това. Да сме готови и да не забравяме нашата визия. Визия, която не е партийна, а визия, която е национална. Визия за отговорността пред държавата. Отговорността да свалим ГЕРБ от власт", изтъкна лидерът на БСП. Според него управлението и неговите резултати може да се характеризират с думата провал. „Искаме от това правителство да си ходи", категоричен е Сергей Станишев.

Въпреки, че на историческата поляна се събраха над 40 000 социалисти, Сергей Станишев не скри възмущението си от нелепите опити на управляващите да попречат на други десетки хиляди социалисти от северна България да присъстват на събора на левицата. „Сигурно разбрахте, как управляващите се опитаха по нелеп начин да попречат на хората да стигнат до Бузлуджа, след като затвориха пътя. Това показва какви хора ни управляват, жалка работа", възмути се Сергей Станишев. Той обясни, че всичко това се случва само ден след като управляващите са си изпуснали нервите в НС. „Ние сме различни, нашата партия има дълбоки корени. Тези, които днес са на власт, трябва да знаят, че и всички пътища да затворят, пак ще стигнем на Бузлуджа на тази дата. Никой не може да ни спре!", категоричен е лидерът на БСП.

Сергей Станишев честити на социалистите 121-я рожден ден на партията и припомни, че БСП се събира на историческата поляна, за да свери часовника си с това, което се случва в България и да почерпи сили, вяра, мъдрост и енергия за бъдещето. „Били сме тук в моменти на върхови победи на нашата партия, били сме тук и в моменти на поражения и тежки изпитания, за да покажем, че те не могат да ни откажат от нашата кауза", уверен е лидерът на БСП.

Сергей Станишев припомни, че преди 3 години на същата поляна настроението е било тотално различно. „Бяхме тежко бити на изборите. Много българи повярваха в ГЕРБ и Борисов и мнозина сред нас се питаха- ами какво, ако тези действително дадат справедливост, повишат доходите, ще бъдем ли ние нужни", припомни Сергей Станишев. Той бе категоричен, че днес- през 2012 година е време е да се направи равносметка за бъдещето и да се търси отговорност от управляващите. Лидерът на БСП припомни и до болка познатия на всички виц- „цялата държава е в хаос, само престъпността ни е организирана". „Това са резултатите от управлението на ГЕРБ, всеки ден виждаме техни поразии. През ден вдигат цените на тока, на зърното, на хляба и ни обясняват колко сме добре. Истината е, че не виждаме срещу себе си държава. Държава, която да дава сигурност, надежда, която да се грижи за гражданите си", каза още Сергей Станишев.

Лидерът на левицата е убеден, че за да бъде променена посоката, в която управляващите тикат България, е необходимо да се обясни на всеки българин нещата, които предлага БСП. „Искаме държава, която работи за общия интерес и се грижи за общото благо на българите. Второ, искаме държава, която е демократична и отстоява правата на хората. Трето, искаме солидарно общество и държава, в която мненията на хората се чуват. Четвърто, искаме държава с активна икономическа политика, която работи за създаване на работни места, и поддържа големите инфраструктурни проекти, като АЕЦ „Белене", но и която подкрепя дребния и средния бизнес. Пето, искаме държава, която е социално ангажирана, която помага на младите хора да намерят добро образование и добра работа, но и която помага на социално слабите. Шесто - искаме държава не на простащината и само на мускулите, а държава, в която мислещите, образованите, духовните хора имат път", обясни още Сергей Станишев.

Лидерът на БСП е убеден, че за да се случи всичко това е необходим категоричният вот на всички българи. „Само изборите могат да решат проблемите на хората. Тази година през последните 3 месеца ние българските социалисти направихме безпрецедентно усилие, усилие, което се увенча с резултат- 773 447 български граждани се подписаха в подписката ни в първия за България референдум", припомни още Сергей Станишев. Според него най- накрая след 23 години демокрация ще започне да се чува гласът на всеки българин.

 

Слово

на председателя на НС на БСП Сергей Станишев

на Националния събор на левицата ‒

Бузлуджа 2012

 

 

 

 (Посрещнат с ръкопляскания и възгласи „БСП")

Честит рожден ден, български социалисти!

 

Днес навършваме 121 години. Всяка година сме тук. Сигурно вече знаете, разбрахте, че управляващите по един жалък, нелеп начин се опитаха да попречат на нашия празник. Попречиха на хората от Северна България да пристигнат навреме - жалка, смешна работа. И това показва какви хора ни управляват! Отмъщават ни, защото вчера си изпуснаха нервите в българския парламент.

Но ние сме различни. Нашата партия има действително дълбоки корени. И тези, които днес са на власт, трябва да знаят, че и всички пътища да затворят, пак ще стигнем до Бузлуджа на тази дата. (Ръкопляскания.) Никой не може да ни спре! (Ръкопляскания.)

Събираме се на тази историческа, свещена за нас поляна, за да сверим нашия часовник с това, което се случва в България, и да бъде извор, да почерпим сили, вяра, мъдрост и енергия за бъдещето. Били сме тук в моменти на върхови победи, радост и оптимизъм за нашата партия и за страната. Били сме тук и в моменти на поражения, на тежки изпитания, за да покажем, че те не могат да ни сломят, не могат да ни откажат от нашата кауза и ние пак сме тук!

Преди три години бяхме тук, но в друго състояние, бяхме тежко бити на изборите. Много българи повярваха в ГЕРБ, повярваха в Бойко Борисов. И мнозина сред нас се питаха: какво ще стане, ако тези действително дадат справедливост, повишат доходите, направят страната процъфтяваща. Ще бъдем ли ние нужни? И ето ни тук, през 2012 г., и е време да се даде равносметка и да се иска отговорност от управляващите. Защото те излъгаха България, излъгаха българските граждани. Наскоро чух един горчив, но верен виц: „Цялата държава е в хаос, само престъпността ни е организирана!". Това са резултатите от управлението на ГЕРБ. Всеки ден виждаме техните поразии - вдигане на цените на тока; покачване на цените на зърното, а оттам и на хляба; обясняват ни колко сме добре, че ние сме като Германия и Швеция. Само че българите живеят все по-мизерно и все по-отчаяно, и което е най-важното - не виждат срещу себе си държава, която да им дава сигурност, която да им дава надежда, която да се грижи за тях. Това управление и неговите резултати може да се характеризират с една дума и тази дума е провал.

Какво искаме ние от това правителство? Да си ходи!!! (Възгласи „Оставка".) Да чуя вашия глас - оставка! Тяхната неспособност да решат проблемите лъсна не само в България. За първи път преди 2 седмици Европейската комисия даде много тежки оценки на това правителство за неговите неуспехи в борбата с организираната престъпност, с корупцията и за това, че посяга към демокрацията в България. Затова ние поискахме вот на недоверие. И този вот се подкрепя от все повече български граждани. Днес парламентът не отразява вече волята, мнението, мисленето и очакванията на повечето българи. Този парламент е изчерпан, той е кух, празен откъм съдържание. Нужни са избори! Само те могат да решат проблемите на хората.

През тази година, през последните 3 месеца, ние, българските социалисти, направихме едно безпрецедентно усилие. Усилие, което се увенча с резултат - 773 447 български граждани подкрепиха нашата подписка и искането за първия в България референдум. (Ръкопляскания.) Референдум, който трябва да даде отговор на въпроса: искат ли българите да изграждаме втора българска атомна електроцентрала в Белене? Защо е важно това? Това е важно, защото нашата партия заедно с неправителствени организации, с интелектуалци, хора от академичните среди, заедно с нашите коалиционни партньори казваме на българите: искаме най-сетне след 23 години демокрация да почне да се чува пряко гласът на всеки българин. Хората да вземат съдбата си в свои ръце, да знаят, че тяхното мнение има значение. Това е огромен пробив и аз искам да кажа на всички, които сложиха своите подписи за референдум - ще направим всичко възможно и невъзможно този референдум да бъде факт! Да свикнат всички политици с това, че пряката демокрация е висшата форма на демокрация. Че тя няма да приключи и с този референдум, но първо трябва да го постигнем него. Това е изключително важно и искам днес да отправя дълбок поклон. Дълбок поклон към всички наши активисти, тези хиляди хора от различни поколения; от градове, от села, които в своето свободно време, в събота и неделя, рано сутрин и късно вечер, в жеги събираха подписи. Защото ние показахме, че искаме да говорим с хората, че ние искаме да чуем техния глас, тяхното мнение, независимо дали те като нас са „за" Белене или са „против", или се колебаят. Да им кажем, че тяхното мнение има значение за българските социалисти и за нашите партньори.

Искам да благодаря на тези наши активисти най-дълбоко, че постигнахме този исторически резултат за българската пряка демокрация.

Благодаря ви! (Ръкопляскания.)

Но тази подписка има и друг смисъл. Тя е голям урок за нашата партия как се правят кампании. През последните години ние се позатворихме в себе си, позабравихме как се говори пряко с хората и сега се учим отново. Но това е безкрайно ценно, защото е важно и хората имат нужда от този разговор. Всеки един от вас, който е участвал в тази кампания, го е почувствал със сърцето си, с ума си. И е говорил с толкова много различни хора. Тези хора ще запомнят, че някой от БСП е дошъл на улицата им, почукал е на тяхната врата, попитал ги е за тяхното мнение. Ние трябва да продължим този начин на работа на нашата партия. Само това ще ни даде възможност не само да бъдем силна партия, а и да спечелим доверието на много повече хора, отколкото имаме днес.

Скъпи приятели, всички разбираме, че имаме срещу себе си една власт, която е арогантна, която е безхаберна, власт, която ще направи всичко възможно, без да има доверието на българите, пак да ги команда. Затова ни чака трудна година. Трябва да го знаете. Срещу нас ще бъде използвано всичко - огромни пари, власт, натиск, страх, лъжи, компромати - всичко. И трябва да сме готови за това. Защото това е лицето на ГЕРБ. Те са разбойници във властта. Облечени с власт. (Ръкопляскания.)

Но ние имаме наистина мисия (възгласи „Оставка"), която не е партийна, мисия, която е национална, която е отговорност пред държавата. Трябва да ги свалим от власт! Но за да направим това, ние трябва да обясним на всеки българин какво всъщност искаме. А нещата, които искаме, не са толкова сложни и са безкрайно нужни на България.

Първо, ние искаме държава, която е държава, която работи за общия интерес, която се грижи за общото благо.

Второ, ние искаме държава, която е демократична, в която правата на хората - било то политически, лични или социални - не се погазват всеки ден, както е сега.

Трето, ние искаме общество, което е солидарно, в което има свобода на мненията и в което тези мнения се чуват.

Четвърто, ние искаме държава с активна икономическа политика, която подкрепя големи инфраструктурни проекти като Белене и други такива, която работи за създаване на работни места и която подкрепя дребния и средния бизнес в България, за да има заетост.

Пето, ние искаме държава, която е социално ангажирана, която помага на младите хора да намерят добро образование и добра работа; която помага на социално слабите, не тези, които не могат да се справят сами.

И шесто, България е пребъднала във вековете, защото е била държава на духа. Ние искаме държава не на простащината, не на властващото нахалство и само на мускулите, а държава, в която мислещите, образованите, духовните хора имат път.

Това са нашите предложения към българските граждани. Ако успеем да стигнем до хората с тях, тогава със сигурност ще можем да постигнем това, от което има нужда страната. След една година тук, на Бузлуджа, да кажем кратко и ясно какъв е резултатът от изборите - победа! (Възгласи: „Победа!".)

А преди да достигнем до тази победа, скъпи приятели, искаме от този връх България да чуе чрез клаксоните на стотиците автомобили и автобуси от цялата страна нашия протест, нашето отхвърляне на правителството на ГЕРБ и на тази безхаберна и вредна за държавата ни власт. И сега ще чуете тези клаксони, нека ги чуят и управляващите, нега ги чуе цяла България.

(Звучи песента „Моя страна, моя България")

. . .