Янаки Стоилов: Няма да допуснем волята на българските граждани да бъде потъпкана

Юли 28, 2012 Новини БСП 0 1056

Успешно завършихме първия етап от провеждането на национален референдум в България

Успешно завършихме първия етап от провеждането на национален референдум в България. Вчера внесохме над 773 хил. подписа на български граждани, които се обявяват за пряка демокрация, за развитието на ядрената енергетика в страната и за рестартирането на проекта АЕЦ „Белене". Това каза зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов пред 40 000 социалисти на историческата поляна на връх Бузлуджа. Той благодари не само на научните авторитети, обединили усилията си в Инициативния комитет, но и на всеки един българин, отделил от времето си за каузата „Референдум за АЕЦ Белене".

„Ние ще продължим, ние ще преодолеем всички прегради, ние няма да допуснем волята на българските граждани да бъде пренебрегната, заобиколена и потъпкана, от която и да е власт", каза още Янаки Стоилов. Той обяви и най- активните в събирането на подписката областни и общински организации на партията. На първо място е Видинска област с 140% изпълнение на националната задача, следвана от областите: Смолян, Перник, Кюстендил и Шумен. По думите му най-много подписи са събрани в София- цели 95 000, а най-качествено са свършили работата си социалистите в Търговище. Сред индивидуалните рекордьори бе изтъкнато името на най-възрастния участник в подписката- 102 годишният Асен Костов, събрал лично 200 подписа.

„Опитът, който имаме трябва да ни прави още по-мощни, още по- организирани, още по-солидарни, за да направим решителната крачка-  вземането на общо национално решение за рестартиране н дейностите за изграждане на АЕЦ „Белене", каза в подкрепа на думите му кметът на град Белене Петър Дулев. Той сподели, че решението на правителството за спиране на строежа торпилира възможността България да стане енергиен център на Балканите.

На съборът на левицата бе връчена и наградата на фондация „Институт Николай Добрев" за млад политик на 2012 година. Носителят на наградата е депутатът от ПГКБ Драгомир Стойнев за своята активна работа и отстояване на правата на всички български граждани. Връчи му я Ивелин Николов. От своя страна председателят  на Комисията по труда и социалната политика в НС Драгомир Стойнев благодари за наградата и заяви, че всички българи живеем в трудни времена. „Времена, в които бедността и мизерията все повече се увеличават. Затова и нашата кауза е да върнем достойнството на българите", категоричен бе той.

 На историческата поляна бе връчена и наградата на НС на БСП за политическа журналистика и публицистика „Георги Кирков- Майстора". „Тази година тя се присъжда на двама прекрасни творци", каза Велислава Дърева и обяви имената на Юрий Борисов и Павел Писарев. „Поляната е прекрасна когато е червена", каза главният редактор на в-к „Дума", сп. Ново време" и българското издание на в-к „Монд дипломатик" Юрий Борисов след като благодари за отсъдената му награда. Павел Писарев пък изтъкна, че БСП трябва да свали това правителство, което носи бедност и нещастие на българските граждани. „Ние имаме ръководство, което ще ни доведе до победа на изборите", убеден е Писарев.