Сергей Станишев: Референдумът за АЕЦ „Белене” вече е задължителен

Юли 27, 2012 Новини БСП 0 1370

773 447 подписа на български граждани бяха внесени в администрацията на Народното събрание   „Събраният брой подписи прави задължително провеждането на референдум за АЕЦ „Белене", каза лидерът на БСП Сергей Станишев след като повече от 200 представители на Инициативния комитет, депутати от ПГКБ, членове на ИБ на БСП, общински съветници и представители на младежката формация на партията внесоха на ръце подписката в подкрепа на първия национален референдум в новата история на България

773 447 подписа на български граждани бяха внесени в администрацията на Народното събрание

 

„Събраният брой подписи прави задължително провеждането на референдум за АЕЦ „Белене", каза лидерът на БСП Сергей Станишев след като повече от 200 представители на Инициативния комитет, депутати от ПГКБ, членове на ИБ на БСП, общински съветници и представители на младежката формация на партията внесоха на ръце подписката в подкрепа на първия национален референдум в новата история на България. „Току що бяха внесени 773 447 подписа на български граждани, събрани в цялата страна. Искам най-искрено и най- сърдечно да благодаря на тези български граждани, които не се изплашиха от натиска и заявиха ясно своята воля- след 23 години преход във България да има пряка демокрация", заяви Сергей Станишев.

Лидерът на БСП отбеляза, че внасянето на подписката е огромна победа за българската демокрация, особено като се има предвид, че управляващите се опитват да заличат разделението на властите, да концентрират цялата власт в ръцете си и да наложат авторитарен, едноличен режим. Според Сергей Станишев българите искат да изкажат позицията си по наистина важните въпроси, какъвто е изграждането на АЕЦ „Белене". „Българите искат да вземат съдбата си в свои ръце, а не стратегически въпроси да се решават зад гърба им и да се крият аргументите за тях", убеден е Сергей Станишев. Той е смята, че за да се вземат такъв тип решения  трябва да се чуе цялата информация, а не както в случая с АЕЦ „Белене"- решение, взето безобразно, без аргументи и без да се питат хората за спирането на АЕЦ „Белене".

Лидерът на БСП изтъкна, че референдумът става задължителен за парламента, за президента и за всички български институции. „Те трябва да се съобразят с волята на народа", категоричен е Сергей Станишев. Той благодари на всички активисти на БСП, на другите партии и на граждански организации, които в продължение на три месеца са говорили лице в лице с хората. „Ние искаме да се чуе гласът на хората. Това е начинът да функционира една нова демокрация", категоричен е Сергей Станишев.

„Това е голямо постижение на закона за пряката демокрация и то гарантира върховенство на волята на гражданите и на Българската конституция", каза зам.-председателят на БСП и депутат от ПГКБ Янаки Стоилов. Той счита, че оттук нататък подписката трябва да бъде предоставена на Службата за гражданска регистрация и административно обслужване за проверка. „След като бъде установено наличието на 500 000 редовни подписа, подписката се връща при председателя на Народното събрание, за да започне обсъждането и приемането на решение. От днешна дата срокът е тримесечен за приемането на това решение. След това президентът трябва да обяви датата за референдум.", обясни още Стоилов. Той смята, че обсъждането на подписката ще стане в началото на есенната сесия на парламента и в началото на следващата година може да има референдум, стига никой да не търси поводи- било то технически или процедурни, за да заобиколи това задължително изискване.