Декларация на ПГКБ

Юли 27, 2012 Новини БСП 0 1250

773 447 български граждани не се изплашиха и поискаха референдум за Белене   ДЕКЛАРАЦИЯ на Парламентарната група на Коалиция за България,  представена от председателя  Сергей Станишев   Уважаеми господин Председател,    Уважаеми дами и господа народни представители, Уважаема госпожо Министър, Уважаеми гости на българския парламент,   През последните седмици изявленията, които правеше парламентарната група на Коалиция за България за съжаление все бяха по негативни, лоши поводи, поводи, създадени от правителството на г-н Бойко Борисов

773 447 български граждани не се изплашиха и поискаха референдум за Белене

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

на Парламентарната група на Коалиция за България,

 представена от председателя  Сергей Станишев

 

Уважаеми господин Председател,   

Уважаеми дами и господа народни представители,

Уважаема госпожо Министър,

Уважаеми гости на българския парламент,

 

През последните седмици изявленията, които правеше парламентарната група на Коалиция за България за съжаление все бяха по негативни, лоши поводи, поводи, създадени от правителството на г-н Бойко Борисов. А те се натрупаха изключително много в различни сфери. Като се започне от негативния доклад на Европейската комисия, който направи тежки, убийствени политически характеристики на случващото се в България, като се мине през терористичния акт на летище „Сарафово", жертвите, които бяха дадени, и нежелание на правителството сериозно, задълбочено да отговори на въпроси, в това число на парламента, но с много арогантност от страна министър Цветанов, като се мине през увеличаването на цените на тока от 1 юли т.г. с 13% и с 16% за индустриални нужди, като се стигне до увеличаването на цените за зърно, а оттам и на брашното, и на хляба, и много други все негативни неща, които се случват в страната. И не го казвам с радост или със злорадство, защото сметката за политиката на ГЕРБ, на тяхната арогантност, авторитаризъм, полицейщина, неефективност я плащат в крайна сметка българските граждани.

Но днес поводът на декларацията, която правя, е добър. Поводът е пряко свързан с българската демокрация, с правата на гражданите, с живото все още, въпреки управлението на ГЕРБ, гражданско общество.

Поводът на тази декларация е приключването на гражданската кампания за събиране на подписи в полза на референдум - първият в най-съвременната история на България референдум, който ще бъде проведен. Защото днес по обедно време в Народното събрание ще бъде внесена подписката.

773 447 български граждани (ръкопляскания, мъже и жени, хора от цялата страна заявиха своята гражданска позиция с ясното искане в България най-сетне, след 23 години демокрация, да се чуе прякото мнение на хората. Не да се следва максимата „ние се посъвещавахме и аз реших", а най-сетне да се стигне до реална пряка демокрация.

Това е отговор на много хора и на тенденцията за обединяване, подчиняване на всички власти на една воля, на волята на ГЕРБ, която в името на своите политически и икономически интереси гази българската демокрация така, както не е правило никое правителство в последните 23 години.

Искам най-искрено да благодаря на тези 773 447 български граждани, които не се изплашиха, въпреки натиска, въпреки медийното затъмнение на тази гражданска кампания, въпреки многото лъжи, които ГЕРБ говорят в последните месеци. Те заявяват, тези български граждани: Ние искаме важните въпроси и такъв важен въпрос като този „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене"?", да не се решават зад затворени врати. Да се чудят какви са аргументите на правителството да се спре един изключително важен икономически проект. Защото е ясно, че за последния четвърт век в България не е реализиран, за съжаление, нито един мегаиндустриален проект, който да даде тласък на българската икономика, който да гарантира енергийната независимост на България, който да направи цените на тока по-достъпни, поносими и за граждани, и за стопански субекти. Който да гарантира, че България ще бъде енергиен център на Балканите, а не да се наложи да внасяме ток от Турция. Който ще направи необходимия енергиен микс между различните видове енергетика.

Това е смисълът на проекта „Белене". При това българската държава е вложила значителни средства в реализацията на този проект. От Тодорживково време, минавайки през времето на управлението на НДСВ, през тройната коалиция и около 500 млн. лева са платени от това правителство!

Имахме три години абсолютно криволичеща политика на правителството на г-н Борисов! При един проект, който има разрешение от Европейската комисия, който има лицензирана площадка, а такива са може би пет в цяла Европа, който има практически готов технически проект, който е на четвърта фаза от одобрение в Агенцията за ядрено регулиране; при наличието към юли 2009 г. на стратегически инвеститор - германската компания RWE - гигантски консорциум, от първия ден това правителство започна да говори, че проектът няма да се прави. Господин Дянков, господин Трайков, в това число и господин Борисов често говореше такива неща.

После заявиха, че „без „Белене" държавата ще фалира, а този, който спре проекта, обслужва чужди интереси и ще бъде национален предател" - цитирам г-н Борисов. Нае се консултант, голяма европейска международна банка, скриха доклада, извадиха манипулации и лъжи за него и взеха на закрито едно решение и подчиниха волята на мнозинството в този парламент на своите политически интереси, които обслужват външни фактори и които обслужват конкретни икономически интереси на други видове производители на електроенергия.

И всички тези 773 хиляди български граждани заявяват: „По такива въпроси, които засягат нашия живот, нашите доходи, сметките, които ние плащаме, които засягат сигурността на България, нейната енергетика, нейното икономическо развитие, искаме допитване. Искаме допитване, уважаеми дами и господа!"

И за разлика от много други подписи, които са събирани през последните 20 години, подписки, внасяни в парламента, крити, неглижирани, искам да съобщя една новина. Тази подписка и факт и в нея има необходимия брой подписи по закон, така че нито правителството, нито парламентът, нито президентът да могат да откажат, да игнорират, да заобиколят, да се изсмеят на волята на българските граждани. Това е нова реалност, с която ГЕРБ ще трябва да се съобрази.

Искам да поздравя всички български граждани и да ги призова на предстоящия референдум, който би трябвало да бъде насрочен след съответните процедури на ГРАО, на Народното събрание и Указ на президента, да вземат активно участие в референдум. Защото това е народовластие! Това е истинска демокрация! Това е отговорът на налаганата от ГЕРБ авторитарна система! Ако не вземем съдбата си в наши ръце, управляващите ще правят каквото си поискат.

БСП, Коалиция за България се гордеем с това, че ние сме много важна съществена част от това гражданско усилие, че се включихме активно с нашата организация, с нашите активисти, които разговаряха с хиляди и хиляди хора по улиците, за да съберат тези подписи. А със сигурност също са разговаряли с над милион и половина български граждани.

Ние искаме да чуем вашия глас - гласът на хората. Искаме да получите информация за различните гледни точки, различните аргументи и вие - българските граждани, да вземете за първи път пряко решение.

Поздравявам българската демокрация, поздравявам българските граждани и вярвам, че първият референдум в съвременната история на България в следващите месеци ще бъде факт, незаобиколим и убийствен за управляващите!

Благодаря ви за вниманието. (Продължителни ръкопляскания.)