Сергей Станишев: Не бива правителството да премълчава нещата днес, за да не се върнат като бумеранг утре

Юли 26, 2012 Новини БСП 0 966

  „Идеята да се премълчават и спестяват редица анализи, за да изглеждат нещата по-добре днес, могат да се върнат като бумеранг утре

 

„Идеята да се премълчават и спестяват редица анализи, за да изглеждат нещата по-добре днес, могат да се върнат като бумеранг утре." Това каза лидерът на БСП Сергей Станишев след края на Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента Росен Плевнелиев. Той беше посветен на терористичния акт във Бургас и критичния доклад на ЕК за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и вътрешния ред.

„В името на консенсуса, на излизането с единна държавна позиция ще спестя някои мои, а и не само мои оценки. Оценки за това- как се стигна до този безпрецедентен терористичен акт", каза Сергей Станишев по повод терористичния акт в Бургас. Той припомни позицията на НС на БСП, че атаката на практика е пробив в системата за сигурност на страната. „По трагичното е, че не чух достатъчно сериозен анализ на причините. Точно заради това настоявах правителството да представи план за действие пред Народното събрание. План как да не се случват подобни трагедии за в бъдеще, а българските граждани да бъдат защитени", заяви Сергей Станишев.

 По разискванията по доклада на ЕК Сергей Станишев разкри, че правителство и опозицията имат корено противоположни становища. „Какво ни каза Брюксел с доклада на ЕК- това правителство няма експертния, политическия и моралния капацитет да приключи механизма за сътрудничество и оценка", изтъкна лидерът на БСП. Според него това се доказва и от факта, че следващият доклад на ЕК ще е в края на 2013 година, което съвпада и с края на мандата на настоящото правителство. „Най- лошата констатация в доклада на ЕК е цялостното впечатление за неспособност да се спазва разделението на властите. Такава оценка България не беше получавала", категоричен е Сергей Станишев.

По думите на лидера на БСП възниква въпросът: Въобще имаме ли демокрация във България?- при условие, че е видимо желанието на изпълнителната власт да подчини съдебната власт в страната и да я превърне в свой придатък. „Те просто искат да действат по целесъобразност, а не по справедливост и по закон", каза още Сергей Станишев.