Сергей Станишев: ГЕРБ притиска кметовете на БСП. Заставаме зад Росица Янакиева

Юли 26, 2012 Новини БСП 0 923

Росица Янакиева: Управляващите да спрат да правят политика на гърба на перничани       „ГЕРБ грубо притискат кметовете на БСП в ущърб на интереса на гражданите

Росица Янакиева: Управляващите да спрат да правят политика на гърба на перничани

 

 

 

„ГЕРБ грубо притискат кметовете на БСП в ущърб на интереса на гражданите. Поредният случай на грубо политиканстване за сметка на гражданите на Перник е исканата оставка на кмета Росица Янакиева."- това заяви председателят на НС на БСП Сергей Станишев. Той е убеден, че по този начин управляващите прикриват собственото си безсилие да изпълнят ангажимените си към възстановяването на пострадалия от земетресението район.  „ГЕРБ организират атаки срещу кмета Росица Янакиева, вместо да я оставят да работи. Правителството не е осигурило необходимите средства за ремонт и възстановяване на домовете на хората. Не е осигурило пари и за възстановяване на обществените сгради- здравни заведения, училища и детски градини."- възмути се Сергей Станишев

    „Управляващите да спрат да правят политика на гърба на перничани", призова и кметът на Перник Росица Янакиева по време на брифинг в НС, даден съвместно със зам.-председателя на ПГКБ Ангел Найденов. До тях в знак на подкрепа застанаха 15 депутати от групата на левицата.

Росица Янакиева бе категорична, че напрежението в Перник нараства, защото месеци след разрушителното земетресение, над 600 перничани продължават да живеят във фургони и палатки. „Фургонът в Перник е лукс и само бързата намеса на държавата може да помогне за подобряване на положението ни", категорична е Янакиева. Тя недоумява защо междуведомствената комисия, ръководена лично от Цветан Цветанов, работи толкова бавно и даде за пример как  8507 перничани са потърсили помощта на държавата, но за момента тя е разгледала  едва 290 молби- одобрени са само 194- останалите имат отказ без да са посочени мотиви.

„Вместо да помагат на хората, управляващите от ГЕРБ си измиват ръцете и спекулират със сумата от 2,7 млн. лева, която е предоставена за общинския сграден фонд, в който са включени повече от 130 сгради- като училища, болници и детски градини"- заяви Росица Янакиева. Тя припомни, че от поисканите 9.5 млн. лева, държавата е дала едва 2,7 милиона. „Причината според чиновниците във фонда е липсата на пари. Няма пари за покриване на щети при бедствия за тази година", разкри кметът на Перник.

Росица Янакиева припомни, че общината подготвя документите на гражданите, но решението на кого да се даде и колко да получи- е единствено и само на междуведомствената комисия. Според нея това не са единствените случаи на неадекватна реакция от страна на държавни органи. „Обидно е, че от 12 000 подадени молби за получаване на социална помощ от 325 лв., досега едва 1800 души са получили парите си", възмути се Росица Янакиева. Тя припомни, че тези помощи се изплащат от Агенцията за социално подпомагане, която е на подчинение на министъра на труда и социалната политика.

Кметът на Перник смята да сезира Брюксел заради неадекватната позиция на управляващите от ГЕРБ, които прилагат двоен аршин към хората в общините, пострадали от бедствия.

„Перник е витрина на безсилието на държавата", каза зам.-председателят на ПГКБ Ангел Найденов. Той призова президентът Плевнелиев да не приема отпуснатите от държавата допълнителни 1 млн. лева за ведомството му. „Що за солидарност е това да искаш 1 млн. лева за бюджета на президентството по средата на годината, при условие че голяма част от тях отиват за пътувания и протоколни разходи", недоумяваше депутатът от левицата.

Според Найденов Перник и регионът се нуждаят от не по малко от 25-30 млн. лева за преодоляване последствията от земетресението. „Въпреки това парите в държавната комисия ги няма. Те вече са изхарчени, а междуведомствената комисия е разгледала едва 2% от случаите, в които хората се нуждаят от помощ", каза още Ангел Найденов.