Министърът на земеделието Мирослав Найденов допринася за повишаването на цената на хляба

Юли 25, 2012 Новини БСП 0 914

„Министърът на земеделието Мирослав Найденов допринася за повишаването на цената на хляба

„Министърът на земеделието Мирослав Найденов допринася за повишаването на цената на хляба."- това заяви председателят на Съвета по селско и горско стопанство и развитие на селските райони към НС на БСП Светла Бъчварова. Според нея покачването на цените на хляба, пшеницата и зърното не е краткотрайна или спекулативна тенденция, а дългосрочен процес, който се случва пред очите на министъра.

Светла Бъчварова изрази притеснението си и от скока в цените на всички продоволствени стоки и отбеляза, че страната ни е с най-висок дял от страните в ЕС по разходи за стоки от първа необходимост. „Всички са наясно, че увеличението на цените на зърното и повишението на цените на тока от 1-ви юли автоматично ще се отрази на поскъпването на всички останали хранителни стоки", обясни още Бъчварова. Тя припомни, че обикновено юлските цени на зърното са най- ниските през цялата година. „В момента обаче цените на зърното в България са най- високите цени, които сме имали от 2000 година насам. 450 лева на тон пшеница е страхотно висока стартова цена", възмути се Бъчварова. По думите й това е с 150 лева повече в сравнение със същия период за миналата година.

Светла Бъчварова предложи на следващия Консултативен съвет по зърното, насрочен за следващата седмица, да се обсъди и вземе решение как да се компенсират земеделските производители за тази невероятна цена на зърното.

В отговор на журналистически въпрос за вариантите пред страната, депутатът от ПГКБ Корнелия Нинова припомни, че скокът на цените е пряко свързан с индексацията на доходите на българските граждани. „От две години БСП предлага увеличаване на доходите според равнището на инфлацията. Абсолютно наложително, в създалата се ситуация, е индексирането на заплати и пенсии", категорична е Корнелия Нинова.