Георги Пирински: Лобисткото законодателство на ГЕРБ отново налага частния над обществения интерес

Юли 25, 2012 Новини БСП 0 1252

„Отново по познатия начин налагате частен интерес с помощта на чисто лобистко законодателство, прокарвано от народни представители, които в момента се проверяват за конфликт на интереси и пет пари не давате за последиците от това, което сте направили", каза зам

„Отново по познатия начин налагате частен интерес с помощта на чисто лобистко законодателство, прокарвано от народни представители, които в момента се проверяват за конфликт на интереси и пет пари не давате за последиците от това, което сте направили", каза зам.-председателят на НС и депутат от ПГКБ Георги Пирински по време на обсъжданите на второ четене промени в Закона за горите. Според него това няма да е само за сметка на депутатите от ГЕРБ, а и за сметка на ски спорта и хората в общините. „Точно за това предложенията ви няма да издържат", категоричен бе Георги Пирински. Депутатът от левицата се обърна към управляващите,  цитирайки опита на Швейцария, Австрия и други алпийски страни. „Трябва да имате предвид, че зад успеха на тези страни стои съгласие между същите тези групи интереси, които виждаме да се сблъскват у нас"- изтъкна Пирински.

„Правителството няма никаква визия, а още по- малко национален план, къде- какво да се случва в нашите гори", категоричен бе депутатът от ПГКБ Пенко Атанасов. Според него предложенията на управляващите отново ще срещнат силен отпор, тъй като в тях липсва визия за развитието на ски спорта, на ски лифтовете, и на туризма в планината. „Трябва обаче и да се спазят всички екологични норми, а вие отново нямате и идея за това. Вие отново сте в задънената улица и никой няма да ви подкрепи по този законопроект", каза още Пенко Атанасов.

Според депутата от ПГКБ Георги Божинов предложенията на управляващите се нуждаят от незабавна корекция, поради разминаването на частния и общественият интерес. „В началния вариант се предвиждаше към групата обекти да се отнесат и ски пистите и ски съоръженията- помните, че това предизвика напрежение в обществото. Според контрапротестите пък за целите на поминъка е необходимо да се развива ски туризмът", припомни депутатът и каза, че това е основната причина за предлагания от него компромисен вариант. Георги Божинов предложи промяна на предназначението без да се заплаща- да се отнася само за национални и общински ски центрове, писти, влекове и лифтове, когато участието на държавата и/ или общините не е по-малко от половината на капитала на дружеството. „Правя това предложение единствено заради развитието на ски спортовете", каза още Георги Божинов.