Михаил Миков: Изгубеното време в политиката се наказва с червен картон

Юли 24, 2012 Новини БСП 0 1567

  Янаки Стоилов: При ГЕРБ корупцията и организираната престъпност достигнаха застрашителни мащаби   „По време на управлението на ГЕРБ корупцията и организираната престъпност в страната достигнаха застрашителни мащаби

 

Янаки Стоилов: При ГЕРБ корупцията и организираната престъпност достигнаха застрашителни мащаби

 

„По време на управлението на ГЕРБ корупцията и организираната престъпност в страната достигнаха застрашителни мащаби. Мащаби, които са видими за всички български граждани. Нещо повече, около 70% от тях смятат, че корупцията и организираната престъпност продължават да растат", заяви зам.-председателят на БСП и депутат от ПГКБ Янаки Стоилов по време на дебатите по 5-тия вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ. Стоилов изтъкна, че точно тези мотиви седят в основата  на искането за вот на недоверие към правителството. „Целта на днешния вот на недоверие е да оцени критично състоянието на сигурността и вътрешния ред в страната. Този вот дава възможност на българските граждани, на българските политически партии да изразят позиция и дори обслужва отново блуждаещи депутати, които ще оправдаят  цената си пред управляващите", каза още Янаки Стоилов. Той цитира част от оценките за България в доклада на ЕК: стратегически пропуски, системни слабости, необходимост от външен натиск за реформи, няма необратимост на реформите, липса на насока на политиката, което възпира напредъка. „Според българските граждани корупцията и политическият натиск са най-тежките проблеми в работата на правораздавателните институции", посочи още Стоилов.

 „Българският народ ще ви каже довиждане, ако не проумеете какво се случи през тези три години в правосъдието и вътрешната политика на страната ни", каза  зам.-председателят на ПГКБ Михаил Миков. Той заяви, че колкото и да се оправдава това правителство с предишните управляващи, трите години от мандата им могат да се считат за изгубени за България. „Колкото и да се оправдавате с правителството на Станишев, Сакскобургготски, Иван Костов- това време е изгубено, а в политиката изгубеното време се наказва с червен картон", категоричен е Михаил Миков.

Зам.-председателят на ПГ на Коалиция за България обърна внимание на почти пълното отсъствие на членове на кабинета в залата. Според него е очевидно отношението на правителството към внесения вот на недоверие. „Очевидно е как вие, господа управляващи, уважавате Народното събрание- виждате, че тук няма почти никой от кабинета, да не говорим за министър-председателя, който цял ден не намери време да дойде в пленарна зала", възмути се Миков.

По отношение на доклада на ЕК Михаил Миков сподели, че големият проблем на управляващите е  неразбирането на посланията в доклада на ЕК. „Днес независимостта на съдебната власт буди силна тревога у нашите европейски партньори. Когато някой от изпълнителната власт започне да нарича съдиите мафиоти, ЕК констатира тежък дефицит на демокрация", убеден е Михаил Миков. По думите му това правителство тотално е изчерпало капацитета си. „Следващото правителство, да се надяваме, ще положи повече усилия за напредък, който да заличи пораженията в сектора на вътрешния ред и правосъдието, нанесени днес", заключи Михаил Миков.