Сергей Станишев: Правителството вече няма подкрепата нито на гражданите, нито на Европа

Юли 24, 2012 Новини БСП 0 974

„Правителството на Бойко Борисов вече няма подкрепата нито на държавите-членки на ЕС, нито на ЕК, а Шенген става все по- далечна цел за Бългаария", категоричен бе лидерът на БСП и президент на ПЕС при представянето на мотивите за 5-тия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ

„Правителството на Бойко Борисов вече няма подкрепата нито на държавите-членки на ЕС, нито на ЕК, а Шенген става все по- далечна цел за Бългаария", категоричен бе лидерът на БСП и президент на ПЕС при представянето на мотивите за 5-тия вот на недоверие срещу правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ. По думите на Станишев, не само хората в страната, но и ЕК е вдигнала ръце от правителството, а доказателство за това е фактът, че следващата оценка на Брюксел ще е чак след 18 месеца. „Вместо механизмът да отпадне- ЕК го направи безсрочен, за което основна заслуга има правителството на Бойко Борисов и ГЕРБ", обясни Сергей Станишев.

Лидерът на БСП припомни и конкретни цитати от оповестения преди седмица доклад на ЕК за напредъка на страната ни в областта на правосъдието и обществения ред. „Цялостното впечатление от доклада на ЕК е за тотална невъзможност за спазване на разделението на властите в страната. Отбелязан е и колосалният натиск на политици върху съдии и прокурори", припомни Сергей Станишев. Той е убеден, че правителството на Борисов и ГЕРБ  системно неглижира българските институции. „Днес е подкопан фундаментът на българската демокрация и няма как да подминете този факт сякаш нищо не се е случило!", каза още Сергей Станишев.

По думите на лидера на БСП тотално различен е и езикът на самия доклад. „Днес той не е технически, той не е експертен, той е политически! Език, който показва, че докладът е писан с много ясни политически оценки и последствия за България", изтъкна Сергей Станишев. Той счита, че никога досега в доклади на ЕК не е имало толкова тежки констатации за България.

Заради всички тези мотиви, лидерът на БСП Сергей Станишев призова днес всички депутати за вот на недоверие. Да покажат с гласа си - справя ли се ГЕРБ, или не. „Който вземе неутрална позиция, той подкрепя ГЕРБ",  предупреди Сергей Станишев.