Сергей Станишев: Без АЕЦ „Белене” сметките за ток ще са непосилни за българите

Юли 23, 2012 Новини БСП 0 1377

„Без АЕЦ „Белене" сметките за ток ще са непосилни за българите

„Без АЕЦ „Белене" сметките за ток ще са непосилни за българите. Този, както и много други доводи „ЗА" или „ПРОТИВ" трябва да бъдат чути на национален референдум по проекта „Белене". Защото никой не може да си позволи- да не чуе волята на българските граждани."- това каза лидерът на БСП Сергей Станишев по време на разговор за съдбата на българската ядрена енергетика в социалната мрежа Фейсбук. В продължение на час и четвърт, българи от всички части на България и света зададоха стотици въпроси към Сергей Станишев. Той успя да отговори лично на едва 30 от тях, но обеща и писмен отговор на тези, които не са получили отговор на въпросите си. Председателят на БСП отговаряше във Фейсбук под зоркия поглед на 20 национални медии, които също го обстрелваха с въпросите си.  

В коментар към въпрос за цената на проекта- Сергей Станишев обясни, че колкото повече се отлага проектът АЕЦ „Белене", толкова по-скъп ще става той. „Правителството постоянно лъже и манипулира с данните за цената на централата. Това е един от най-евтините проекти на атомна електроцентрала в света", разкри лидерът на БСП. Станишев счита, че намеренията на  управляващите да изграждат  7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" с единия реактор от АЕЦ „Белене", освен че ще отнеме много години е и финансово необосновано. Той се обоснова с факта, че разходите за инфраструктурата на 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй" ще е по-скъпа от 2-та реактора за АЕЦ „Белене".

         В отговор на въпрос за финансирането на проекта- Сергей Станишев отбеляза, че строежът на АЕЦ „Белене" не се финансира от държавния бюджет, а от НЕК. По време на предишното управление е бил избран и стратегически инвеститор- немската компания „RWE", която е трябвало да притежава 49% от централата, но през 2009г. е била изгонена от правителството на Бойко Борисов. „Да вземеш решение на тъмно, да криеш доклада на HSBC и да бягаш като дявол от тамян от отговора на конкретни въпроси, само и само да не се разбере истината! Истината, че в доклада на HSBC ясно се казва, че проектът е икономически изгоден за България!", възмути се Сергей Станишев. Според лидера на БСП решението на правителството обслужва външнополитически и конкретни икономически интереси. Той изрази опасения, че ако не бъде построена атомната електроцентрала в Белене, може да бъде реализиран конкретен натиск за финализиране на проекти за добив на шистов газ.

В отговор на въпрос за ползата от проекта и потенциалните разкрити от него работни места- Сергей Станишев заяви, че ако строителството продължи незабавно, АЕЦ „Белене" ще създаде между 5 и 10 хиляди работни места само в процеса на изграждане. „Двойно повече ще са работните места в производствата, които ще са свързани със строителството. Защото за последните 25 години България няма по-голям български мега индустриален проект", убеден е лидерът на БСП. Той припомни и факта, че точно стратегическото значение на проекта е извело на преден план сигурността като водещ аспект. „АЕЦ Белене издържа на земетресение до 9-та степен по скалата на Рихтер и директен удар със самолет „Боинг", припомни  Станишев.

По отношение на подписката за иницииране на референдум за АЕЦ „Белене", лидерът на БСП бе категоричен, че се БСП се стреми да събере максимален брой подписи. „Аз вярвам, че подписите ще са бъдат над 700 000. Очакваме гигантски натиск над проверяващите органи, а ГЕРБ ще се опитат да изкарат подписите под необходимия брой от 500 000хил.", отбеляза Станишев. „Ние целим  за първи път в България да се чуе пряката воля на гражданите и няма как да бъде игнорирана волята на толкова много хора", допълни той. Лидерът на БСП посочи, че в разговорите си с хората, докато е събирал подписи за Белене, те са му споделяли, че се подписват защото: искат да бъде построена атомната електроцентрала, защото били против Бойко Борисов и просто защото искат да изразят своята гражданска позиция. „Никой не може да откаже волята на българските граждани да бъде чута", убеден е лидерът на социалистите.