Евгений Желев: 5 млн. лева за Пневмофтизиатричния диспансер в Шумен ще бъдат преведени до два месеца

Мар 06, 2009 Новини БСП 0 1877

5 млн

5 млн. лева за Междуобластния диспансер за пневмофтизиатрични заболявания със стационар в Шумен ще бъдат преведени до два месеца. Това заяви при посещението си в Шумен министърът на здравеопазването д-р Евгений Желев, който е в града в рамките на започналите обиколки из страната на представители на БСП, министри и зам.-министри. 2 млн. лева от предвидените средства са за довършване на пристрояването и реконструкцията на диспансера, започнали в края на 2007 година, а с останалите 3 млн. лева ще се закупи обзавеждане и оборудване за лечебното заведение.

Министър Евгений Желев пое ангажимент за отпускането на средствата при първото си посещение в Шумен през миналото лято, а на заседанието си на 6 ноември Общински съвет-Шумен реши да отстъпи на държавата 51 % от капитала на диспансера. Така срещу 5 млн. лева Министерството на здравеопазването придоби 3111 дяла от медицинското дружество, оценено на 10 435 000 лева, което дотогава беше 100 % общинска собственост. На едно от последните си заседания правителството реши средствата да бъдат отпуснати. Министър Евгений Желев разгледа днес строителството на новата сграда на лечебното заведение, след което се срещна с колектива му.

Днес министър Желев посети и Многопрофилната болница за активно лечение (МБАЛ) в Шумен, където представи новият прокурист на болницата д-р Валентин Семков.