Консолидация на партията и новаторство ще са посланията на 47-ия конгрес на БСП

Nov 11, 2008 Новини БСП 1 2038

Консолидация на партията и новаторство – това са двете послания, които 47-мият конгрес на БСП трябва да излъчи към обществото

Консолидация на партията и новаторство – това са двете послания, които 47-мият конгрес на БСП трябва да излъчи към обществото. С тези думи секретарят на БСП Антон Кутев обобщи подготовката на предстоящия конгрес. По време на днешната пресконференция той заяви, че са приети всички документи за предстоящия конгрес на БСП. Партията е единна и ще влезе единно в следващото управление, заяви Кутев. По думите му отчетно-изборната кампания партията е показала, че разделение в БСП няма. БСП продължава да съчетава и традициите с обновлението. Кутев заяви, че и тази година, подобно на предишните, около 15% - 20% от състава на партията е обновен.

В рамките на подготовката на нов мандат ще започне разработката на нови и адекватни политики на БСП, каза още секретарят на партията. Той припомни, че икономическата криза засегна България много по-малко отколкото други държави в резултат на стабилната финансова политика на правителството.

Провалът на ГЕРБ в редица и политики, и места в България също са били обсъдени на днешното заседание на ИБ на ВС на БСП. Има случаи в цялата държава, които показват, че политиките на ГЕРБ, както всички очакваха, вече започват да се провалят, категоричен беше Кутев. Като примери той посочи скандала с корупцията в Столична община и отстраняването на Велизар Стоилов, подадените сигнали за корупция и за недобре проведени обществени поръчки в Асеновград, решенията на  съда, които уличават ГЕРБ в купуване на гласове. В Пловдив ГЕРБ е извън властта, каза още Кутев. По думите му  аурата, с която излизаше неформалният лидер на партията досега за борец с корупцията, за човека, който налага нови правила, очевидно се проваля. Това според нас изнервя формалните и неформалните лидери на ГЕРБ. В резултат от всичко това е тази реторика на обидени и на хора, които имат забележки към поведението на БСП, коментира Кутев. Той коментира и питането на общинския съветник на БСП в София Петър Курумбашев, което беше спряно в СОС и не беше допуснато до сесия, защото съдържало обидни квалификации. Аз ще ви размножа това питане и ще видите, че тук обидни квалификации няма, да не говорим, че е несравнимо с това, което говорим, тук няма обидни квалификации, категоричен беше Кутев.

Секретарят на ИБ изрази и разочарованието си от профанизацията на политическия дебат в страната. Посоката на това профанизиране е едностранна и започва от ГЕРБ, категоричен беше Кутев и добави, че терминът „мутризация” не може да се сравнява с квалификациите, които са давани за членовете на БСП. Не приемаме обвинението, че БСП е политическата сила, която сваля нивото на дебата. Напротив, очевидни бяха нашите стремежи да призовем към друга форма на дебат, каза още Кутев.

На днешното заседание на ИБ на БСП са били обсъдени и протестите в страната. В част от тези протести може би има и политическа намеса, заяви Кутев. Според него протести в една демократична държава винаги има и въпросът е в каква степен правителството е направило всичко възможно за решаването на едни или други проблеми. Никога досега в селското стопанство не са се давали толкова много помощи, колкото тази година, категоричен беше Кутев. По думите му направеното досега за селското стопанство не е малко, но има все още какво да се свърши.

 

 

 

 

Пресконференция

след редовно заседание на ИБ на ВС на БСП

 

 

Жанет Пашалиева: Здравейте колеги, приключи заседанието на ИБ. С най-важните акценти от обсъжданията и политически изводи - Антон Кутев, заповядайте г-н Кутев.

 

Антон Кутев: Всъщност това беше едно от кратките ни заседания. Две или три точки има, които разгледахме, една от тях касае основните документи за Конгреса.  В края на краищата бяха приети комисиите, т.е. на практика сме приели и всички необходими документи за Конгреса, почти всичко е ясно – ръководно органи, комисии – по мандата, по избора и т.н. Ясни са и двете основни послания, които трябва да излъчи Конгреса, чисто политически, и за които работим и това са очевидната консолидация на партията, която беше направена и в анализа на отчетно-изборната кампания до момента. Общо-взето анализът, който се правеше от орготдела, който беше представен днес за обсъждане, говореше, че досегашната отчетно-изборна кампания показва консолидация на партията. Следващото послание, което би трябвало да излезе от този Конгрес е новаторството, но не от гледна точка на подновяване на състава. Горе-долу до момента излизат около 50 сменени общински председатели от БСП, от общо около 300, което значи, че около 15-20% е обновяването на състава. Това е приблизително същото, както и в предишни години, не можем да говорим, че има промяна в темповете на обновление. Спазват се в принципите на съчетаването на  традициите с обновлението. Най-важното от тук нататък е посланията, които ще се излъчат от този Конгрес да не бъдат насочени само към БСП, само към нашите членове и симпатизанти, ще се стремим да ги отворим най-много към обществото. 

В края на краищата ние очевидно дължим един отговор на цялото общество за това как е протекло нашето управление. Разбира се, трябва да се подчертаят не малкото успехи на управление, дължим и отговор и за нещата, които не сме успели докрай да направим.

Бюрото направи констатация за това, че във връзка със световната икономическа криза пред социалдемокрацията в света се отварят доста големи пространства. Това, разбира се поражда и нови отговорности и ангажименти за Българската социалистическа партия. В рамките на подготовката ни за нов мандат ние вече започваме разработката на нови, адекватни на ситуацията политики, които касаят, разбира се, и изхода от кризата.

Един от въпросите, които разгледахме касаеше и провала на ГЕРБ в редица и политики и места в България. В края на краищата след скандала с корупцията в Столична община и с отстраняването на Велизар Стоилов очевидно нервите на формалните и неформалните лидери на ГЕРБ вече не издържат, а имаме редица случаи в цялата страна, които показват, че политиките на ГЕРБ, както всички очаквахме вече започват да се провалят. Говорим за това, че в Асеновград бяха подадени сигнали за корупция и за недобре проведени поръчки, обществени поръчки, т.е. договори, които са правени за стойности под 50 хил., в които са намесени фирмите на заместник-кмета. Знаете какво стана там, зам.-кмета си подаде оставката, а кмета не му я прие. Имаме факта, че на практика в Пловдив ГЕРБ е вече извън властта. Имаме факта, че има вече решения на съда, които уличават вече недвусмислено ГЕРБ в купуване на гласове. Т.е. вече всичката тази аура, с която излизаше неформалния лидер на ГЕРБ за борец с корупцията,  човекът, който налага нови правила, очевидно се проваля. Това, според нас изнервя формалните и неформалните лидери на ГЕРБ. Резултатът от всичко това е тази реторика на обидени, и на хора, които имат забележки към поведението на БСП. Искам да ви дам няколко примера – един от тях е изказването на Бойко Борисов от 08/10, в които хората и ръководството на БСП са наречени „за тези негодници”, това е точната дума, цитирам, там има определения като „лъжци” и „измамници” и т.н.

Питането на Петър Курумбашев, което беше спряно в СОС и не беше допуснато до сесия, защото съдържало обидни квалификации. Аз ще ви размножа това питане и ще видите, че тук обидни квалификации няма, да не говорим, че е несравнимо с това, което говорим, тук няма обидни квалификации. Включително това, че си говорим за мутризация в политиката, което лидерите на ГЕРБ свързват със себе си. Първо не смятам, че подобен термин няма място в политическата физиономия на ГЕРБ, но не смятам, че този термин може да има каквото и да е общо с досега изброените определения – тези негодници, лъжци, измамници, единствения шанс е да ги ометем и ще ги ометем; Петър Димитров обича да се пъчи по телевизията, питайте си го него и т.н. Много е важно да разберем, че политическият дебат в държавата наистина се профанизира ужасяващо  и нашето мнение е, че посоката на това профанизиране, за съжаление е едностранна – очевидно всичко това започва от ГЕРБ. Бихме искали със сигурност да повишим нивото на дебата и да го променим мястото, на което то се намира. Не приемаме обвинението, че БСП е политическата сила, която сваля нивото на дебата, напротив, очевидни бяха нашите стремежи да призовем към друга форма на дебата. Към това са насочени предложенията от младежката среща преди няколко дена, към това беше насочено и предложението на председателя на нашата партия отпреди месец – към дебат с Бойко Борисов по съществените теми на обществото. Искам да ви напомня, че това предложение беше, за да се направи дебат за това как се управлява България върху важните теми. Това не може да бъде и не бива да бъде дебат за София. На нас ни се струва, че от последната кореспонденция, която малко тромавичко върви с ГЕРБ неформалния лидер на  ГЕРБ не е разбрал точни логиката на този дебат. Надяваме се, че все пак той ще се осъществи.

Аз ви казах, че дневният ред беше чисто организационен, мисля, че няма какво друго да ви кажа, ако имате въпроси.

 

БТВ – Марина Цекова: Бюрото обсъди ли надигащите се протести на работниците от Кремиковци, зърнопроизводители и млекопроизводители?

 

Антон Кутев: На това Бюро Петър Димитров не присъстваше, предполагам, че е извън държавата. Част от тези проблеми бяха обсъдени, не сме взимали решения по тези въпроси. В края на краищата ние знаем, че Кремиковци е едно предприятие  с проблеми, не от вчера. Неведнъж сме коментирали възможностите за решение в Кремиковци, знаете че преди около десетина дена беше взето едно решение за това държавния резерв да купува част от продукцията, за да се търси възможност за изплащане на част от заплатите. Така или иначе в момента аз не мога да поема такъв ангажимент за решението, това си е въпрос за министъра на икономиката. А относно протестите – в края на краищата протести в една демократична държава винаги има, нито едно правителство оттук нататък няма да се освободи от това. Въпросът е до каква степен правителството съвестно и компетентно е решавало един или друг проблем.

Аз смятам, че по отношение на селското стопанство трябва да сме наясно, че никога в селското стопанство досега не са се давали толкова много помощи, включително и европейски пари, колкото е било през тази година – с ясното съзнание, че това е недостатъчно и с ясното съзнание, че има още много неща, които биха могли да бъдат направени, трябва да си дадем сметка, че в част от тези протести може би има и политическа намеса. Оттам нататък се надявам на компетентна намеса на администрацията за отзвучаването на проблема.

 

в. Стандарт – Боряна Йотова: Кое даде знак за конфронтация на партията? Отказва ли се БСП от промените, които прие по време на Съвета на коалицията и още не е реализирала?

 

Антон Кутев: Аз съм съгласен, че вие като медии и може би обществото като цяло не могат да формулират откъде идваше точно това. През цялото време търсихте всякакви форми на разделение в БСП, които можехте да забележите. Точно това е извода – че разделение в БСП няма. И това е нещо, за което ние си говорихме през цялото време, това е очевидно. Значи, ние имаме не повече от две или три организации в момента, в които е имало сериозни конфликти по времена конференциите, това е повече от нормално. Никога не е имало отчетно-изборен цикъл в БСП, в който да не се случват, и факта че в момента кризисните ситуации са много по-малко от предишни години. Разбирането на партията, че преди големи избори не се правят сериозни промени, очевидно. Т.е. това е разбиране не само на ръководството, а то е дълбоко в партийните редици, което довежда до този извод за консолидация на партията. Колкото и да търсим съвсем умишлено разделението вътре, практически то умишлено търсено просто не може да бъде намерено. Доколкото разбрах има някакви проблеми в момента в Хасково, имаше още две-три организации, в които се видяха пропуквания на единството, но това са локални, които могат да бъдат избегнати, които в никакъв случай не минават на национално ниво. И този извод, наистина за консолидация и единство и той трябва да бъде публично оповестяван по простата причина, че това е факт.

Аз наистина се опасявам, че голяма част от медиите се опитват да се заиграват с така да го кажем, пукнатините, които биха могли да излязат в БСП и наистина чисто политически, че нямаме противоречие на национално равнище, партията е единна и че тя ще влезе в следващите избори единно и без конфликти. За политиките никой не се е отказал от политиките, които водим до сега. Но за последните два месеца рамките на световната криза има очевидни промени. Тоест ние трябва да бъдем адекватни на това, което се случва.

Все пак ние трябва да подчертаем, че икономическата криза засегна България доста по- малко отколкото други държави и това е изключително логично. За мен е изключителен резултат от много стабилната финансова политика на правителството през последните години. Аз бих казал не само на това правителство. Финансовата стабилност датира не само от това правителство, но и от предишното. Много логично е това, че в България кризата не се изразява по същия начин. Аз смятам, че каквито и изражения да има тази криза в нашата държава, те няма да бъдат финансови, а ще бъдат икономически.сигурно ще се получи забавяне в икономическия растеж. Сигурно ще имаме някакви форми на затруднение в цели отрасли. Категорично те не могат да бъдат финансови. И категорично на този етап правителството приема предизвикателствата на кризата.

Друг е въпросът, че кризата се развива, че ние трябва да предлагаме адекватни политики и точно за това говорим. Досегашните решения са добри. Ние трябва обаче да продължим чисто по отношение на разширяването на територията на социалдемокрацията. Повече държава, повече регламентация. Друг е  въпросът до къде. Тоест готови ли сме ние като БСП да отговорим на практическите въпроси до къде трябва да стигне регламентацията.  Как трябва да бъде въведена тя? За това говорим. За разширяване на тази политика, за разширяване ролята на социалдемокрацията в съвременния свят.

 

Жанет Пашалиева: Списание ТЕМА, после в-к Труд

 

сп. Тема - Йордан Мичев: Смятате ли, че има сблъсък на поколенията в БСП преди конгреса на партията? И вторият ми въпрос е какви според вас ще бъдат новите политики на ГС на БСП след ГК на организацията в София?

 

Антон Кутев: За сблъсък на поколенията не може да се говори. Ние имаме механизми, които работят. Естествено, че във всяка структура има апаратен сблъсък. Това са обаче сблъсъци на това как се определя един вот. Когато говорим за едно мнозинство, напълно е логично, че на една партийна конференция едно мнозинство се налага по определени механизми. Това обаче не може да се счита за политически сблъсък. Това е сблъсък на определеното мнозинство. Според мен поне трябва в партийната йерархия да се прави разлика между партийно противопоставяне и противопоставянето, което е приоритет на определен изборен механизъм.

Аз считам, че в огромната част от случаите ние нямаме политически противопоставяния, а имаме противопоставяне на основата на изборния механизъм. Това, че едни хора са избрани, а други не са. Естествено, че говорим и за политики и различия в политиките. Тия обаче разговори по отношение на политическите противопоставяния, те се решават по регламентирания ред, те се решават в съответните Изпълнителни бюра. Там ние нямаме сериозна конфронтация. Конфронтация има на основание на апаратните игри, тоест там където един е спечелил, а друг е загубил. Това е нормално за един политически механизъм. Така, че изводите за мен са категорични и аз не искам и нямам съмнения в това. Друг е въпроса какво очаквам от градската организация.  В края на краищата аз не очаквам, че ще има сериозни колизии по време на ГК на БСП в София. Вие знаете, че минаха почти всички общински конференции. От доста места тези конференции минаха без сблъсъци. За мен статуквото в градската организация в момента се препокрива, но не очаквам да има промени в организацията на този етап. Това не е обсъждано от ИБ и затова мога да изкажа само своето собствено мнение.

 

Жанет Пашалиева: Красина, заповядайте

 

в. Труд - Красина Кръстева: Кои са предложенията за комисията по избора? Кога ще заседава ВС на БСП?

 

Антон Кутев: Комисиите, които в момента се предлагат нямат шефове. Тоест има състав на комисиите. Комисия с 32 души, които са по азбучен ред и комисия по избора е по същия ред.Пленум трябва да има но аз не мога да кажа кога. Предполагам, че той ще бъде следващата седмица.

 

Жанет Пашалиева: Веселина Гарчева, заповядайте.

 

в. Сега - Веселина Гарчева:  Ще се кандидатирате ли за председател на ГС на БСП – София?

 

Антон Кутев: Честно казано аз не знам да е имало издигане на моята кандидатура. И категорично на този етап аз смятам, че ще имам по скорошен проблем дали ще стана изобщо член на ГС на БСП. Така, че аз сега имам просто по други проблеми от това да оглавявам градската организация.

 

МСАТ -  Мануела Манолова: И от БСП и от ГЕРБ заявиха, че дебатът се профанизира и въпреки това нищо не се променя. Защо?

 

Антон Кутев: Аз мисля, че доста деликатно и подробно се опитах да обясня защо това не се случва. Нали разбирате, че ние изпадаме в терминологични, а не в принципни противоречия. За мен важното противоречие е на къде ще тръгне България в следващите избори. Ние в момента защитаваме нова програма на партията. Срещу нас стой една друга програма, на най- голямата политическа сила в дясно ГЕРБ. В онази програма категорично пише, че трябва по- малко държава Държавата трябва да се свободи от всичко, данъците трябва да бъдат намалени до абсурдни нива. И във същото време трябва да има социални програми, които не е наясно от къде ще дойдат.

Тоест ние в момента трябва да направим реалният дебат и той е какво е лявото и какво е дясното в тази държава. Какво предлагаме ние като социалдемократи и какво стой срещу нас като десни. Кое то тези неща е по- доброто. Ето това е дебата, който трябва да водим, но ние още не можем да го започнем. Тоест вие сте свидетели, че аз от един месец се опитвам да наложа където мога тезата, че трябва да се постави въпросът какво говори едната и другата програма. А вместо това си говорим за какво е обидена ГЕРБ. Ние говорим за това, че пред последните няколко дни ние говорим как 101 организации на ГЕРБ щели да изпратят писма, че са обидени от мутризацията в политиката. Но нали разбирате, че ако решим да се обиждаме срещу думите- тези негодници. Ами ние можем да съберем 200 000 писма защото имаме 200 000 члена. Всичкото това за нас е причината за профанизиране на дебата и ако ние минем на един дебат за това какво е ляво и какво е дясно тогава ще минем на политическо ниво. За последната една година дебата започва да влиза на чисто такива- дали бил циркажия, дали бил… Това са едни неща, които не са основата. Ами аз ако трябваше да се обиждам като за мен е казвал, че ние сме шпингари и смърфове. Ами аз тогава трябваше никога да не престана  да се обиждам. Нека да спрем с тази терминология и да започнем да се занимаваме с истинските политики

 

Жанет Пашалиева: Вие имахте въпрос. Медиапул.

 

Медияпул - Таня Петкова: Овчаров каза, че този дебат в момента е вреден за БСП, защото не е настъпила предизборната битка.

 

Антон Кутев: Аз не смятам, че този дебат е вреден. Аз смятам, че идва един момент, в който става ясно какво се предлага. Не мисля,че конкретно БСП и обществото може да загуби от това. Със сигурност трябва да си изясним позициите кой на къде тръгва и дали ги има тези позиции. Дори аз си мисля, че ние се хвърляме в тази терминология и различни спорове по простата причина, че някак си няма оценка. Хората не са добре запознати с нашите програми. Може би те нямат интерес за това. Смятам, че когато медиите не го отразяват, те не намират съответния интерес в това. Може би има не достатъчна информираност в обществото за това какво е лява и дясна програма и с какво тя е важна за хората. Сигурно има и такива неща. Факт е , че този разговор не може да бъде вреден. Тоест колкото повече говорим какво искаме ние от политиката. Какви задължения ние имаме? Защо хората на България ще живеят по- добре през идната година и за това как всичкото това ще се случи. И за това кой е реалния дебат. Този дебат няма как да не бъде полезен за обществото. Аз за себе си съм сигурен, че в нашето общество има глад за реален политически дебат, а не за това празнодумие, с което се занимаваме през последната една година.

 

Жанет Пашалиева: Цвета от Ре- ТВ и после Марина Цекова от БТВ.

 

РеТВ - Цвета Младенова: Какъв е смисъла ръководството на БСП да обсъжда провал на друга партия, вместо да се занимава с позитивни обяснения за лява политика?

 

Антон Кутев: Така или иначе ние сме въвлечени в някакви обществени спорове. Тоест ние перманентно сме въвлечени в обществени спорове. За съжаление една от дискусиите е колко е обиден формалният или неформалният лидер на ГЕРБ. По повод на стачките и протестите. Аз може би не бях достатъчно ясен преди това, но със сигурност никой не е казал, че в министерство на земеделието не се мисли за всички проблеми на хората. Друг е въпросът каква част от тези хора имат професионални, а не политически искания.

Аз не съм специалист в това и не мога да кажа до каква степен исканията на определени земеделци са възможни и изпълними. Това, което знам е, че никога до сега в нашата история не са давани толкова пари за селското стопанство колкото през тази година. Сигурно има механизми да бъде дадено и повече, но това е въпрос на конкретни преговори.

Вие много добре знаете, че протестите на фермерите започнаха от преди една година. Това означава, че те са получавали по малко пари или са били зле организирани или не са били на достатъчно ниво на гражданско съзнание за да си потърсят правата. Важното е да решим политически как стоят нещата, а те са. За селското стопанство сега се отделят много повече пари отколкото в предходни години. Със сигурност е недостатъчно. Трябва да се работи повече, но и достатъчно е направено в тази сфера. И би било почтено от страна на тези хора в тази сфера, които протестират да си дават сметка за направеното, защото то е в тяхна полза.

Жанет Пашалиева: Последен въпрос.

 

БТВ - Марина Цекова: Имате ли усещането, че колебанието за столичното парно не е пак част от играта на Столична община срещу правителството?

 

Антон Кутев: Аз не знам за столичното парно дали е така. Това, което знам обаче е, че това е един механизъм за притискане не длъжниците на парното и ако това е подобно занимание в рамките на този механизъм става очевидно, че длъжниците на топлофикация- София са една от причините да не се пуска парното. Това за мен  е един механизъм, които не знам до колко е почтен, но може да бъде полезен. Аз бих предпочел да разглеждам този механизъм от тази му гледна точка. Топлофикация има доста по- добра събираемост през тази година. Тя се дължи на скандалите, които възникнаха между нея и Булгаргаз. Очевидно, че Булгаргаз има своите проблеми поради високата цена на газта. В края на краищата е важно в държавата да излезем на чисти пазарни механизми. Трябва да се пресече дотацията на определени комунални услуги.  За мен ако цялата тази игра доведе до съживяване на Топлофикация- София аз съм склонен да я подкрепя.

 

Жанет Пашалиева: Колеги, благодаря ви.