Сергей Станишев: Първият български референдум ще бъде голяма победа за демокрацията ни

Юли 21, 2012 Новини БСП 0 1187

„След 23 години, първият български референдум ще бъде голяма победа за демокрацията ни

„След 23 години, първият български референдум ще бъде голяма победа за демокрацията ни."- това каза лидерът на БСП Сергей Станишев на заседание на НС на БСП днес. Той даде актуална информация за хода на подписката за свикване на референдум за  АЕЦ „Белене" и припомни, че тя ще бъде внесена в НС в края на следващата седмица- на 27.07.2012г. По думите му БСП ще събере над 700 000 подписа за провеждането на референдум за бъдещето на АЕЦ „Белене", защото трябва да бъде осигурен достатъчен резерв от подписи, за да може подписката да бъде необратима за управляващите.

Сергей Станишев припомни, че управляващите от ГЕРБ със сигурност ще се опитат да се избегне референдумът и затова ще се правят опити да обявят част от подписите за невалидни. „Наясно сме, че ще има огромен политически натиск върху ГРАО, върху хората, които проверяват, за да се шкартират не малка част от подписите. За това гоним по-висок брой подписи, за да може волята на стотици хилядите български граждани да бъде чута, а не пренебрегната", категоричен е лидерът на БСП.

Според заместник- председателя на партията Димитър Дъбов до момента БСП е събрала над 620 000 подписа, а коалиционните партньори от формата „Коалиция за България" близо 60 000. Други 10 000 подписа са били осигурени от ВМРО. Дъбов припомни, че подписи събира и партия АТАКА, но все още няма информация, каква е тяхната цифра. Зам.-председателят на БСП припомни, че има съревнование по събиране на подписи между отделните области, което за момента се печели от област Видин. Следват я областите Смолян, Кюстендил и Перник.

По отношение на Дома-панорама на връх „Бузлуджа", НС на БСП взе решение за се проучат възможностите за възстановяването му с цел превръщането му в панорама на социалистическите идеи и национално-освободителното движение в България. Заради това НС на БСП ще удължи срока на проучване на всички юридически, строително-технически и финансово-икономически проблеми, както и ще потърси партньори за реализация на идеите на партията. За целта НС на партията прие решение за създаване на работна група, в която са имената на зам.-председателя на партията Янаки Стоилов, на секретарите на БСП Бойко Великов, Кристиян Вигенин и на говорителя. на НС на БСП- Ангел Найденов. В групата са още- членовете на ИБ Деница Златева и Явор Гечев, както и депутатите от ПГКБ Димчо Михалевски и Петър Мутафчиев. На екипа се възлага и привличането на експерти, както и провеждането на широка обществена дискусия по темата.