Декларация на ПГКБ

Юли 20, 2012 Новини БСП 0 1123

  ДЕКЛАРАЦИЯ   на Парламентарната група на Коалиция за България относно терористичния акт на летище Бургас, прочетена от зам

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

на Парламентарната група на Коалиция за България

относно терористичния акт на летище Бургас,

прочетена от зам.председателя на ПГКБ Ангел Найденов

 

 

Уважаема г-жо председател,

Уважаеми г-н министър- председател,

Уважаеми дами и господа народни представители,

 

В сряда на 18 юли на летището във Бургас беше осъществен един тежък терористичен акт, който превръща в реалност една кошмарна действителност, малко позната до днес на българското общество.

За съжаление в резултат на този акт има и жертви, има и ранени.

Вчера парламентарната група на Коалиция за България прецени, че е необходимо да се прояви сдържаност, балансираност, да се демонстрира единство, консолидация на институциите и на политическите формации в българския парламент пред лицето на насилието и жестокостта.

Ние се въздържахме във вчерашния ден от изявления, участвахме във формирането на парламентарната декларация и подкрепихме декларацията на Народното събрание, приета за щастие, единодушно.

Но и днес уважаеми дами и господа народни представители, всички ние сме длъжни още веднъж да обсъдим категорично и да отхвърлим терористичните атаки срещу невинни хора.

Длъжни сме да кажем, че няма извинение за подобна жестокост, в резултат на която се отнема човешки живот и здраве на хора, и се причинява мъка и страдания.

Длъжни сме и още веднъж да изразим своите съболезнования към близките на загиналите и своята съпричастност към преживяното от пострадалите.

България, уважаеми г-н министър- председател, уважаеми дами и господа народни представители, вече не е същата. Не е същата не само заради това, че сред жертвите и пострадалите има и български граждани. Не е същата, защото на наша земя беше осъществен един чудовищен акт срещу мирни граждани на държавата Израел. И днес трябва да изразим нашата силна тревога и безпокойство за сигурността на хората, за съжаление, вследствие на подценяване на рисковете и сигналите за заплаха пред националната сигурност на Република България. Тревогата ни е предизвикана и вследствие на една, често пъти, небалансираната политика на българското правителство, която изложи на опасност българските граждани и националната сигурност на Република България.

Изниква серия от въпроси. Например, разполагаше ли българското правителство, респективно българските служби, с каквато и да е предварителна информация или сигнали за възможни терористични атаки в България? Каква е оценката на нашите служби за сигурност и какво е предприето, ако в тази оценка се съдържат изводи за наличие на рискове и заплахи за сигурността на България?

И още. В състояние ли са службите да отговорят на съвременните заплахи и нетрадиционните предизвикателства не само за България, но и за съвременния свят.

 

Това уважаеми дами и господа, са въпроси не за конюнктурна употреба, за партийни дивиденти или от гледна точка на популизъм.

 

Необходим ни е честен и обективен анализ, защото без него няма да извлечем поуките, които следва да извлечем от терористичния акт на 18 юли. Поуки, които са ни необходими, за да засилим сигурността на българските и чуждестранните граждани на наша територия.

 

Уважаеми дами и господа, господин министър- председател, сега е необходимо българските власти чрез бързи и адекватни професионални действия да върнат увереността на хората в способността на държавата да защити живота и здравето им и вие г-н министър- председател имате нашата готовност и нашата подкрепа за това.

Необходимо е чрез конкретни мерки и усилия за разкриване на извършителите нашите компетентни органи да убедят и българската, и международната общност в своя капацитет.

Тук всъщност трябва да добавим, че ни е необходим един много сериозен анализ на досега осъществяваните промени и реформи, за да видим до какво доведоха те. Увеличиха ли те техните способности и техните възможности или напротив- разпиляха и малкото, което беше останало.

Необходимо е да възстановим много бързо убеждението, че България е сигурна страна, в която чуждестранните туристи на се посрещат с взривове. Подкрепяме развитието на отношенията, искам да добавя, с държавата Израел, но това не бива да води до усложняване и влошаване на отношенията с арабските държави. Това е в интерес и на българските граждани, включително и на тези от еврейската общност в България.

Но днес, уважаеми дами и господа народни представители, трябва да кажем и още нещо - има извършен терористичен акт на наша територия и това означава, че има пробив в системата за сигурност и в мерките за безопасност. Има и виновни, има и персонално отговорни. И това тепърва трябва да се изяснява - колкото по-бързо, толкова по-добре. Но има и политическа отговорност и вън от всякакво съмнение е, че тази политическа отговорност е ваша г-н министър-председател и на ръководеното от вас правителство. Всъщност, трябва да се запитаме- справихте ли се с един от най- важните изпити, които трябваше да държите. Този изпит беше да се осигури сигурност на хората в България. За съжаление днес нашият отговор е по- скоро НЕ!