Сергей Станишев: Убийствен доклад на Брюксел!

Юли 18, 2012 Новини БСП в медиите 0 1568

Лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю на Красина Кръстева за вестник „Труд" - Европейската комисия (ЕК) ще продължи да наблюдава България поне до 2013 г

Лидерът на БСП Сергей Станишев в интервю на Красина Кръстева за вестник „Труд"

- Европейската комисия (ЕК) ще продължи да наблюдава България поне до 2013 г. Какъв знак е това, г-н Станишев?

-Това е провал на правителството на г-н Борисов. Докладът е убийствен! Убийствена е политическата оценка от страна на ЕК. Червен картон за Борисов от Брюксел. Защото механизмът за наблюдение и сътрудничество беше създаден през януари 2007 г. за пет години. Три от тях са на правителството на г-н Борисов. През юли 2009 г., преди формирането на неговия кабинет, т.е. по време на тройната коалиция, за първи път България получи позитивен, окуражаващ доклад в резултат от свършената работа на нашето правителството. Бяха възстановени плащанията по ИСПА, които бяха замразени за една година. Имаше и 22 конкретни препоръки към страната. Още тогава казах, че това дава шансове на новото правителство в рамките на следващите три години да приключи механизма за сътрудничество и проверка. Но това не се случи. За жалост - не могат.

- От тези пет години две са ваши. Освен това БСП не "допринесе" ли за този критичен доклад, особено в политическата му част, с действия като прожекцията на филма в Страсбург "Как да "спечелиш" изборите в България"?

- Не. Защото ЕК има достатъчно източници на информация, които съпоставя и сравнява. Опозицията - това е един от последните източници, които се използват, ако изобщо се използват. Още повече, че темата "избори" не е част от механизма за проверка в областта на правосъдието и вътрешните работи. Казвал съм неведнъж публично, че по всички въпроси, засягащи интересите на България - Шенген, европейските фондове - никога няма да използвам моята позиция като лидер на опозиционна партия или като президент на Партията на европейските социалисти (ПЕС), за да навредя на страната. Но има една тема, по която не може да има компромиси - начинът, по който бяха проведени изборите през 2011 г. и подготовката за следващите избори. Правото на избор е фундамент на Европейския съюз и когато той е разклатен, пропукан и изборите съзнателно са опорочени, няма как да се мълчи.

- Машинното гласуване, което БСП предложи, ли е панацеята?

- Това е един от инструментите, който ще помогне гласът на хората да не бъде контролиран и да няма фалшификации при броенето. Предложили сме цял пакет законодателни промени. Те се опират в голяма степен на наблюденията и препоръките на специалната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ). От всичките 30 препоръки на ОССЕ ГЕРБ си избраха две-три, които им пасват и всичко останало смятат да игнорират и да направят следващите избори измислени - контролируеми, с нагласен резултат. Затова освен изборните промени ние сме започнали консултации с всички политически сили за практическо взаимодействие за гарантиране на честни и свободни избори.

- МВР шефът Цветан Цветанов каза по повод изказване на държавния глава Росен Плевнелиев: "Не мога да повярвам, че президентът ще защити човек, забавил над 50 дела."

- За мен по-важно е друго, не отношенията между г-н Плевнелиев и г-н Цветанов. Това, което се случи, протестът на над 200 съдии и магистрати пред ВСС, говори за натрупано голямо напрежение. И една капка преля чашата на търпението - уволнението на съдия Мирослава Тодорова, която е и председател на Съюза на съдиите. За мен не е тайна, въпреки че това упорито се крие от обществото, че г-н Цветанов целенасочено, системно се стреми да подчини съдебната система на МВР и на себе си. Когато беше уволнена г-жа Тодорова, това се възприе като репресия, поредно посегателство на изпълнителната власт, защото е ясно, че тя е критикувала г-н Цветанов. Тя го съди за клевета. Това говори за тежък порок в отношенията между изпълнителната власт и съдебната система, защото всяка демокрация се гради върху разделение и независимост на властите. Иначе нека г-н Цветанов да казва: "Това е виновникът!" и след неговите думи той директно да влиза в затвора. Той така вижда правосъдието - който за него е виновен, той е виновен! Във всяка нормална страна той щеше да бъде уволнен от премиера за такива дума и такива действия.

- Премиерът коментира уволнението на съдия Тодорова от ВСС с една дума - "Провокация!" И действително, той надали би искал да има такава новина точно преди да излезе докладът на ЕК.

- Г-н премиерът сам падна в собствения си капан. Той всекидневно внушава на хората, че всичко, което се случва в България, е по негово пряко указание и той координира всичко - той раздава пенсиите, той дава пари на пострадалите от бедствия и аварии, той командва парламента, той ръководи президента. Няма как да се измъкне и да каже - аз командвам всичко, което е добро, но за лошото - виновни са министрите или ВСС. Или тройната коалиция е виновна. Той е в четвъртата година от своето управление! Догодина ще отговаря пред избирателите за това какво е свършил и какво - не.

- Колко подписа събра БСП за свикване на референдум за АЕЦ "Белене"?

- 450 000. Убеден съм, че още тази седмица ще надхвърлим половин милион. Но ще продължим да събираме подписи, за да имаме достатъчна резерва за проверката от ГРАО. Аз не се съмнявам, че ще има натиск върху тях от страна на правителството да обявят колкото се може повече подписи за невалидни. Искаме тези гласове на български граждани да бъдат зачетени и за пръв път от 23 години да има референдум. Ние сега агитираме не за "Белене", а за това въпросът да бъде решен с референдум, хората да вземат информирано решение.

- БСП готви ли се за предсрочни избори, ако в резултат на критиките от Брюксел се стигне до такива?

- БСП като основна опозиционна сила трябва винаги да е подготвена за такива избори. Наясно съм, че ГЕРБ ще направят всичко възможно да останат на власт. Дори без да имат доверието на хората. Затова отговорността на БСП е много голяма - няма кой друг да се противопостави организирано на това безобразие, което се случва.

- Но БСП е в застой, не може да мръдне от 18% влияние според социолозите.

- Аз уважавам социолозите, но не абсолютизирам данните им. Миналото лято предвиждаха почти сигурна победа на кандидат-президента на ГЕРБ на първи тур, Кунева - втора, БСП - трета.

- Това не променя факта, че не качвате доверие.

- Спомнете си, че след изборите през 2009 г. имахме 11%, сега сме в процес на възстановяване.

- Трудно някоя партия ще спечели абсолютно мнозинство, ще подкрепите ли "изборен бонус"?

- Не, това не е в традициите на България. То в Гърция се канят да се откажат от него, та ние ще го въвеждаме.

- В каква коалиция би участвала тогава БСП?

- Този въпрос за мен не е на дневен ред. За мен най-важната задача е ГЕРБ да бъдат свалени от власт, да не управляват през следващия мандат, защото според мен са вредни и разрушават всичко - държавата, институциите, гражданското общество. Където ГЕРБ пипне, трева не расте - те са като скакалци. Затова ние ще се борим първо за максимално доверие за нас, не смятам, че сме свършили всичко. Но изобщо не мога да приема тезата за застой. Вижте какво се случва, имаше много приказки, че БСП ще събере не повече от 250 000 гласа в подписката за "Белене". А сега на седмица събираме 100 000 - 110 000 гласа. Това е много важно за кондицията на партията.

- Вече се говори за нова тройна коалиция - БСП, партията на Кунева и ДПС.

- Пак ще кажа, за мен този въпрос не е актуален. За мен е категорично, че не бива да правим коалиция с ГЕРБ.

- А с ДПС?

- Към всеки един потенциален партньор ще имаме ясни наши предварителни условия. И това е извод, който съм си направил от предишната коалиция, в която участвахме, защото тогава не винаги успявахме, след като не бяхме формулирали предварително свои "червени линии", да отстоим нашите позиции. Това беше слабост - и на БСП, и моя, и на самата коалиция. Освен това, аз не знам какво ще бъде поведението както на г-жа Кунева, така и на ДПС. Дали те няма да предпочетат коалиция с ГЕРБ, защото дават доста двойствени сигнали. Странно е, че една новосъздадена партия като "България на гражданите", която претендира да е алтернатива, заявява още сега готовност да прави коалиция с ГЕРБ. Каква алтернатива сте тогава?! На какво?! На някакви баланси - срещу 15-20 депутати да спазариш министерски кресла. Искам да кажа много ясно - всеки, който направи коалиция с ГЕРБ, ще бъде обезличен и ще излъже своите избиратели. Защото ГЕРБ - с методите на г-н Цветанов, с контрола върху немалка част от медиите, ще си прокарва своето и никаква промяна няма да настъпи.

- Винаги сте защитавали демократичните правила, а подкрепихте румънския премиер Виктор Понта миналата седмица. Това с какво е свързано - да не би с факта, че конгресът на ПЕС, на който се надявате да бъдете избран за президент, ще бъде в Букурещ?

- Не. Има много лицемерие в "загрижеността" за демокрацията в Румъния. Защото, когато г-н Орбан, министър-председателят на Унгария, смени цялата конституция на страната, ЕНП твърдо го бранеше. Когато тук, в България, преди две години имаше импийчмънт срещу президента, никой не прояви загриженост.